Ryby smażone i pieczone według przepisów Sebastiana Olmy

Sebastian Olma
Sebastian Olma w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Ryba jest dobra nie tylko w piątek, można ją przyrządzić na wiele sposobów. Sebastian Olma proponuje smażonego łososia z pomidorkami i bazylią, pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry oraz dorsza w cieście, czyli klasyczny angielski fish and chips. Poznaj wypróbowane przepisy szefa kuchni.

Smażony łosoś z pomidorkami i bazylią 

Składniki na smażonego łososia z pomidorkami i bazylią 

  • Filet łososia ze skórą x 1 kg
    • Sól, pieprz do smaku 
      • Olej do smażenia 

        Jak przyrządzić smażonego łososia z pomidorkami i bazylią 

        Filet łososia potnij na 100g porcje razem ze skórą, dopraw solą i pieprzem. Smaż na patelni od strony skóry, aż się zacznie rumienić a mięso ścinać. Smaż do momentu, aż filet będzie usmażony w 75 % i obróć na drugą stronę na 1 minutę i zdejmij z patelni. 

        • Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone po 0,5 kg
          • Czosnek w ząbkach x 5 szt. 
            • Koncentart pomidorowy x 50g 
              • Cytryna x 2 szt. 
                • Sos jasny sojowy x 50 ml 
                  • Sos schriracha x 20g 
                    • Bazylia świeża x 1 duży pęczek

                      Na patelnie dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, ząbki czosnku i koncentrat pomidorowy. Wszystko smaż na dużym ogniu około 3 minut, dodając później do smaku sok z cytryny, sos sojowy jasny, sos schriracha i świeżo pokrojone liście bazylii. Włóż filety rybne do środka lub podaj bezpośrednio na talerzu. 

                      Pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry 

                      Składniki na pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry 

                      • Czosnek w ząbkach x 5 szt.
                        • Cebula biała x 2 szt. 
                          • Cukier brązowy x 50g 
                            • Zielona pasta curry x 50g 
                              • Sok z limonki x 100 ml 
                                • Sos jasny sojowy x 50 ml
                                  • Mleko kokosowe x 1 l 
                                    • Baby szpinak x 1 małe opak. 

                                      Jak przyrządzić pieczone filety pstrąga z limonką i zielonymi warzywami w sosie curry 

                                      W rondelku podsmaż czosnek z cebulą, cukrem brązowym i zieloną pastą curry. Smaż całość około 5 minut na małym ogniu, dodaj następnie sok z limonki, sos sojowy i mleko kokosowe. Gotuj tak długo, aż sos lekko odparuję i dodaj do niego na koniec listki młodego szpinaku. 

                                      • Cukinia x 2 szt. 
                                        • Papryka zielona x 1 szt. 
                                          • Groszek cukrowy płaski x 200g
                                            • Brokuł zielony x 1 szt. 
                                              • Kalafior romanesco x 1 szt. 
                                                • Filet pstrąga x 1 kg 
                                                  • Limonka x 5 szt. 

                                                    Zielone warzywa (cukinia, papryka, groszek cukrowy, brokuł, kalafior romanesco) potnij dowolnie na mniejsze kawałki. Warzywa zanurz na chwilę w gorącej wodzie, a następnie ułóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Na wierzch warzyw i sosu ułóż kawałki fileta pstrąga, dodaj ćwiartki limonki i wstaw do pieczenia na około 15 minut do temp. 185 st. C. Kolendra, koperek świeży do dekoracji. Rybę wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami lub przełóż na talerz. 

                                                    Dorsz w cieście – klasyczny angielski fish and chips

                                                    Składniki na dorsza w cieście

                                                    • Polenta x 0,5 kg 
                                                      • Mleko x 500 ml 
                                                        • Parmezan tarty x 150g 
                                                          • Sól, pieprz czarny do smaku 
                                                            • Olej do smażenia x 1 l 

                                                              Jak przyrządzić dorsza w cieście

                                                              Polentę ugotuj w mleku, doprawiając do smaku parmezanem, solą i pieprzem. Gdy polenta będzie jednolita i zwarta, przelej ją na pergamin i przykryj drugim plastrem pergaminu. Rozwałkuj do grubości 1 cm i wstaw do lodówki, aby zastygła. Następnie wyjmij po 1h i potnij na chipsy grubości 1 cm i 6 długości. Kawałki polenty oprósz w mące i smaż na głębokim oleju, aż będą mieć złoty kolor, po usmażeniu posyp solą

                                                              • Mąka pszenna x 250g 
                                                                • Mąka ziemniaczana x 250g  
                                                                  • Sól x 1 łyżka 
                                                                    • Proszek do pieczenia x 1 duża łyżka 
                                                                      • Ciemne piwo x 0,3 l
                                                                        • Woda gazowana x 0,3 l
                                                                          • Filet dorsza x 1 kg
                                                                            • Olej do smażenia x 1 l

                                                                              W misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia. Dodaj do środka ciemne piwo i gazowaną wodę, mieszaj aż masa będzie mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Filety dorsza dopraw solą i pieprzem. Oprósz w mące pszennej lekko a następnie zanurz w cieście i rzuć na głęboki olej, smaż, aż ryba będzie złota i wyjmij ją na papierowy ręcznik. 

                                                                              • Kiszona kapusta x 0,5 kg 
                                                                                • Marchewka x 1 szt. 
                                                                                  • Biała cebula x 1 szt. 
                                                                                    • Oliwa z oliwek x 100 ml 
                                                                                      • Musztarda francuska x 50g 
                                                                                        • Sól, pieprz do smaku 

                                                                                          Kiszoną kapustę posiekaj, dodaj do niej tartą marchewkę, pokrojoną białą cebulę, oliwę i musztardę francuską. Zostaw kapustę na godzinę, a później dopraw do smaku solą i pieprzem. 

                                                                                          Zobacz też:

                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                          Źródło: Sebastian Olma

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana