Jak zrobić bitą śmietanę?
Mogłoby się wydawać, że przygotowanie bitej śmietany to jedno z najprostszych kulinarnych zadań. Nic bardziej mylnego. Wiele osób ma z tym problem i zamiast puszystej, słodkiej masy... otrzymują masło. Jak tego uniknąć i jak przygotować idealną bitą śmietanę? Swoim przepisem podzielił się z nami Andrzej Polan.
- Najlepsza na bitą śmietanę będzie śmietanka z 30 lub 36 proc. zawartością tłuszczu. Aby dobrze się ubiła najlepiej kupić ją dzień wcześniej. Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin, żeby się dobrze schłodziła - mówił Andrzej Polan.
Następnie w dobrze przewietrzonym pomieszczeniu lub przy otwartym oknie ubijmy ją mikserem. - Zaczynamy od wolnych obrotów, wtedy łapie ona powietrze. Po chwili przechodzimy na najwyższe obroty - mówił.
Cukier do bitej śmietany - jaki będzie najlepszy?
Do przygotowania bitej śmietany potrzebny jest jeszcze cukier. Kiedy go dodać? - Jeśli mamy drobny cukier możemy do dodać na koniec ubijania, jeśli gruby, ale takiego nie polecam, możemy go dodać na samym początku - dodał Andrzej Polan.
Truskawkowa kuchnia Andrzeja Polana
Zobacz także:
Filmowa kuchnia Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta i desery z kultowych produkcji
Ile kosztują truskawki? Aktualna cena
Popapraniec – przepis na wyjątkowe ciasto
Autor: Katarzyna Oleksik