Materiał promocyjny

Wiosenne smaki na majówkowy stół. Wypróbuj serowe przekąski Bartka Boratyna

Zapiekanki z serem królewskim
Wiosna na talerzu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Wiosna to czas kolorów, aromatów i lekkiej kuchni. Dziś w naszej kuchni Bartek Boratyn pokazał, jak wyczarować dania idealne na cieplejsze dni, z warzywami, świeżymi ziołami i pysznym ciągnącym się serem w różnych odsłonach. Będą idealne na zbliżającą się majówkę.

Kucharz przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN wiosenną polentę z warzywami, zapiekanki z serem królewskim, a także bezglutenowe tacos z serem Królewskim. Przepisy poniżej.

Wiosenna polenta z warzywami 

Wiosenna polenta z warzywami 
Wiosenna polenta z warzywami 
Wiosenna polenta z warzywami 
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • pęczek szparagów,
  • garść mrożonego zielonego groszku,
  • garść mrożonej fasolki szparagowej,
  • 1-2 kulki serka Capri,
  • 190 g polenty błyskawicznej,
  • pomidorki koktajlowe.

Składniki na pesto:

  • 18 g listków bazylii,
  • 32 g sera Królewskiego,
  • 32 g oliwy,
  • 24 g orzechów włoskich,
  • mały ząbek czosnku,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól, jeśli będzie konieczna.

Przygotowanie:

Przygotowujemy polentę: Zagotowujemy 750 ml wody, którą słusznie solimy. Mieszając, wsypujemy powoli polentę. Gotujemy przez 2 minuty, mieszając regularnie. Potem przekładamy na duży płaski talerz, na którym będziemy serwować polentę. Rozprowadzamy równomiernie, formując koło. Powierzchnię skrapiamy oliwą, przykrywamy i odstawiamy do zestalenia.

W tym czasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, a potem miksujemy, smakujemy, doprawiamy w razie potrzeby. Następnie przygotowujemy szparagi i groszek - myjemy, osuszamy. Odłamujemy zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw ścinamy na paski. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, na której partiami blanszujemy szparagi razem z groszkiem i fasolką, pamiętając, żeby nie przeciągnąć ich zbyt długo. Najlepiej smakują kruche. Skrapiamy sokiem z cytryny. Polentę pokrywamy równomierną warstwą pesto. Układamy szparagi, groszek, fasolkę, serek Capri i pomidorki. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą.

Polenta z warzywami
Polenta z warzywami
Polenta z warzywami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zapiekanki z serem Królewskim

Zapiekanki z serem Królewskim
Zapiekanki z serem Królewskim
Zapiekanki z serem Królewskim
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 5 bagietek rustykalnych,
  • 200 g masła,
  • główka czosnku,
  • 2 szalotki,
  • mrożone borowiki lub podgrzybki,
  • 200 g pieczarek,
  • opakowanie sera Królewskiego,
  • pęczek szczypiorku,
  • 200 g szynki konserwowej,
  • szczypta suszonego oregano.
Zapiekanki z serem
Zapiekanki z serem
Zapiekanki z serem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy połowę kostki masła i przesmażamy szalotkę, posiekaną w kostkę. Dodajemy mrożone borowiki, a po chwili smażenia dorzucamy posiekane pieczarki. Szynkę kroimy w drobną kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do podsmażonych grzybów dodajemy szynkę i mieszamy całość, a potem posypujemy oregano. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z masłem z dodatkiem soli. Bagietki kroimy na połowę, smarujemy masłem czosnkowym, nakładamy szalotkę z grzybami i obficie posypujemy startym serem żółtym. Potem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do stopienia się sera.

Bezglutenowe tacos z sera Królewskiego

Bezglutenowe tacos z sera Królewskiego
Bezglutenowe tacos z sera Królewskiego
Bezglutenowe tacos z sera Królewskiego
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • opakowanie sera Królewskiego w plastrach,
  • 2 awokado,
  • czerwona cebula,
  • papryczka chili,
  • puszka kukurydzy,
  • pomidorki koktajlowe,
  • świeża kolendra,
  • oliwa z oliwek,
  • surowy boczek w plastrach,
  • 2 limonki,
  • czosnek.

Przygotowanie:

Wykładamy plaster żółtego sera na średnio rozgrzaną patelnię. Potem czekamy, aż się rozpuści i delikatnie zbrązowieje. Delikatnie odwracamy i przyrumieniamy placek z drugiej strony. Delikatnie przewieszamy usmażony plaster sera przez drewnianą łyżkę, opartą o krawędzie miski. Placek ostygnie i nabierze kształtu taco.

Smażymy bekon na chrupko, a potem siekamy go. Czerwoną cebulę i czosnek drobno siekamy, a potem dodajemy rozgniecione awokado, kolendrę oraz pomidorki koktajlowe. Blendujemy całość, a potem dodajemy oliwę z oliwek, sok z limonki i sól. Guacamole nakładamy na taco, a następnie posypujemy boczkiem, kukurydzą i startym żółtym serem. Dekorujemy świeżą kolendrą. Nakładamy na taco kawałki bekonu, usmażone jajka, awokado, pomidory i odrobinę sera na wierzch.

Tacos z sera Królewskiego
Tacos z sera Królewskiego
Tacos z sera Królewskiego
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości