Materiał promocyjny

Na co zwracać uwagę kupując mrożonki?

FRoSTA
FRoSTA
Źródło: FRoSTA
Możliwość mrożenia żywności dała ludziom wiele kulinarnych opcji. Dzięki temu można sięgać po sezonowe owoce, warzywa i grzyby o każdej porze roku. Kolejną zaletą jest oczywiście możliwość przygotowywania zapasów „na później” i unikanie marnowania jedzenia. Prócz tego, co sami możemy zamrozić, warto sięgać również po dobrej jakości gotowe mrożonki. Zwłaszcza wtedy, gdy czas jest ograniczony, a zależy nam na sięgnięciu po jak najlepsze, zdrowe jedzenie.

Jednak nie każde opakowanie mrożonek jest warte kupna. Na co zwracać uwagę przy ich zakupie?

Przy zakupie mrożonek należy zwracać szczególną uwagę nie tylko na opis składu umieszczony na opakowaniu, datę przydatności do spożycia, ale też na sam jej wygląd. Trudno jest przekonać się, co dokładnie znajduje się w środku paczki i w jakim stanie jest zawartość, ponieważ tego po prostu zazwyczaj nie widać. Dlatego konieczne jest dotykanie opakowań mrożonek przed ich włożeniem do koszyka. Jeśli są zbrylone, oblepione dużą ilością szronu, oznacza to, że podczas transportu, bądź w sklepie musiały ulec całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu.

Jednolitą postać może mieć szpinak czy różnego rodzaju puree (np. z buraka), które naturalnie zbrylaja się już w trakcie mrożenia i jest to typowa dla nich forma. Owoce i warzywa, również te pokrojone na mniejsze kawałki, powinny być w opakowaniu luźne. Poza tym, że tylko raz, to produkty spożywcze powinny być zamrożone porządnie. Dotyczy to zarówno mrożonych owoców i warzyw, jak i produktów powstałych na ich bazie (np. pierogi, uszka, placki, itd.). Jak to sprawdzić? Również poprzez dotyk. Dobrze zamrożone jedzenie nie może być miękkie.

Zgodnie z obowiązującymi wymaganiami, opakowania mrożonek powinny być odporne na niską temperaturę. Oznacza to, że w tych warunkach nie mogą pojawiać się na nich pęknięcia. Opakowania mają być szczelne i zapewniać zamrożonej żywności jak najdłuższe zachowanie jej właściwości. Nie powinny także do niej przymarzać.

#fastgood w domowym zaciszu
Materiał promocyjny

#fastgood w domowym zaciszu

Jakość przede wszystkim

Kolejnym bardzo ważnym kryterium wyboru mrożonej żywności jest jej jakość. Mrożone jedzenie to jedna z najzdrowszych opcji gotowych posiłków, po jakie możemy sięgnąć. Dobrym przykładem są propozycje marki FRoSTA, która realizuje program 100 % naturalnego smaku. Oznacza to, że w tym przypadku do żywności nie zostały dodane żadne wzmacniacze smaku czy barwniki. Jednocześnie zawiera wartościowe i smaczne owoce i warzywa, przyprawy czy prawdziwy nabiał. Zanim trafią do solidnych opakowań, przechodzą liczne kontrole jakości.

W menu FRoSTY każdy znajdzie coś dla siebie. Marka odpowiada na zróżnicowane potrzeby i preferencje żywieniowe oferując szeroki wybór mrożonych posiłków z dodatkiem mięsa, ryb czy całkowicie wegetariańskich.

Autor: Adrianna Kowalczyk

Źródło zdjęcia głównego: FRoSTA

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości