Eskalopki wieprzowe w sosie serowym
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- sól i pieprz.
Sos:
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
- 200 ml słodkiej śmietany 30%,
- pęczek natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Dodatki:
- kg małych ziemniaków,
- 6 marchewek,
- 6 podłużnych buraków o podobnej grubości co marchewka,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dobrze wyszorować. Marchewkę i buraki obrać. Wszystkie warzywa bardzo gęsto ponacinać, ale nie do końca. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Skropić dobrze oliwą z oliwek. Piec około 30-35 minut w rozgrzanym piekarniku do 190ºC.
Polędwiczki pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni przez chwilę z obu stron, odstawić.
Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę na odrobinie oliwy z oliwek. Po kilku minutach dodać posiekany czosnek i razem dusić kolejne kilka minut.
Dodać pokruszony ser oraz śmietanę. Dobrze wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Do sosu dodać obsmażone eskalopki i dusić conajmniej 10 minut.
Polędwiczki podawać z warzywami. Całość polać sosem.
Świąteczna zapiekanka w stylu zero waste
Składniki:
- 300 g brukselki,
- 8-10 pierogów np. z kapustą i grzybami,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 gruszki,
- 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur.
Sposób przygotowania:
Brukselkę przekroić na połówki i zblanszować w osolonej wodzie. Wyłożyć na spód naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć pierogi. Orzechy podprażyć na patelni, posiekać i posypać po wierzchu. Gruszki pokroić w drobną kostkę i posypać nimi wierzch zapiekanki. Całość posypać serem pleśniowym i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 25 minut.
Bułeczki serowe z żurawiną i cebulą
Składniki:
- czerwona cebula,
- 80 g suszonej żurawiny,
- 200 ml mleka,
- 15 g drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 550 g mąki pszennej typ 650,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 100 g sera z niebieską pleśnią Lazur,
- jajko do posmarowania.
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy z oliwek. Gdy cebula się zeszkli, dodać żurawinę i lekko podlać wodą, aby napęczniała. Odstawić do wystygnięcia.
W misce rozpuścić w mleku drożdże, cukier i roztrzepane jajka z żółtkami. Dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minuty, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Pod koniec wyrabiania, ciasto rozpłaszczyć i wyłożyć na wierzch podsmażoną cebulkę z żurawiną, całość jeszcze posypać pokruszonym serem. Ciasto zagnieść w kulę tak, aby dodatki znalazły się w środku. Przełożyć do miski. Przykryć folia spożywczą. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość, na około 1 godzinę. Następnie ciasto podzielić na 12 równych bułek. Zaokrąglić i ułożyć w okrągłej wysmarowanej masłem formie. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC.
Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut.
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne domowe frytki? Poznaj sposób Piotra Kucharskiego
- Poznaj pełnowartościowe i zdrowe posiłki z mrożonych warzyw w wykonaniu Piotra Kucharskiego Do czego dodawać jogurt? Poznaj przepisy na jajka po turecku, chleb i cytrynowe ciasto
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN