20 stycznia obchodzimy Dzień Miłośników Sera. Z tej okazji nasza kuchnia zamieniła się w prawdziwe królestwo serów. Łukasz Gamoń zaprezentował wyjątkowe dania, w których główną rolę grają różne ich rodzaje - żółte, z dziurami, pleśniowe, ciągnące się i wiele, wiele innych. Oto jego przepisy.
Kucharz przyrządził zupę serową z serem topionym i pleśniowym, fondue serowe, sernik z gorgonzolą i lazurem, ser smażony w wersji czeskiej, a także ser smażony po Śląsku.
Zupa serowa z serem topionym i pleśniowym
Składniki:
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 serki topione (np. Gouda),
- 100 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Gorgonzola),
- 2 łyżki mąki pszennej,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- masło,
- śmietana 18%,
- sól i pieprz do smaku,
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie),
- grzanki lub makaron do podania.
Przygotowanie:
Na rozgrzanym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mąkę i chwilę podsmaż, mieszając, aż powstanie jasna zasmażka. Następnie zalej zasmażkę gorącym bulionem, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Potem pokrojone serki topione i pokruszony ser pleśniowy dodawaj do zupy, cały czas mieszając, aż się całkowicie roztopią. Dopraw zupę solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Podawaj gorącą zupę serową z grzankami lub makaronem. Możesz również posypać ją świeżo mielonym pieprzem.
Fondue serowe
Składniki:
- 250 g sera ementaler, startego,
- 250 g sera gruyère, startego,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml białego wina wytrawnego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- gałka muszkatołowa,
- pieprz czarny,
- sól,
- bagietka lub inne pieczywo do maczania.
Przygotowanie:
Przeciśniętym przez praskę czosnkiem dokładnie natrzyj wnętrze naczynia, w którym będziesz przygotowywać fondue. Potem wlej tam wino i podgrzewaj na małym ogniu, aż będzie ciepłe. Dodaj do wina starte sery, ciągle mieszając, aż się roztopią. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości zimnego wina i dodaj do fondue, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.
Dopraw fondue gałką muszkatołową, pieprzem i solą do smaku. Fondue podawaj w specjalnym naczyniu, ustawionym na palniku, aby cały czas utrzymywało odpowiednią temperaturę. Goście będą maczać w nim kawałki bagietki lub innego ulubionego pieczywa.
Sernik z gorgonzolą i serem pleśniowym
Składniki na spód:
- 200 g herbatników,
- 100 g masła.
Składniki na masę serową:
- kilogram twarogu mielonego,
- 150 g sera pleśniowego,
- 150 g gorgonzoli,
- 200 g śmietany 30%,
- 150 g cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrobnij na drobny miał. Masło roztop i połącz z herbatnikami, a potem wyłóż masę na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uklep. W misie ubij śmietanę na sztywno, a następnie w osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj twaróg, sery pleśniowe pokrojone w kostkę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii i sól. Delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj ubitą śmietanę.
Przełóż masę serową na przygotowany spód. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 60-70 minut lub do momentu, gdy sernik będzie lekko złoty i środek będzie się lekko trząsł. Po wyjęciu z piekarnika odstaw sernik do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można go udekorować świeżymi owocami lub listkami mięty.
Ser smażony "Smažený sýr" - wersja czeska
Składniki:
- 400 g sera Gouda - najlepiej w plastrach,
- 100 g mąki pszennej,
- 2-3 jajka,
- 100 ml mleka,
- 150 g bułki tartej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej roślinny - do smażenia.
Przygotowanie:
W trzech płaskich naczyniach przygotuj poszczególne składniki panierki: mąkę, roztrzepane jajka z mlekiem, solą i pieprzem oraz bułkę tartą. Każdy plaster sera obtocz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Powtórz czynność panierowania, aby uzyskać grubszą i bardziej chrupiącą warstwę. Następnie rozgrzej olej na patelni i smaż każdy plaster sera na złoty kolor z obu stron. Usmażony ser osusz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. frytkami, surówką z kapusty lub sosem tatarskim.
Ser smażony po Śląsku - Hauskyjza
Składniki:
- twaróg tłusty, najlepiej domowy, ale można użyć również sklepowego,
- sól,
- kminek,
- masło.
Przygotowanie:
Twaróg pokrusz i umieść w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie posyp solą i kminkiem, według własnych preferencji. Przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. W tym czasie twaróg zacznie fermentować i nabierze charakterystycznego aromatu. Co jakiś czas sprawdź twaróg i wymieszaj go.
Po tym czasie można przejść do przyrządzenia potrawy. Na patelni rozpuść masło. Dodaj dojrzały twaróg i smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, aż ser się roztopi i uzyska kremową konsystencję. Unikaj zbyt wysokich temperatur, aby ser się nie przypalił. Hauskyjza podawana jest na ciepło, z chlebem lub ziemniakami.
Zobacz także:
- Niecodzienne potrawy z serem Gouda. Przygotuj pyszne serowe śniadanie i obiad z Piotrem Kucharskim
- Wyjątkowe dania z serem pleśniowym. Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego
- W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Łukasz Gamoń
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN