Przepisy Piotra Kucharskiego

Serowa kuchnia Piotra Kucharskiego. Przepisy na sałatkę, bułki i maślane rogale

Przepisy Piotra Kucharskiego

Autor:
Katarzyna
Lackowska
Reporter:
Piotr Kucharski
Serowe królestwo
Dzień Dobry TVNSerowe królestwo

Ser żółty to stały lokator większości lodówek. Często wykorzystywany do klasycznych kanapek, ale też jako dodatek do wielu dań. I choć te najbardziej klasyczne wydania nie tracą na popularności, coraz więcej osób poszukuje nowych, niebanalnych przepisów na dania z serem w roli głównej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Piotr Kucharski.

Sałatka z serem, jajkami i selerem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plasterków sera Królewskiego Sierpc
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • garść orzechów włoskich
  • 1 mały seler
  • Sos:
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kawałków, wyłożyć nimi formę do mufinek i upiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C aby powstały miseczki.

Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut. Ser pokroić na 0,5 cm paski. Jajka pokroić na ósemki. Orzechy włoskie podprażyć a następnie posiekać.

Nasiona gorczycy rozetrzeć w moździerzu, dodać czosnek i ponownie rozetrzeć. Dodać miód i jogurt, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki połączyć i polać sosem. Następnie nałożyć do miseczek z ciasta francuskiego.

Bułeczki śniadaniowe scones z serem i konfiturą żurawiny

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 70 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • Do podania:
  • konfitura z żurawiny (przepis poniżej)
  • 1 opakowanie sera Królewskiego Sierpc

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. W dużej misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać do miski, mleko, jaka i masło. Wymieszać a następnie wyrobić przez około 6 minut.

Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat i rozpłaszczyć na grubość około 3 cm. Okrągłym wykrawaczem wyciąć bułeczki i ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i jeśli mamy czas wstawić do lodówki na 30 minut.

Jeszcze raz posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 17-20 minut.

Bułeczki serwować z serem i konfiturą z żurawiny.

Konfitura z żurawiny

Składniki:

  • 400 g żurawiny
  • 2 listki laurowe
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 pomarańcze

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem pomarańczy dodać do garnka. Pomarańczę wyfiletować i dodać do żurawiny. Z pozostałej części wycisnąć sok i też dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu około 25-30 minut.

Rogale maślane z pikantną jajecznicą

Składniki:

  • 250 ml letniego mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 400-450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • mleko do namoczenia
  • mak

Sposób przygotowania:

W misce rozpuścić w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.

Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając dodawać pokrojone w kostkę masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.

Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.

Ciasto podzielić na 8 części. Każdą zaciągnąć jak na okrągłe bułki i zrolować żeby powstał wałek. Następnie rozwałkować na podłużne placki.

Rozciągając jeden koniec ciasta zwijać rogale. Wierzch namoczyć w mleku lub wodzie a następnie w maku.

Ułożyć na blaszkę do pieczenia i odstawić na około 1 godzinę do garowania

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC, włożyć blachę do piekarnika, zaparować i piec około 20 minut.

Pikantna jajecznica

Składniki:

  • 1 zielona oliwa z oliwek
  • 50 g kiełbasy nduja
  • 1 pomidor malinowy
  • 6 jajek
  • sól i pieprz
  • 8 plastrów sera Królewskiego Sierpc

Sposób przygotowania:

Cztery rogale przekroić w poprzek na połówki. Posmarować masłem i podsmażyć na patelni. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej drobno pokrojoną zieloną paprykę. Następnie dodać nduję oraz pomidory pokrojone w kostkę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć aż jajka się zetną.

Autor:Katarzyna Lackowska

Reporter: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/ Dzień Dobry TVN Online

Pozostałe wiadomości