Wiosna to czas kolorów, aromatów i lekkiej kuchni. Dziś w naszej kuchni Bartek Boratyn pokazał, jak wyczarować dania idealne na cieplejsze dni, z warzywami, świeżymi ziołami i pysznym ciągnącym się serem w różnych odsłonach. Będą idealne na zbliżającą się majówkę.
Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN wiosenną polentę z warzywami, zapiekanki z serem królewskim, a także bezglutenowe tacos z serem Królewskim. Przepisy poniżej.
Wiosenna polenta z warzywami
Składniki:
- pęczek szparagów,
- garść mrożonego zielonego groszku,
- garść mrożonej fasolki szparagowej,
- 1-2 kulki serka Capri,
- 190 g polenty błyskawicznej,
- pomidorki koktajlowe.
Składniki na pesto:
- 18 g listków bazylii,
- 32 g sera Królewskiego,
- 32 g oliwy,
- 24 g orzechów włoskich,
- mały ząbek czosnku,
- sok z cytryny do smaku,
- sól, jeśli będzie konieczna.
Przygotowanie:
Przygotowujemy polentę: Zagotowujemy 750 ml wody, którą słusznie solimy. Mieszając, wsypujemy powoli polentę. Gotujemy przez 2 minuty, mieszając regularnie. Potem przekładamy na duży płaski talerz, na którym będziemy serwować polentę. Rozprowadzamy równomiernie, formując koło. Powierzchnię skrapiamy oliwą, przykrywamy i odstawiamy do zestalenia.
W tym czasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, a potem miksujemy, smakujemy, doprawiamy w razie potrzeby. Następnie przygotowujemy szparagi i groszek - myjemy, osuszamy. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw ścinamy na paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której partiami blanszujemy szparagi razem z groszkiem i fasolką, pamiętając, żeby nie przeciągnąć ich zbyt długo. Najlepiej smakują kruche. Skrapiamy sokiem z cytryny. Polentę pokrywamy równomierną warstwą pesto. Układamy szparagi, groszek, fasolkę, serek Capri i pomidorki. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą.
Zapiekanki z serem Królewskim
Składniki:
- 5 bagietek rustykalnych,
- 200 g masła,
- główka czosnku,
- 2 szalotki,
- mrożone borowiki lub podgrzybki,
- 200 g pieczarek,
- opakowanie sera Królewskiego,
- pęczek szczypiorku,
- 200 g szynki konserwowej,
- szczypta suszonego oregano.
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy połowę kostki masła i przesmażamy szalotkę, posiekaną w kostkę. Dodajemy mrożone borowiki, a po chwili smażenia dorzucamy posiekane pieczarki. Szynkę kroimy w drobną kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do podsmażonych grzybów dodajemy szynkę i mieszamy całość, a potem posypujemy oregano. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z masłem z dodatkiem soli. Bagietki kroimy na połowę, smarujemy masłem czosnkowym, nakładamy szalotkę z grzybami i obficie posypujemy startym serem żółtym. Potem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do stopienia się sera.
Bezglutenowe tacos z sera Królewskiego
Składniki:
- opakowanie sera Królewskiego w plastrach,
- 2 awokado,
- czerwona cebula,
- papryczka chili,
- puszka kukurydzy,
- pomidorki koktajlowe,
- świeża kolendra,
- oliwa z oliwek,
- surowy boczek w plastrach,
- 2 limonki,
- czosnek.
Przygotowanie:
Wykładamy plaster żółtego sera na średnio rozgrzaną patelnię. Potem czekamy, aż się rozpuści i delikatnie zbrązowieje. Delikatnie odwracamy i przyrumieniamy placek z drugiej strony. Delikatnie przewieszamy usmażony plaster sera przez drewnianą łyżkę, opartą o krawędzie miski. Placek ostygnie i nabierze kształtu taco.
Smażymy bekon na chrupko, a potem siekamy go. Czerwoną cebulę i czosnek drobno siekamy, a potem dodajemy rozgniecione awokado, kolendrę oraz pomidorki koktajlowe. Blendujemy całość, a potem dodajemy oliwę z oliwek, sok z limonki i sól. Guacamole nakładamy na taco, a następnie posypujemy boczkiem, kukurydzą i startym żółtym serem. Dekorujemy świeżą kolendrą. Nakładamy na taco kawałki bekonu, usmażone jajka, awokado, pomidory i odrobinę sera na wierzch.
Zobacz także:
- Świętuj z nami Dzień Miłośników Sera. Co można wyczarować z różnych jego rodzajów?
- W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Serowe szaleństwo na talerzu w wykonaniu Piotra Kucharskiego. Poznajcie jego pyszne sposoby na ser
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News