Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić rurki z kremem? Prosty przepis na ciasto
- Czym wypełnić ciasto na rurki?
- Jak zrobić rurki z kremem mascarpone
- Jak zrobić rurki z bitą śmietaną – prosty przepis na krem
- Jak zrobić rurki z kremem czekoladowym
Rurki z kremem to słodki deser, który jest znany chyba każdemu. Od lat sprzedaje się go w cukierniach, jednak przy odrobinie wysiłku można zrobić go również w domu i to nie tylko według klasycznej receptury. Przepis na rurki z kremem można modyfikować w zależności od tego, na co akurat ma się ochotę. Wypełnienie ciasta nie zawsze musi być tradycyjne. Zamiast bitej śmietany można użyć dżemu lub masy budyniowej.
Sprawdź, jak w prosty sposób, z podstawowych składników przygotować ciasto na rurki z kremem oraz na same kremy, które również bez problemu można zrobić samodzielnie. Domowe wypieki często smakują znacznie lepiej niż gotowe produkty ze sklepu, warto więc wypróbować przynajmniej jeden z poniższych sposobów i delektować się wyśmienitym smakiem.
Karnawał
Jak zrobić rurki z kremem? Prosty przepis na ciasto
Składniki potrzebne na rurki z kremem (ok. 30 sztuk):
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 100 g masła,
- 200 ml śmietany 18%,
- 1 łyżeczka cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- masło do posmarowania foremek.
Przygotowanie ciasta na rurki z kremem:
- Mąkę, masło i śmietanę zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na 80 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Grubość ciasta nie powinna być większa niż 2 mm.
- Ciasto pokrój w paski o szerokości około 2 cm, na długość około 1½ raza większą niż foremka do rurek.
- Foremki do rurek posmaruj masłem i owiń dookoła ciastem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej foremki z ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 190℃ przez około 10–20 minut.
Możesz przygotować również ciasto na rurki z kremem bez foremek , używając dowolnego metalowego lub drewnianego przyrządu kuchennego o podłużnym kształcie.
Rurki z kremem – czym wypełnić ciasto?
Rurki z kremem najlepiej będą smakowały z własnoręcznie przygotowanym nadzieniem. Można przechowywać je w lodówce do 3 dni.
Poniżej znajdziesz przepisy na cztery podstawowe kremy , których najczęściej używa się do wypełnienia rurek. Pamiętaj, że upieczone ciasto na rurki powinno być ostudzone, dzięki czemu żaden krem się nie rozpuści.
Rurki z kremem budyniowym – przepis krok po kroku
Składniki na rurki z kremem budyniowym (ok. 400 g masy):
- 100 g masła,
- 250 ml mleka,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
- Budyń przygotuj według wskazówek na opakowaniu, użyj jednak ilości mleka podanej w tym przepisie. Otrzymana masa ma być gęsta, tak aby po wypełnieniu rurek nie wypływała z nich.
- Miękkie masło z cukrem pudrem ubij mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Po osiągnięciu kremowej, puszystej konsystencji stopniowo dodawaj do masła budyń. Zacznij miksowanie na mniejszych obrotach.
- Po dokładnym wymieszaniu składników odłóż miskę do lodówki na co najmniej 2 godziny. W tym czasie krem stężeje i będzie gotowy do wykorzystania.
Przepis na rurki z kremem mascarpone
Rurki z kremem mascarpone cieszą się dużą popularnością, prawie taką samą jak wypełnienie z bitej śmietany.
Składniki na krem (na ok. 10 rurek):
- 200 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie kremu mascarpone:
- Zimną śmietankę z cukrem ubij na sztywną masę. Nie wyłączając miksera, stopniowo dodawaj do niej serek mascarpone.
- Miksuj aż do uzyskania jednolitego, gęstego kremu.
- Gotową, ostudzoną masą wypełnij kruche rurki.
Rurki z bitą śmietaną – prosty przepis na krem
Przepis na rurki z bitą śmietaną zawiera tylko dwa składniki, które można kupić w dowolnym sklepie. Do przygotowania tradycyjnego kremu potrzebujesz jedynie 250 ml śmietany 36% oraz 2 łyżek cukru pudru. Śmietana powinna być dobrze schłodzona – najlepiej wstawić ją do lodówki co najmniej dobę przed przygotowaniem kremu. W lodówce można również schłodzić miskę i końcówki miksera.
Wystarczy, że wlejesz śmietanę do wysokiego naczynia i dodasz cukier puder. Całość musisz początkowo ubijać na najniższych obrotach i stopniowo je zwiększać, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji. Bitą śmietanę trzymaj w lodówce i wypełniaj nią rurki dopiero przed podaniem .
Przepis na rurki z kremem czekoladowym
Domowe rurki z kremem czekoladowym możesz przygotować z budyniu czekoladowego lub poprzez dodanie do gotującego się budyniu waniliowego kilku kostek czekolady (możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej, w zależności od osobistych preferencji). W obu przypadkach zastosuj wskazówki zawarte w znajdującym się powyżej przepisie na krem budyniowy.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Rurki z budyniem truskawkowym - przepis Damiana Kordasa
- Pączki na słodko ze słonym karmelem i bitą śmietaną według przepisu Sebastiana Olmy
- Pączki kładzione łyżką - przepis na najlepsze racuchy. Prościej się nie da!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandr Potapov/Getty Images