Materiał promocyjny

Śmietanka w daniach wytrawnych i słodkich. Dlaczego warto ją dodać?

ubijanie śmietany
Śmietanka w daniach wytrawnych i słodkich. Dlaczego warto ją dodać?
Źródło: eclipse_images/Getty Images
Śmietanka UHT ze względu na konsystencję i różnorodność zastosowań jest częstym bohaterem wielu dań. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technik produkcyjnych oraz technologicznych jest to produkt bezpieczny mikrobiologicznie oraz nie warzy się w momencie dodawania do gorących dań. Nic więc dziwnego, że miłośnicy kulinariów, a także fani słodkich wypieków z przyjemnością używają jej do tworzenia słonych potraw czy deserów. Jakie są rodzaje śmietanek i jakie mają właściwości?

Śmietanka łowicka UHT - produkt uniwersalny

Dzięki śmietance UHT 12% i 18% każdy sos, dip, ale również tradycyjne zupy czy popularne obecnie zupy kremy staną się niezwykle przyjemne w smaku i będą mieć aksamitną konsystencję. Z kolei śmietanki 30% i 36% fenomenalnie sprawdzą się w deserach, ciastkach, ciastach czy tortach. Ich niekwestionowanym atutem jest fakt, że z łatwością się ubijają. Ponadto warto wiedzieć, że śmietanka jest źródłem pełnowartościowego białka, ale również wapnia, fosforu czy witaminy A.

Rodzaje śmietanek i ich zastosowanie

  • Śmietanka łowicka UHT 12% jest idealna do zup i sosów, sałatek oraz jako dodatek do kawy. W ofercie OSM Łowicz dostępna jest również śmietanka UHT 12% bez laktozy. Dzięki dodaniu enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie cukru mlecznego jest to produkt odpowiedni dla osób ograniczających bądź eliminujących laktozę ze swojej diety.
  • Śmietanka łowicka UHT 18% ma wiele zastosowań. Jest doskonałym uzupełnieniem ciepłych potraw, m.in. zup i sosów. Będzie świetnie smakować w daniach na zimno - dipach, koktajlach czy w chłodniku.
  • Śmietanka łowicka UHT 30% podkreśli smak każdego dnia. Sprawdzi się do ubijania, jako lekki, puszysty dodatek do ciast i deserów. Dzięki niej stworzysz w kuchni pyszne słodkości. Oprócz klasycznej śmietanki UHT 30% znajdziemy także wersję bez laktozy, która jest to odpowiednia dla osób ograniczających bądź eliminujących laktozę ze swojej diety. Śmietanka łowicka tortowa UHT 36% to rewelacyjna baza lub uzupełnienie deserów o słodkim, pełnym smaku i wysokiej zawartości tłuszczu. Jest najlepsza do ubijania.

Przepis na świąteczną zapiekankę rybną pod śmietankową pierzynką

Składniki:

  • 300 g dorsza,
  • 150 ml śmietanki łowickiej 18%,
  • 300 g sera gouda,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb.

Przygotowanie:

Filety dorsza pokrój na duże kawałki. Posyp je solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Następnie obtocz rybę w mące i usmaż na oleju. Obie strony powinny być złociste.

Do miseczki wlej śmietankę. Dodaj starty na dużych oczkach ser. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż usmażoną rybę. Zalej ją śmietankowo-serową masą. Piecz zapiekankę w temperaturze 170 stopni C przez około 15 minut.

Danie gotowe. Smacznego!

Przepis na ciasto orzechowe z kremem śmietankowym i mascarpone

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek M,
  • 2 łyżki mleka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito i dosyp sól, proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj masło, jajka i mleko. Mieszaj wszystkie składniki, aż się połączą.

Dwie identyczne formy wyłóż papierem do pieczenia i wlej do nich po równo przygotowaną masę. Wstaw do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Pozostaw do wystudzenia.

Składniki na krem śmietankowy z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone śmietankowego Łowicz,
  • 200 ml śmietanki łowickiej UHT 36%,
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 40 g cukru waniliowego,
  • dodatkowo: 120 g orzechów laskowych, miód do dekoracji.

Przygotowanie:

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Następnie dodaj cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj. W drugiej misce zmieszaj mascarpone z mlekiem i sokiem z cytryny. Dodawaj po łyżce ubitą śmietanę i delikatnie mieszaj, aż powstanie krem.

Składanie ciasta:

Na pierwszy blat nałóż większość kremu śmietankowego. Drobno posiekaj orzechy. Połowę orzechów posyp na krem. Nałóż drugi blat. Wierzch pokryj resztą kremu i orzechami. Całość można delikatnie udekorować płynnym miodem.

Ciasto gotowe. Smacznego!

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu 

Tradycje tej firmy sięgają 1906 roku. Misja OSM Łowicz nie zmienia się wraz z nadchodzącymi i szybko przemijającymi. Od początku istnienia marka stawia na dostarczanie najlepszej jakości produktów na polski i zagraniczny rynek. Duch spółdzielczości, połączenie najnowszych technologii i uznanych polskich tradycji wytwarzania produktów mlecznych sprawiają, że Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu systematycznie utrzymuje mocną pozycję rynkową.

Materiał promocyjny
podziel się: