Proste, tanie i smaczne. Przepisy Darii Ładochy idealne na zimowe dni

Daria Ładocha
Daria Ładocha
Źródło: Joanna Kruczek
Proste, tanie, smaczne - te trzy przymiotniki najczęściej przychodzą nam na myśl, kiedy zadajemy sobie pytanie, jakie danie chcielibyśmy zjeść. Z pomocą przychodzi Daria Ładocha, prezentując przepisy na przepyszne i nieskomplikowane potrawy, których przygotowanie nie nadwyręży naszego budżetu.

Ziemniaczane muffiny z fetą

Składniki na ziemniaczane muffiny z fetą

  • 4 duże ziemniaki,
    • 3 łyżki rozpuszczonego masła,
      • 2 łyżki oliwy z oliwek,
        • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
          • dowolne świeże zioła: mięta, rozmaryn, oregano, zielona pietruszka, bazylia, tymianek (najlepiej 3 rodzaje),
            • sól, pieprz,
              • 1 opakowanie sera feta,
                • kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski.

                  Jak przygotować ziemniaczane muffiny z fetą?

                  Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki lub najlepiej zetrzyj na mandolinie - wówczas będą naprawdę cienkie i szybko się upieką. Piekarnik nastaw na 190 stopni, a formę do muffinów wysmaruj delikatnie oliwą. Wybrane zioła drobno posiekaj i połącz z solą, pieprzem oraz masłem i oliwą. Ziemniaki obtocz przygotowaną marynatą. Wykładaj poszczególne plasterki w formie do muffinów przekładając je suszonymi pomidorami. Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut. Następnie pokrusz delikatnie fetą i wstaw na kolejne 10 minut. Przed podaniem udekoruj pozostałymi ziołami oraz dodatkową fetą.

                  Ekspresowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami cherry

                  Składniki na makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami cherry

                  • 200 g makaronu (dowolny),
                    • 1 opakowanie liści szpinaku,
                      • 2 ząbki czosnku,
                        • 1 cebula,
                          • 100 g boczku w plastrach,
                            • 300 g piersi z kurczaka,
                              • 250 g pomidorków cherry,
                                • 200 ml kwaśnej śmietany,
                                  • 200 ml słodkiej śmietany,
                                    • sól, pieprz, szczypta oregano,
                                      • sok z cytryny,
                                        • pęczek zielonej pietruszki,
                                          • 1 łyżka oliwy z oliwek.

                                            Jak przygotować makaron z kurczakiem, szpinakiem i pomidorkami cherry?

                                            Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu na sposób al dente. W szerokim rondlu podsmaż boczek - podsmażaj aż będzie chrupiący i wyciągnij na talerz obok. Na wytopionym z boczku tłuszczu z dodatkiem oliwy z oliwek podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj pokrojonego w cienkie paski kurczaka oraz dodaj szczyptę oregano. Podsmażaj aż kurczak nabierze złocistego koloru. Następnie dodaj liście  szpinaku, pomidorki cherry, obie śmietany i całość zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron oraz boczek, skrop sokiem z cytryny i całość wymieszaj. Przed podaniem udekoruj zieloną pietruszką.

                                            Krem z pieczonej marchewki z musztardą francuską, imbirem i miodem

                                            Składniki na krem z pieczonej marchewki z musztardą francuską, imbirem i miodem

                                            • 4 duże marchewki lub 6 średnich,
                                              • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka,
                                                • imbir wielkości kciuka,
                                                  • 1 passata pomidorowa,
                                                    • 1,5 l wywaru,
                                                      • sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, cynamon,
                                                        • 2 x czerwona papryka pokrojona w słupki,
                                                          • sok z 1 cytryny,
                                                            • 2 łyżki sosu sojowego,
                                                              • 4 łyżki musztardy francuskiej,
                                                                • 2 łyżki miodu,
                                                                  • 1 łyżka oleju,
                                                                    • dodatkowo: kasza gryczana i krakersy.

                                                                      Jak przygotować krem z pieczonej marchewki z musztardą francuską, imbirem i miodem?

                                                                      Nastaw piekarnik na 200 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem ułóż marchewki pokrojone na mniejsze kawałki, cebulę pokrojoną w piórką, imbir i paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki. Posyp warzywa wszystkimi przyprawami i skrop delikatnie olejem. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Następnie przełóż warzywa do garnka, zalej wywarem, dodaj sos sojowy, musztardę francuską oraz miód i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj passatę pomidorową  i gotuj jeszczekilka minut. Zupę dopraw sokiem z cytryny i zmiksuj na gładki krem. Podawaj z kaszą gryczaną i krakersami. 

                                                                      Owoce na ciepło z kaszą jaglaną i miodowo-sezamową kruszonką

                                                                      Składniki na owoce na ciepło z kaszą jaglaną i miodowo-sezamową kruszonką

                                                                      • 500 g jabłek,
                                                                        • 500 g gruszek,
                                                                          • 100 g borówek amerykańskich,
                                                                            • kilka śliwek,
                                                                              • 5 mandarynek,
                                                                                • 2 łyżki masła,
                                                                                  • 50 g suszonej żurawiny,
                                                                                    • 2 łyżki miodu + 2 łyżki do kruszonki sezamowej,
                                                                                      • szczypta mielonego cynamonu,
                                                                                        • szczypta mielonego imbiru,
                                                                                          • 1 szklanka kaszy jaglanej,
                                                                                            • 4 łyżki sezamu,
                                                                                              • orzechy ziemne prażone i solone.

                                                                                                Jak przygotować owoce na ciepło z kaszą jaglaną i miodowo-sezamową kruszonką?

                                                                                                Owoce obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeżeli używasz śliwek to usuń pestkę. Jeżeli mandarynek - obierz ze skórki i rozdziel na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej masło i wrzuć wszystkie owoce - duś pod przykryciem z cynamonem, imbirem, żurawiną i miodem aż puszczą sok i rozpadną się. Kaszę jaglaną opłucz pod sitkiem wrzącą wodą i zalej ją 2 szklankami wrzącej wody. Gotuj około 12 minut, a następnie pozostaw pod przykryciem do wchłonięcia wody. Orzechy utłucz w moździerzu. Sezam podpraż na suchej patelni, a gdy zacznie brązowieć dodaj miód - powstanie miodowa kruszonka. Owoce podawaj na kszay jaglanej z dodatkiem orzechów i sezamowej kruszonki.

                                                                                                Zobacz także:

                                                                                                Autor: Michalina Kobla, Daria Ładocha

                                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek

                                                                                                podziel się:

                                                                                                Pozostałe wiadomości