"Magia świąt" – odcinek pierwszy
W programie "Magia świąt" znany i ceniony kucharz Sebastian Olma zaproponuje dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Premiera kulinarnego formatu już 6 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV 7 grudnia o godz. 13:30.
W pierwszym z dwunastu odcinków Sebastian Olma przygotował danie, bez którego nie wyobraża sobie świąt, czyli zupę grzybową. Zawarte w niej grzyby zarówno te świeże, jak i suszone nadadzą wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Z kolei dodatek śmietanki łowickiej UHT 12% sprawi, że potrawa stanie się bardziej aksamitna. Podczas przyrządzania zupy, w domu będzie się unosić przepiękny zapach, który natychmiast wprawi wszystkich w świąteczny nastrój.
Przepis na zupę grzybową na śmietance z warzywami i jajkiem poche
Wywar na zupę:
- 100 g suszonych grzybów,
- 3 l wody,
- pęczek włoszczyzny,
- kilka liści laurowych i po 1 łyżce kminku oraz ziela angielskiego.
Przygotowanie wywaru:
Do garnka włóż suszone grzyby i pokrojony pęczek włoszczyzny. Zalej całość zimną wodą i gotuj przez około godzinę. Następnie odcedź włoszczyznę i grzyby. Pozostaw wywar.
Składniki zupy:
- duży pęczek włoszczyzny,
- 100 g masła łowickiego extra 82%,
- świeże grzyby: po 500 g rydzów, podgrzybków i maślaków,
- kilka liści laurowych i po 1 łyżce kminku oraz ziela angielskiego,
- pęczek świeżego tymianku,
- 2 l wywaru,
- 250 ml śmietanki łowickiej UHT 12%,
- sos sojowo-grzybowy do smaku,
- świeże zioła - natka pietruszki, trybula do dekoracji.
Przygotowanie:
Podsmaż na maśle pokrojone świeże grzyby (możesz dodać również te suszone z wywaru), aż będą miały rumiany kolor. Dodaj szczyptę soli. W dużym garnku podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę włoszczyznę: marchew, seler, por, pietruszkę. Dodaj warzywa do grzybów na patelni i duś razem kilka minut.
Zalej składniki ugotowanym wcześniej wywarem. Dodaj przyprawy oraz świeży tymianek. Dopraw sosem sojowo-grzybowym, świeżo zmielonym pieprzem i śmietanką.
Jajko poche:
- 4 jajka,
- ocet.
Przygotowanie:
Jajko wbij do gotującej się wody z odrobiną octu i soli. Gotuj przez około 2-3 minuty. Wyjmij i włóż do wody z lodem.
Do talerza nalej porcję zupy, nałóż jajko poche (po przekrojeniu powinno wylać się płynne żółtko). Udekoruj danie łyżką kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. Smacznego!