"Magia świąt" – odcinek piąty
W programie "Magia świąt" ekspert kulinarny Sebastian Olma proponuje dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Piąty odcinek zobaczymy 15 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7.
Sebastian Olma przedstawił przepis na pyszną rybę, którą dopełniają dodatki takie, jak szpinak, ser Księżak i śmietanka łowicka UHT 36%. Wszystkie składniki dania są zamknięte w chrupiącej kopercie z ciasta francuskiego. Łosoś idealnie komponuje się ze szpinakiem i serem typu szwajcarskiego o wyrazistym orzechowo-słodkim smaku. Z kolei śmietanka sprawi, że nadzienie stanie się aksamitne.
Przepis na pieczonego łososia w cieście francuskim ze szpinakiem i serem
Składniki nadzienia:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 cebule szalotki,
- 5 łyżek oleju,
- 200 ml białego wina,
- 200 ml śmietanki łowickiej UHT 36%,
- 250 g sera Księżak,
- 1 jajko,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż ząbki czosnku i posiekaną szalotkę. Dodaj wino i odparuj, następnie dodaj śmietankę i zagotuj. Podczas gotowania dodaj szpinak i poczekaj, aż całość zgęstnieje. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, solą i startą gałką muszkatołową. Gdy szpinak ostygnie, dodaj do niego jajko i pokrojony w kostkę ser. Całość dokładnie wymieszaj.
Składniki na pieczoną kopertę z łososiem:
- 1 duży filet łososia,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Filet z łososia oczyść z ości i skóry oraz tłuszczu. Przekrój go na pół, oprósz solą i pieprzem.
Rozwiń płat ciasta francuskiego i lekko go rozwałkuj. Ułóż na cieście połowę łososia, wzdłuż ułóż szpinak, a następnie nałóż kolejny filet. W misce roztrzep jajka i rozsmaruj je na cieście. Zwiń ciasto w kopertę tak, aby nie wystawał ani szpinak, ani ryba. Nadmiar ciasta odetnij.
Weź łyżkę i natnij nią wierzch ciasta w taki sposób, aby powstał kształt łusek. Kopertę posmaruj jajkiem, posyp odrobiną soli i wstaw do piekarnika na około 25 minut. Piecz w temperaturze 195 stopni C. Po tym czasie wyjmij rybę z piekarnika i zostaw na chwilę, aby odpoczęła.
Składniki na sos:
- 250 ml śmietanki łowickiej UHT 36%,
- 100 ml sosu ponzu,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 25 g kawioru rybnego,
- świeże zioła,
- liście nasturcji i ćwiartki cytryny do dekoracji.
Przygotowanie:
Do garnka wlej śmietankę. Dodaj sos ponzu i wymieszaj. Świeże zioła drobno posiekaj. Kiedy sos śmietankowy zgęstnieje, dodaj kawior, dosyp zioła i wlej oliwę. Znów wymieszaj.
Kopertę z ciasta francuskiego można podać na stole w całości i podzielić ją przy gościach lub od razu pokroić na kawałki i polać gęstym, aromatycznym sosem. Danie warto udekorować liśćmi nasturcji i cząstkami orzeźwiającej cytryny. Smacznego!
Źródło zdjęcia głównego: TVN 7