Sałatka z serem, jajkami i selerem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 10 plasterków sera Królewskiego Sierpc
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała puszka kukurydzy
- garść orzechów włoskich
- 1 mały seler
- Sos:
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kawałków, wyłożyć nimi formę do mufinek i upiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C aby powstały miseczki.
Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut. Ser pokroić na 0,5 cm paski. Jajka pokroić na ósemki. Orzechy włoskie podprażyć a następnie posiekać.
Nasiona gorczycy rozetrzeć w moździerzu, dodać czosnek i ponownie rozetrzeć. Dodać miód i jogurt, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki połączyć i polać sosem. Następnie nałożyć do miseczek z ciasta francuskiego.
Bułeczki śniadaniowe scones z serem i konfiturą żurawiny
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 70 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 80 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- Do podania:
- konfitura z żurawiny (przepis poniżej)
- 1 opakowanie sera Królewskiego Sierpc
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200°C. W dużej misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać do miski, mleko, jaka i masło. Wymieszać a następnie wyrobić przez około 6 minut.
Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat i rozpłaszczyć na grubość około 3 cm. Okrągłym wykrawaczem wyciąć bułeczki i ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i jeśli mamy czas wstawić do lodówki na 30 minut.
Jeszcze raz posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 17-20 minut.
Bułeczki serwować z serem i konfiturą z żurawiny.
Konfitura z żurawiny
Składniki:
- 400 g żurawiny
- 2 listki laurowe
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 pomarańcze
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki z wyjątkiem pomarańczy dodać do garnka. Pomarańczę wyfiletować i dodać do żurawiny. Z pozostałej części wycisnąć sok i też dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu około 25-30 minut.
Rogale maślane z pikantną jajecznicą
Składniki:
- 250 ml letniego mleka
- 10 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka w proszku
- 400-450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 50 g masła
- mleko do namoczenia
- mak
Sposób przygotowania:
W misce rozpuścić w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.
Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając dodawać pokrojone w kostkę masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.
Ciasto podzielić na 8 części. Każdą zaciągnąć jak na okrągłe bułki i zrolować żeby powstał wałek. Następnie rozwałkować na podłużne placki.
Rozciągając jeden koniec ciasta zwijać rogale. Wierzch namoczyć w mleku lub wodzie a następnie w maku.
Ułożyć na blaszkę do pieczenia i odstawić na około 1 godzinę do garowania
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC, włożyć blachę do piekarnika, zaparować i piec około 20 minut.
Pikantna jajecznica
Składniki:
- 1 zielona oliwa z oliwek
- 50 g kiełbasy nduja
- 1 pomidor malinowy
- 6 jajek
- sól i pieprz
- 8 plastrów sera Królewskiego Sierpc
Sposób przygotowania:
Cztery rogale przekroić w poprzek na połówki. Posmarować masłem i podsmażyć na patelni. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej drobno pokrojoną zieloną paprykę. Następnie dodać nduję oraz pomidory pokrojone w kostkę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć aż jajka się zetną.
Autor: Katarzyna Lackowska
Reporter: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/ Dzień Dobry TVN Online