Materiał promocyjny

Śmietanka w daniach wytrawnych i słodkich. Dlaczego warto ją dodać?

ubijanie śmietany
Śmietanka w daniach wytrawnych i słodkich. Dlaczego warto ją dodać?
Źródło: eclipse_images/Getty Images
Śmietanka UHT ze względu na konsystencję i różnorodność zastosowań jest częstym bohaterem wielu dań. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technik produkcyjnych oraz technologicznych jest to produkt bezpieczny mikrobiologicznie oraz nie warzy się w momencie dodawania do gorących dań. Nic więc dziwnego, że miłośnicy kulinariów, a także fani słodkich wypieków z przyjemnością używają jej do tworzenia słonych potraw czy deserów. Jakie są rodzaje śmietanek i jakie mają właściwości?

Śmietanka łowicka UHT - produkt uniwersalny

Dzięki śmietance UHT 12% i 18% każdy sos, dip, ale również tradycyjne zupy czy popularne obecnie zupy kremy staną się niezwykle przyjemne w smaku i będą mieć aksamitną konsystencję. Z kolei śmietanki 30% i 36% fenomenalnie sprawdzą się w deserach, ciastkach, ciastach czy tortach. Ich niekwestionowanym atutem jest fakt, że z łatwością się ubijają. Ponadto warto wiedzieć, że śmietanka jest źródłem pełnowartościowego białka, ale również wapnia, fosforu czy witaminy A.

Rodzaje śmietanek i ich zastosowanie

  • Śmietanka łowicka UHT 12% jest idealna do zup i sosów, sałatek oraz jako dodatek do kawy. W ofercie OSM Łowicz dostępna jest również śmietanka UHT 12% bez laktozy. Dzięki dodaniu enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego jest to produkt odpowiedni dla osób ograniczających bądź eliminujących laktozę ze swojej diety.
    • Śmietanka łowicka UHT 18% ma wiele zastosowań. Jest doskonałym uzupełnieniem ciepłych potraw, m.in. zup i sosów. Będzie świetnie smakować w daniach na zimno - dipach, koktajlach czy w chłodniku.
      • Śmietanka łowicka UHT 30% podkreśli smak każdego dnia. Sprawdzi się do ubijania, jako lekki, puszysty dodatek do ciast i deserów. Dzięki niej stworzysz w kuchni pyszne słodkości. Oprócz klasycznej śmietanki UHT 30% znajdziemy także wersję bez laktozy, która jest to odpowiednia dla osób ograniczających bądź eliminujących laktozę ze swojej diety. Śmietanka łowicka tortowa UHT 36% to rewelacyjna baza lub uzupełnienie deserów o słodkim, pełnym smaku i wysokiej zawartości tłuszczu. Jest najlepsza do ubijania.

        Przepis na świąteczną zapiekankę rybną pod śmietankową pierzynką

        Składniki:

        • 300 g dorsza,
          • 150 ml śmietanki łowickiej 18%,
            • 300 g sera gouda,
              • 100 g mąki pszennej,
                • 4 łyżki oleju,
                  • sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb.

                    Przygotowanie:

                    Filety dorsza pokrój na duże kawałki. Posyp je solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Następnie obtocz rybę w mące i usmaż na oleju. Obie strony powinny być złociste.

                    Do miseczki wlej śmietankę. Dodaj starty na dużych oczkach ser. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

                    Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż usmażoną rybę. Zalej ją śmietankowo-serową masą. Piecz zapiekankę w temperaturze 170 stopni C przez około 15 minut.

                    Danie gotowe. Smacznego!

                    Przepis na ciasto orzechowe z kremem śmietankowym i mascarpone

                    Składniki na ciasto:

                    • 250 g masła,
                      • 300 g mąki pszennej,
                        • 250 g cukru pudru,
                          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                            • 5 jajek M,
                              • 2 łyżki mleka,
                                • szczypta soli.

                                  Przygotowanie:

                                  Mąkę przesiej przez sito i dosyp sól, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj masło, jajka i mleko. Mieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.

                                  Dwie identyczne formy wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich po równo przygotowaną masę. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Pozostaw do wystudzenia.

                                  Składniki na krem śmietankowy z mascarpone:

                                  • 500 g serka mascarpone śmietankowego Łowicz,
                                    • 200 ml śmietanki łowickiej UHT 36%,
                                      • 5 łyżek mleka,
                                        • 1 łyżka soku z cytryny,
                                          • 40 g cukru waniliowego,
                                            • dodatkowo: 120 g orzechów laskowych, miód do dekoracji.

                                              Przygotowanie:

                                              Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj. W drugiej misce zmieszaj mascarpone z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodawaj po łyżce ubitą śmietanę i delikatnie mieszaj, aż powstanie krem.

                                              Składanie ciasta:

                                              Na pierwszy blat nałóż większość kremu śmietankowego. Drobno posiekaj orzechy. Połowę orzechów posyp na krem. Nałóż drugi blat. Wierzch pokryj resztą kremu i orzechami. Całość można delikatnie udekorować płynnym miodem.

                                              Ciasto gotowe. Smacznego!

                                              Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu 

                                              Tradycje tej firmy sięgają 1906 roku. Misja OSM Łowicz nie zmienia się wraz z nadchodzącymi i szybko przemijającymi. Od początku istnienia marka stawia na dostarczanie najlepszej jakości produktów na polski i zagraniczny rynek. Duch spółdzielczości, połączenie najnowszych technologii i uznanych polskich tradycji wytwarzania produktów mlecznych sprawiają, że Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu systematycznie utrzymuje mocną pozycję rynkową.

                                              Aktualnie czytasz: Śmietanka w daniach wytrawnych i słodkich. Dlaczego warto ją dodać?

                                              Źródło zdjęcia głównego: eclipse_images/Getty Images

                                              Materiał promocyjny
                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana