Ziemniaki według przepisów Jaśka Kuronia

Jan Kuroń
Jan Kuroń
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Ziemniaki to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Kartofle są doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną przekąskę. Jasiek Kuroń w naszej kuchni przyrządza z nich ziemniaki Anny, zupę toscana, burgery w ziemniaczanej bułce oraz sałatkę ziemniaczaną z kurczakiem. Sprawdź przepisy.

Ziemniaki Anny

Składniki na ziemniaki Anny:

  • 3 kg ziemniaków
    • 100 ml rozpuszczonego masła
      • 6 ząbków czosnku
        • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
          • 50 g startego parmezanu
            • sól, pieprz

              Jak przyrządzić ziemniaki Anny: Ziemniaki obierz i pokrój w poprzek w 3 mm plastry. Osusz je z grubsza papierowymi ręcznikami. Piekarnik rozgrzej do 200 C.

              Połowę masła podgrzej na patelni, układaj na niej warstwę plastrów z ziemniaków. Posól, popieprz i posyp parmezanem. Układaj kolejną warstwę, dopraw identycznie, dodatkowo ułóż cienkie plasterki czosnku oraz gałkę muszkatołową. Ułóż warstwy ze wszystkich plastrów ziemniaków.

              Przykryj patelnię pokrywką i całość duś na dużym ogniu przez 5 minut. Wstaw do pieca na 20 minut.

              Zupa Toscana

              Składniki na zupę toscana:

              • 10 plastrów boczku
                • 2 łyżki oliwy
                  • ½ kg dobrej jakości kiełbasy
                    • 1 duża cebula
                      • 5 ząbków czosnku
                        • 2,5 l bulionu
                          • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
                            • 2 małe cukinie
                              • 200 g śmietany 30 lub 36%
                                • 300 g jarmużu posiekanego
                                  • 40 g startego parmezanu
                                    • łyżeczka mielonej papryki
                                      • sól, pieprz

                                        Jak przyrządzić zupę toscana:

                                        Podgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Usmaż boczek, aż się zarumieni i będzie chrupiący. Usuń z ognia. Łyżką cedzakową przenieść kawałki boczku na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, odstawić na bok. Rezerwuj boczek kapiący na patelnię.

                                        Podczas gdy boczek się smaży, podgrzej oliwę z oliwek w holenderskim piekarniku lub garnku z grubym dnem (z pokrywką) ustawionym na średnim ogniu. Dodaj kiełbasę, krusząc ją podczas gotowania, około 10 minut. Za pomocą durszlaka dobrze odcedź kiełbasę, a następnie dodaj do talerza z boczkiem.

                                        Umieść garnek na średnim ogniu i dodaj 2 łyżki zarezerwowanego tłuszczu z bekonu. Dodaj cebulę do garnka i smaż do zeszklenia, około 5 minut. W razie potrzeby dodaj trochę bulionu z kurczaka, aby usunąć glazurę z patelni. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę.

                                        Wlej bulion z kurczaka, zeskrobując dno garnka. Dodaj chili w proszku, ziemniaki i cukinię, zwiększ ogień i zagotuj, co zajmie około 10-15 minut.

                                        Zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 5 minut dłużej lub do miękkości ziemniaków. Zwróć ugotowaną kiełbasę, 3/4 boczku, śmietanę kremówkę, jarmuż i 1/4 szklanki parmezanu. Mieszaj i gotuj 2-5 minut, aż jarmuż zwiędnie.

                                        Dodaj sól i pieprz, dopraw do smaku. Podawaj w miseczkach, posyp pozostałym boczkiem, pozostałym parmezanem i płatkami czerwonej papryki.

                                        Burgery w ziemniaczanej bułce

                                        Składniki na burgery w ziemniaczanej bułce:

                                        • 550 g mąki pszennej chlebowej
                                          • 1 łyżeczka soli
                                            • 55 g masła, roztopionego
                                              • 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (w temperaturze pokojowej)
                                                • 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
                                                  • 2 łyżeczki cukru
                                                    • 1 jajko, roztrzepane
                                                      • 125 ml letniego mleka
                                                        • 150 ml letniej wody 1 kg mielonej wołowiny
                                                          • 200 g cheddara
                                                            • ogórki konserwowe
                                                              • pomidory
                                                                • majonez
                                                                  • ketchup

                                                                    Sałatka ziemniaczana z kurczakiem

                                                                    Składniki na sałatkę ziemniaczana z kurczakiem:

                                                                    • 2 jajka na twardo
                                                                      • 4 ugotowane ziemniaki
                                                                        • 4 ogórki konserwowe
                                                                          • 1 średnia czerwona cebulaszklanka mrożonego groszku (lub konserwowego)
                                                                            • 1 szpiczasta papryka (ramiro) pokrojona w paski
                                                                              • 200 g piersi z kurczaka
                                                                                • 2 łyżki majonezu lub jogurtu
                                                                                  • sól, pieprz
                                                                                    • opcjonalnie koperek lub szczypior

                                                                                      Zobacz także:

                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                      Źródło: Jan Kuroń

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana