Śmietanka łowicka UHT - produkt uniwersalny
Dzięki śmietance UHT 12% i 18% każdy sos, dip, ale również tradycyjne zupy czy popularne obecnie zupy kremy staną się niezwykle przyjemne w smaku i będą mieć aksamitną konsystencję. Z kolei śmietanki 30% i 36% fenomenalnie sprawdzą się w deserach, ciastkach, ciastach czy tortach. Ich niekwestionowanym atutem jest fakt, że z łatwością się ubijają. Ponadto warto wiedzieć, że śmietanka jest źródłem pełnowartościowego białka, ale również wapnia, fosforu czy witaminy A.
Rodzaje śmietanek i ich zastosowanie
- Śmietanka łowicka UHT 12% jest idealna do zup i sosów, sałatek oraz jako dodatek do kawy. W ofercie OSM Łowicz dostępna jest również śmietanka UHT 12% bez laktozy. Dzięki dodaniu enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego jest to produkt odpowiedni dla osób ograniczających bądź eliminujących laktozę ze swojej diety.
- Śmietanka łowicka UHT 18% ma wiele zastosowań. Jest doskonałym uzupełnieniem ciepłych potraw, m.in. zup i sosów. Będzie świetnie smakować w daniach na zimno - dipach, koktajlach czy w chłodniku.
- Śmietanka łowicka UHT 30% podkreśli smak każdego dnia. Sprawdzi się do ubijania, jako lekki, puszysty dodatek do ciast i deserów. Dzięki niej stworzysz w kuchni pyszne słodkości. Oprócz klasycznej śmietanki UHT 30% znajdziemy także wersję bez laktozy, która jest to odpowiednia dla osób ograniczających bądź eliminujących laktozę ze swojej diety. Śmietanka łowicka tortowa UHT 36% to rewelacyjna baza lub uzupełnienie deserów o słodkim, pełnym smaku i wysokiej zawartości tłuszczu. Jest najlepsza do ubijania.
Przepis na świąteczną zapiekankę rybną pod śmietankową pierzynką
Składniki:
- 300 g dorsza,
- 150 ml śmietanki łowickiej 18%,
- 300 g sera gouda,
- 100 g mąki pszennej,
- 4 łyżki oleju,
- sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb.
Przygotowanie:
Filety dorsza pokrój na duże kawałki. Posyp je solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Następnie obtocz rybę w mące i usmaż na oleju. Obie strony powinny być złociste.
Do miseczki wlej śmietankę. Dodaj starty na dużych oczkach ser. Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż usmażoną rybę. Zalej ją śmietankowo-serową masą. Piecz zapiekankę w temperaturze 170 stopni C przez około 15 minut.
Danie gotowe. Smacznego!
Przepis na ciasto orzechowe z kremem śmietankowym i mascarpone
Składniki na ciasto:
- 250 g masła,
- 300 g mąki pszennej,
- 250 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek M,
- 2 łyżki mleka,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito i dosyp sól, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj masło, jajka i mleko. Mieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.
Dwie identyczne formy wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich po równo przygotowaną masę. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Pozostaw do wystudzenia.
Składniki na krem śmietankowy z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone śmietankowego Łowicz,
- 200 ml śmietanki łowickiej UHT 36%,
- 5 łyżek mleka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 40 g cukru waniliowego,
- dodatkowo: 120 g orzechów laskowych, miód do dekoracji.
Przygotowanie:
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj. W drugiej misce zmieszaj mascarpone z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodawaj po łyżce ubitą śmietanę i delikatnie mieszaj, aż powstanie krem.
Składanie ciasta:
Na pierwszy blat nałóż większość kremu śmietankowego. Drobno posiekaj orzechy. Połowę orzechów posyp na krem. Nałóż drugi blat. Wierzch pokryj resztą kremu i orzechami. Całość można delikatnie udekorować płynnym miodem.
Ciasto gotowe. Smacznego!
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
Tradycje tej firmy sięgają 1906 roku. Misja OSM Łowicz nie zmienia się wraz z nadchodzącymi i szybko przemijającymi. Od początku istnienia marka stawia na dostarczanie najlepszej jakości produktów na polski i zagraniczny rynek. Duch spółdzielczości, połączenie najnowszych technologii i uznanych polskich tradycji wytwarzania produktów mlecznych sprawiają, że Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu systematycznie utrzymuje mocną pozycję rynkową.
Źródło zdjęcia głównego: eclipse_images/Getty Images