Ciasto na rurki z kremem można przygotować samodzielnie w domu, nawet nie posiadając odpowiednich foremek do pieczenia. Słodki wypiek na pewno spodoba się wszystkim domownikom i będzie smaczną niespodzianką dla gości. Jaki krem wybrać do wypełnienia upieczonych rurek? Poznaj przepisy na rurki z kremem budyniowym, czekoladowym i mascarpone oraz na wersję z bitą śmietaną.

  • Jak zrobić rurki z kremem? Prosty przepis na ciasto
  • Rurki z kremem – czym wypełnić ciasto?
  • Przepis na rurki z kremem mascarpone
  • Rurki z bitą śmietaną – prosty przepis na krem
  • Przepis na rurki z kremem czekoladowym


Więcej: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki


Rurki z kremem to słodki deser, który jest znany chyba każdemu. Od lat sprzedaje się go w cukierniach, jednak przy odrobinie wysiłku można zrobić go również w domu i to nie tylko według klasycznej receptury. Przepis na rurki z kremem można modyfikować w zależności od tego, na co akurat ma się ochotę. Wypełnienie ciasta nie zawsze musi być tradycyjne. Zamiast bitej śmietany można użyć dżemu lub masy budyniowej.

Sprawdź, jak w prosty sposób, z podstawowych składników przygotować ciasto na rurki z kremem oraz na same kremy, które również bez problemu można zrobić samodzielnie. Domowe wypieki często smakują znacznie lepiej niż gotowe produkty ze sklepu, warto więc wypróbować przynajmniej jeden z poniższych sposobów i delektować się wyśmienitym smakiem.

Jak zrobić rurki z kremem? Prosty przepis na ciasto

Składniki potrzebne na rurki z kremem (ok. 30 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g masła,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • masło do posmarowania foremek.

Przygotowanie ciasta na rurki z kremem:

1. Mąkę, masło i śmietanę zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 80 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Grubość ciasta nie powinna być większa niż 2 mm.

3. Ciasto pokrój w paski o szerokości około 2 cm, na długość około 1½ raza większą niż foremka do rurek.

4. Foremki do rurek posmaruj masłem i owiń dookoła ciastem.

5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej foremki z ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190℃ przez około 10–20 minut.

Możesz przygotować również ciasto na rurki z kremem bez foremek , używając dowolnego metalowego lub drewnianego przyrządu kuchennego o podłużnym kształcie.

Rurki z kremem – czym wypełnić ciasto?

Rurki z kremem najlepiej będą smakowały z własnoręcznie przygotowanym nadzieniem. Można przechowywać je w lodówce do 3 dni.

Poniżej znajdziesz przepisy na cztery podstawowe kremy , których najczęściej używa się do wypełnienia rurek. Pamiętaj, że upieczone ciasto na rurki powinno być ostudzone, dzięki czemu żaden krem się nie rozpuści.

Rurki z kremem budyniowym – przepis

Składniki na rurki z kremem budyniowym (ok. 400 g masy):

  • 100 g masła,
  • 250 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

1. Budyń przygotuj według wskazówek na opakowaniu, użyj jednak ilości mleka podanej w tym przepisie. Otrzymana masa ma być gęsta, tak aby po wypełnieniu rurek nie wypływała z nich.

2. Miękkie masło z cukrem pudrem ubij mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Po osiągnięciu kremowej, puszystej konsystencji stopniowo dodawaj do masła budyń. Zacznij miksowanie na mniejszych obrotach.

3. Po dokładnym wymieszaniu składników odłóż miskę do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie krem stężeje i będzie gotowy do wykorzystania.

Przepis na rurki z kremem mascarpone

Rurki z kremem mascarpone cieszą się dużą popularnością, prawie taką samą jak wypełnienie z bitej śmietany.

Składniki na krem (na ok. 10 rurek):

  • 200 g serka mascarpone,
  • 200 g śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie kremu mascarpone:

1. Zimną śmietankę z cukrem ubij na sztywną masę. Nie wyłączając miksera, stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone.

2. Miksuj aż do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.

3. Gotową, ostudzoną masą wypełnij kruche rurki.

Rurki z bitą śmietaną – prosty przepis na krem

Przepis na rurki z bitą śmietaną zawiera tylko dwa składniki, które można kupić w dowolnym sklepie. Do przygotowania tradycyjnego kremu potrzebujesz jedynie 250 ml śmietany 36% oraz 2 łyżek cukru pudru. Śmietana powinna być dobrze schłodzona – najlepiej wstawić ją do lodówki co najmniej dobę przed przygotowaniem kremu. W lodówce można również schłodzić miskę i końcówki miksera.

Wystarczy, że wlejesz śmietanę do wysokiego naczynia i dodasz cukier puder. Całość musisz początkowo ubijać na najniższych obrotach i stopniowo je zwiększać, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji. Bitą śmietanę trzymaj w lodówce i wypełniaj nią rurki dopiero przed podaniem .

Przepis na rurki z kremem czekoladowym

Domowe rurki z kremem czekoladowym możesz przygotować z budyniu czekoladowego lub poprzez dodanie do gotującego się budyniu waniliowego kilku kostek czekolady (możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej, w zależności od osobistych preferencji). W obu przypadkach zastosuj wskazówki zawarte w znajdującym się powyżej przepisie na krem budyniowy.


Więcej: Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze >>>

Zobacz film: Ciasto drożdżowe Andrzeja Polana, źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
63
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0