Kuchnia argentyńska. Tego trzeba spróbować!

Steki. Kuchnia argentyńska. Przepisy kulinarne.
Kuchnia argentyńska
Źródło: Cavan Images/Getty Images
Kuchnia argentyńska słynie z wołowiny i steków. Będąc w Buenos Aires lub innym argentyńskim mieście, trzeba spróbować befsztyku z grilla, klasycznej parillady czy sznycla milanesa. Do tego koniecznie wino tino. Nie tylko wołowina argentyńska warta jest skosztowania. Warto skusić się na choripan con chimichurri, czyli kiełbaski z chorizo lub argentyńskie pierożki sorrentinos. Oczywiście nie można zapominać o deserach – ciasteczka alfajones lub lody z masą krówkową to tylko przykłady niezliczonych argentyńskich słodkości.

Kuchnia argentyńska niewątpliwe stoi mięsem, winem i yerba mate. To jednak nie wszystko, co może zaoferować zagranicznym gościom. Warto nieco bliżej przyjrzeć się smakom Argentyny.

Wołowina argentyńska – tego trzeba spróbować

Kotlet argentyński to danie, którego będąc w tej części świata, trzeba koniecznie spróbować. Wołowina argentyńska słynie bowiem na całym świecie z wyjątkowego smaku i delikatności. Ponadto charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, jest więc zdrowsza od jej odpowiedników.

Steki argentyńskie występują przede wszystkim w 4 podstawowych wariantach:

  • bife de lomo (polędwica wołowa);
    • bife de chorizo (polędwica krzyżowa);
      • ojo de bife (antrykot);
        • bife de sotilla (polędwica i rostbef z kością).

          Wybór najczęściej jest znacznie większy. Parilla to klasyczna restauracja argentyńska ze specjalnym grillem do przygotowywania mięsa. Od tej nazwy pochodzi również nazwa degustacyjnego zestawu różnych kawałków argentyńskiej wołowiny, określanego mianem parillada. Określenie degustacyjne może być mylące, ponieważ porcja dla dwóch osób jest naprawdę ogromna. Podobnym daniem – składającym się z różnych kawałków mięsa – jest asado.

          Zobacz wideo: Zostaw mięso, zjedz ziemniaczki 

          Zostaw mięso, zjedz ziemniaczki
          Źródło: Dzień Dobry TVN

          Słynne potrawy argentyńskie

          Argentyńskie steki to nie wszystko. Oprócz wołowiny warto spróbować najsłynniejszego kotleta argentyńskiego, czyli milanesa. To panierowany sznycel z cielęciny. Czasami także można spotkać wersję bazującą na piersi z kurczaka. Słynna argentyńska zupa mięsna to locro. Osobną kategorię stanowi choripan con chimichurri, czyli bułka z kiełbaską chorizo i sosem z oliwy, pietruszki i czosnku. Na mały głód można polecić kanapki de miga, czyli małe trójkąty z pieczywa tostowego, przełożone różnymi dodatkami.

          Pizza i pierogi argentyńskie – włoskie smaki w nowym wydaniu

          Kuchnia argentyńska w wielu miejscach spotyka się z włoską. Kulinarne wpływy znad basenu Morza Śródziemnego są oczywiste, natomiast ostatecznie argentyńskie dania smakują zupełnie inaczej niż ich włoskie odpowiedniki.

          Argentyńska pizza fugezzetta to placek wykonany z tradycyjnego cieniutkiego ciasta, mozzarelli i grubej warstwy słodkiej cebuli. Takiej wersji pizzy nie można spotkać poza Argentyną. Podobnie jest w przypadku sorrentinos, czyli okrągłych argentyńskich pierogów. Najczęściej nadziewane są serem ricotta i wędzoną szynką. Canelones podaje się zaś zazwyczaj z sosem pomidorowym lub beszamelowym.

          Argentyna – kuchnia dla łasuchów

          Dania argentyńskie to nie tylko mięso, pizza oraz pierożki. Zupełnie osobną grupę tworzą wypieki. Panaderia, czyli piekarnia, to bardzo ważne dla Argentyńczyków miejsce. Spotkać w nich można m.in. medialunas (rogaliki z ciasta francuskiego), alfajores (ciasteczka z kajmakiem oblane czekoladą lub oprószone cukrem pudrem). Argentyńczycy uwielbiają lody, te z masą krówkową można spotkać prawie wszędzie. Uważać trzeba natomiast na clericot, czyli inny słynny argentyński deser: dzbanek pokrojonych owoców zalanych białym winem. Ciekawym daniem jest również membrillo, czyli słodka galaretka zrobiona z pigwy. Typowe ciasto argentyńskie to rogel – torcik składający się z ciasta francuskiego przełożonego kremem dulce de leche i udekorowany włoską bezą. Inne znane ciasto argentyńskie to torcik kajmakowy, tym razem bez włoskiej bezy.

          Kuchnia argentyńska – przepisy

          Kuchnia argentyńska słynie z dań jednogarnkowych, opierających się na kawałkach mięsa i warzywach. Nie inaczej jest w przypadku klasycznego argentyńskiego puchero .

          Składniki (3 porcje):

          • 100 g boczku wędzonego;
            • cebula;
              • puszka fasoli konserwowej;
                • 250 g mięsa (wołowinę można zastąpić cielęciną lub mięsem z piersi kurczaka);
                  • 2 marchewki;
                    • pół główki kapusty włoskiej;
                      • 5 ziemniaków;
                        • 2 kieliszki wytrawnego, czerwonego wina;
                          • 2 ząbki czosnku.

                            Przygotowanie:

                            1. Warzywa i boczek pokrój według uznania.
                              1. Boczek, mięso i cebulę podsmaż.
                                1. Zalej gorącą wodą i gotuj pół godziny (w przypadku rodzimej wołowiny można ten czas nieco wydłużyć).
                                  1. Następnie dodaj surowe warzywa i zmiażdżony czosnek.
                                    1. Wlej wino i gotuj kolejne pół godziny.
                                      1. Dodaj fasolę. Przypraw.

                                        Wołowina argentyńska – przepis

                                        Świat uwielbia potrawy argentyńskie. Przepisy na nie są często wręcz banalne. Najwięcej zależy jednak od jakości mięsa. Jeśli więc kucharzowi zależy na idealnym argentyńskim steku, najwięcej energii powinien zainwestować w poszukiwanie dobrego dostawcy oryginalnej argentyńskiej wołowiny.

                                        Duży jej kawałek umyj, osusz, natrzyj pieprzem i obsmaż na patelni z każdej strony. Musisz to robić bardzo uważnie, aby cały smak zamknął się w środku. Stek przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 160℃. Polędwicę udekoruj zieleniną, po 15 minutach pokrój na mniejsze plastry. Polej oliwą. Dopraw solą i pieprzem.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Adrian Adamczyk

                                        Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana