Materiał promocyjny

Serowa kuchnia Piotra Kucharskiego. Przepisy na sałatkę, bułki i maślane rogale

Serowe królestwo
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser żółty to stały lokator większości lodówek. Często wykorzystywany do klasycznych kanapek, ale też jako dodatek do wielu dań. I choć te najbardziej klasyczne wydania nie tracą na popularności, coraz więcej osób poszukuje nowych, niebanalnych przepisów na dania z serem w roli głównej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował je Piotr Kucharski.

Sałatka z serem, jajkami i selerem

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 10 plasterków sera Królewskiego Sierpc
      • 3 jajka ugotowane na twardo
        • 1 mała puszka kukurydzy
          • garść orzechów włoskich
            • 1 mały seler
              • Sos:
                • 1 łyżeczka nasion gorczycy
                  • 1 ząbek czosnku
                    • 1 łyżeczka miodu
                      • 3 łyżki jogurtu naturalnego
                        • sól i pieprz

                          Sposób przygotowania:

                          Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kawałków, wyłożyć nimi formę do mufinek i upiec w rozgrzanym piekarniku do 200°C aby powstały miseczki.

                          Seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut. Ser pokroić na 0,5 cm paski. Jajka pokroić na ósemki. Orzechy włoskie podprażyć a następnie posiekać.

                          Nasiona gorczycy rozetrzeć w moździerzu, dodać czosnek i ponownie rozetrzeć. Dodać miód i jogurt, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

                          Wszystkie składniki sałatki połączyć i polać sosem. Następnie nałożyć do miseczek z ciasta francuskiego.

                          Bułeczki śniadaniowe scones z serem i konfiturą żurawiny

                          Składniki:

                          • 250 g mąki pszennej typ 650
                            • 250 g mąki pszennej z pełnego przemiału
                              • 70 g cukru
                                • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                  • 0,5 łyżeczki soli
                                    • 80 g miękkiego masła
                                      • 2 jajka
                                        • 250 ml mleka
                                          • Do podania:
                                            • konfitura z żurawiny (przepis poniżej)
                                              • 1 opakowanie sera Królewskiego Sierpc

                                                Sposób przygotowania:

                                                Rozgrzać piekarnik do 200°C. W dużej misce wymieszać mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać do miski, mleko, jaka i masło. Wymieszać a następnie wyrobić przez około 6 minut.

                                                Ciasto wyłożyć na lekko oprószony mąką blat i rozpłaszczyć na grubość około 3 cm. Okrągłym wykrawaczem wyciąć bułeczki i ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i jeśli mamy czas wstawić do lodówki na 30 minut.

                                                Jeszcze raz posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 17-20 minut.

                                                Bułeczki serwować z serem i konfiturą z żurawiny.

                                                Konfitura z żurawiny

                                                Składniki:

                                                • 400 g żurawiny
                                                  • 2 listki laurowe
                                                    • 0,5 łyżeczki pieprzu
                                                      • 1 łyżeczka cynamonu
                                                        • 150 g cukru trzcinowego
                                                          • 2 pomarańcze

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Wszystkie składniki z wyjątkiem pomarańczy dodać do garnka. Pomarańczę wyfiletować i dodać do żurawiny. Z pozostałej części wycisnąć sok i też dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu około 25-30 minut.

                                                            Rogale maślane z pikantną jajecznicą

                                                            Składniki:

                                                            • 250 ml letniego mleka
                                                              • 10 g drożdży
                                                                • 2 łyżki cukru
                                                                  • 3 łyżki mleka w proszku
                                                                    • 400-450 g mąki pszennej
                                                                      • 1 łyżeczka soli
                                                                        • 50 g masła
                                                                          • mleko do namoczenia
                                                                            • mak

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              W misce rozpuścić w mleku drożdże, cukier i mleko w proszku, dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę.

                                                                              Przełożyć na obsypaną mąką stolnicę i zagnieść ciasto przez 5-6 minut. Po tym czasie dalej wyrabiając dodawać pokrojone w kostkę masło i dalej wyrabiać około 5-6 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.

                                                                              Ciasto przełożyć z powrotem do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny.

                                                                              Ciasto podzielić na 8 części. Każdą zaciągnąć jak na okrągłe bułki i zrolować żeby powstał wałek. Następnie rozwałkować na podłużne placki.

                                                                              Rozciągając jeden koniec ciasta zwijać rogale. Wierzch namoczyć w mleku lub wodzie a następnie w maku.

                                                                              Ułożyć na blaszkę do pieczenia i odstawić na około 1 godzinę do garowania

                                                                              Rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC, włożyć blachę do piekarnika, zaparować i piec około 20 minut.

                                                                              Pikantna jajecznica

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 zielona oliwa z oliwek
                                                                                • 50 g kiełbasy nduja
                                                                                  • 1 pomidor malinowy
                                                                                    • 6 jajek
                                                                                      • sól i pieprz
                                                                                        • 8 plastrów sera Królewskiego Sierpc

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Cztery rogale przekroić w poprzek na połówki. Posmarować masłem i podsmażyć na patelni. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej drobno pokrojoną zieloną paprykę. Następnie dodać nduję oraz pomidory pokrojone w kostkę. Podsmażyć przez chwilę. Dodać jajka, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć aż jajka się zetną.

                                                                                          Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                          Reporter: Piotr Kucharski

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/ Dzień Dobry TVN Online

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości