Przepisy kulinarne

Na jesienny deser: szarlotka z kruszonką i piernikowe crumble. Proste przepisy Mariety Mareckiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Izabela
Dorf
Co na jesienny deser? Pieczone jabłka!
Dzień Dobry TVNCo na jesienny deser? Pieczone jabłka!

Desery z jabłkami osłodzą zimne jesienne dni. W kuchni Dzień Dobry TVN ambasadorka Szlachetniej Paczki, Marieta Marecka przygotowała kilka z nich: szarlotkę z kruszonką, duszone jabłka oraz piernikowe crumble z owocami. 

Szarlotka z kruszonką:

Składniki na szarlotkę z kruszonką:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g maki krupczatki
  • 85 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa jabłkowa:

  • ok. 2,5 kg jabłek na szarlotkę (szara reneta, antonówka)
  • 1-3 łyżek cukru (w zależności jak bardzo słodkie są jabłka)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Ponadto:

  • bułka tarta
  • cukier puder

Jak przygotować szarlotkę z kruszonką:

Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy, aż puszczą sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i mąką, jak zacznie przypominać mokry śnieg, dodajemy żółtka i śmietanę. Krótko ucieramy i zagniatamy w kulę. Następnie ją spłaszczamy, dzielimy na 3 porcje, jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez ok. 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Podpiekamy w nim schłodzony spód przez ok. 12-15 minut. Następnie lekko studzimy, posypujemy bułką tartą i układamy na wierzch odciśnięte z nadmiaru soku i wymieszane z cynamonem jabłka. Dociskamy i na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Wstawiamy do pieca na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 45 minut. Po upieczeniu studzimy zupełnie, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.

Szarlotka
Mateusz Grochocki/East News

Duszone jabłka z imbirem z chrupiącymi piernikami Magnetic i lodami

Składniki na duszone jabłka:

  • ok. 700 g jabłek najlepiej na szarlotkę (szara reneta, papierówka, koksa, antonówka)
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1-2 łyżki miodu
  • sok z 1/3 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • czubata łyżka masła
  • płaska łyżeczka cynamonu

Ponadto:

  • opakowanie pierników w glazurze Magnetic
  • 500 ml lodów waniliowych
  • 1/4 opakowania Herbatników w czekoladzie mlecznej O!Kulki korzenne Magnetic

Jak przygotować duszone jabłka:

Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, imbir ścieramy na tarce. Rozgrzewamy masło na szerokiej patelni lub w rondlu. Wrzucamy jabłka, skórkę i sok z cytryny, imbir i cynamon. Krótko podgrzewamy i podlewamy miodem. Jak ładnie zaczną się karmelizować, a część płynu odparuje, jabłka będą gotowe. Co jakiś czas podrzucamy zawartość patelni. Nakładamy po 2-3 łyżki gorących jabłek do pucharków, posypujemy pokruszonymi piernikami, nakładamy gałkę lodów. Kulki w czekoladzie lekko rozgniatamy i posypujemy nimi deser. Serwujemy od razu!

Duszone jabłkaDuszone jabłka
Mateusz Grochocki/East News

Piernikowe crumble z owocami:

Składniki na piernikowe crumble z owocami:

  • 200 g ciasteczek korzennych Magnetic + 50 g do obsypania formy
  • 135 g masła
  • szczypta soli
  • 40 g drobnego cukru
  • ok. 800 g jabłek na szarlotkę
  • szklanka mrożonych wiśni
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • łyżka cukru trzcinowego
  • cukier puder do podania

Jak przygotować piernikowe crumble z owocami:

Ciasteczka miksujemy na proszek. Przekładamy do miski (ok. 50 g odkładamy do wysypania formy), dodajemy miękkie masło, sól i drobny cukier. Dłońmi wyrabiam kruszonkę rozcierając między palcami. Wstawiamy do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy na średniej wielkości kostkę jabłka. Wysmarowaną masłem i obsypaną pokruszonymi ciastkami formę wypełniamy na spodzie jabłkami, dodajemy wiśnie. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem trzcinowym oraz płatkami migdałowymi. Na wierzch sypiemy kruszonkę z ciastek i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok. 35-40 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce zaczną bulgotać. Serwujemy posypane cukrem pudrem.

Piernikowe crumblePiernikowe crumble
Mateusz Grochocki/East News

Zobacz także:

Autor:Izabela Dorf

Marieta Marecka

Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości