Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z serem pleśniowym. Sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego

Szybki i łatwy obiad z serem w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ser pleśniowy to bardzo popularny i pyszny składnik, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go dodać nie tylko do kanapek, tostów, sałatek czy pizzy. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaprezentował kilka wyjątkowych potraw z serem pleśniowym w roli głównej. Były to eskalopki wieprzowe w sosie serowym, zapiekanka świąteczna i bułeczki serowe z żurawiną i cebulą.

Eskalopki wieprzowe w sosie serowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
    • sól i pieprz.

      Sos:

      • cebula,
        • 4 ząbki czosnku,
          • 150 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
            • 200 ml słodkiej śmietany 30%,
              • pęczek natki pietruszki,
                • sól i pieprz.

                  Dodatki:

                  • kg małych ziemniaków,
                    • 6 marchewek,
                      • 6 podłużnych buraków o podobnej grubości co marchewka,
                        • sól i pieprz,
                          • oliwa z oliwek.

                            Sposób przygotowania:

                            Ziemniaki dobrze wyszorować. Marchewkę i buraki obrać. Wszystkie warzywa bardzo gęsto ponacinać, ale nie do końca. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić dobrze oliwą z oliwek. Piec około 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 190ºC.

                            Polędwiczki pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni przez chwilę z obu stron, odstawić.

                            Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę na odrobinie oliwy z oliwek. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek i razem dusić kolejne kilka minut.

                            Dodać pokruszony ser oraz śmietanę. Dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać obsmażone eskalopki i dusić conajmniej 10 minut.

                            Polędwiczki podawać z warzywami. Całość polać sosem.

                            Eskalopki wieprzowe w sosie serowym
                            Eskalopki wieprzowe w sosie serowym
                            Eskalopki wieprzowe w sosie serowym
                            Źródło: Ola Skowron/East News

                            Świąteczna zapiekanka w stylu zero waste

                            Składniki:

                            • 300 g brukselki,
                              • 8-10 pierogów np. z kapustą i grzybami,
                                • 100 g orzechów włoskich,
                                  • 2 gruszki,
                                    • 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur.

                                      Sposób przygotowania:

                                      Brukselkę przekroić na połówki i zblanszować w osolonej wodzie. Wyłożyć na spód naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć pierogi. Orzechy podprażyć na patelni, posiekać i posypać po wierzchu. Gruszki pokroić w drobną kostkę i posypać nimi wierzch zapiekanki. Całość posypać serem pleśniowym i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 25 minut.

                                      Świąteczna zapiekanka w stylu zero waste
                                      Świąteczna zapiekanka w stylu zero waste
                                      Świąteczna zapiekanka w stylu zero waste
                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                      Bułeczki serowe z żurawiną i cebulą

                                      Składniki:

                                      • czerwona cebula,
                                        • 80 g suszonej żurawiny,
                                          • 200 ml mleka,
                                            • 15 g drożdży,
                                              • 3 łyżki cukru,
                                                • 550 g mąki pszennej typ 650,
                                                  • 2 jajka,
                                                    • 2 żółtka,
                                                      • 1/2 łyżeczki soli,
                                                        • 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
                                                          • jajko do posmarowania.

                                                            Przygotowanie:

                                                            Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Gdy cebula się zeszkli, dodać żurawinę i lekko podlać wodą, aby napęczniała. Odstawić do wystygnięcia.

                                                            W misce rozpuścić w mleku drożdże, cukier i roztrzepane jajka z żółtkami. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minuty, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Pod koniec wyrabiania, ciasto rozpłaszczyć i wyłożyć na wierzch podsmażoną cebulkę z żurawiną, całość jeszcze posypać pokruszonym serem. Ciasto zagnieść w kulę tak, aby dodatki znalazły się w środku. Przełożyć do miski. Przykryć folia spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość, na około 1 godzinę. Następnie ciasto podzielić na 12 równych bułek. Zaokrąglić i ułożyć w okrągłej wysmarowanej masłem formie. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC.

                                                            Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut.

                                                            Europejski Fundusz Rolny
                                                            Europejski Fundusz Rolny
                                                            Źródło: mat. prasowe

                                                            Zobacz także:

                                                            Źródło: Piotr Kucharski

                                                            Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                            Materiał promocyjny
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                            Materiał promocyjny

                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana