Materiał promocyjny

Program "Magia świąt". Przepis na aromatyczną i pełną smaku zupę grzybową

Program "Magia świąt". Przepis na aromatyczną i pełną smaku zupę grzybową
Program "Magia świąt". Przepis na aromatyczną i pełną smaku zupę grzybową
Źródło: TVN 7
Wielkimi krokami zbliżają się święta, więc czas zaplanować specjalne menu. Jedną z potraw, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, jest wykwintna zupa grzybowa. Tradycyjny przepis warto urozmaicić nowoczesnym twistem. Jak to zrobić?

"Magia świąt" – odcinek pierwszy

W programie "Magia świąt" znany i ceniony kucharz Sebastian Olma zaproponuje dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Premiera kulinarnego formatu już 6 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV 7 grudnia o godz. 13:30.

W pierwszym z dwunastu odcinków Sebastian Olma przygotował danie, bez którego nie wyobraża sobie świąt, czyli zupę grzybową. Zawarte w niej grzyby zarówno te świeże, jak i suszone nadadzą wyjątkowego aromatu i głębi smaku. Z kolei dodatek śmietanki łowickiej UHT 12% sprawi, że potrawa stanie się bardziej aksamitna. Podczas przyrządzania zupy, w domu będzie się unosić przepiękny zapach, który natychmiast wprawi wszystkich w świąteczny nastrój.

Przepis na zupę grzybową na śmietance z warzywami i jajkiem poche

Wywar na zupę:

  • 100 g suszonych grzybów,
  • 3 l wody,
  • pęczek włoszczyzny,
  • kilka liści laurowych i po 1 łyżce kminku oraz ziela angielskiego.

Przygotowanie wywaru:

Do garnka włóż suszone grzyby i pokrojony pęczek włoszczyzny. Zalej całość zimną wodą i gotuj przez około godzinę. Następnie odcedź włoszczyznę i grzyby. Pozostaw wywar.

Składniki zupy:

  • duży pęczek włoszczyzny,
  • 100 g masła łowickiego extra 82%,
  • świeże grzyby: po 500 g rydzów, podgrzybków i maślaków,
  • kilka liści laurowych i po 1 łyżce kminku oraz ziela angielskiego,
  • pęczek świeżego tymianku,
  • 2 l wywaru,
  • 250 ml śmietanki łowickiej UHT 12%,
  • sos sojowo-grzybowy do smaku,
  • świeże zioła - natka pietruszki, trybula do dekoracji.

Przygotowanie:

Podsmaż na maśle pokrojone świeże grzyby (możesz dodać również te suszone z wywaru), aż będą miały rumiany kolor. Dodaj szczyptę soli. W dużym garnku podsmaż na maśle pokrojoną w kostkę włoszczyznę: marchew, seler, por, pietruszkę. Dodaj warzywa do grzybów na patelni i duś razem kilka minut.

Zalej składniki ugotowanym wcześniej wywarem. Dodaj przyprawy oraz świeży tymianek. Dopraw sosem sojowo-grzybowym, świeżo zmielonym pieprzem i śmietanką.

Jajko poche:

  • 4 jajka,
  • ocet.

Przygotowanie:

Jajko wbij do gotującej się wody z odrobiną octu i soli. Gotuj przez około 2-3 minuty. Wyjmij i włóż do wody z lodem.

Do talerza nalej porcję zupy, nałóż jajko poche (po przekrojeniu powinno wylać się płynne żółtko). Udekoruj danie łyżką kwaśnej śmietany i świeżymi ziołami. Smacznego!

Materiał promocyjny
podziel się: