Pączki na słodko ze słonym karmelem według przepisu Sebastiana Olmy - składniki
Składniki na ciasto:
- 360 g mleka zwykłego
- 180 g cukru
- 60 g drożdży świeżych
- 300 g jajek
- 300 g żółtek
- 1200 g mąki pszennej
- 240 g masła
- łyżka soli
Składniki na bitą śmietanę:
- 1 l śmietany 36 proc. do ubijania
- 200 g cukru pudru
- 2 opakowania śmietan fix
Składniki na słony karmel:
- 200 g cukru zwykłego
- 100 g zimnego masła
- słodka śmietana 36 proc.
- 25 g soli morskiej
Sposób przygotowania pączków na słodko ze słonym karmelem z przepisu Sebastiana Olmy
Przygotowanie ciasta na pączki:
Przygotuj rozczyn - mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.
Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na części po 50 gramów i uformuj z niej kulki, następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego na 185 st. C piekarnika.
Przygotowanie bitej śmietany:
Bardzo mocno schłodzoną śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder i zaczynaj ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj śmietanę fix, dzięki czemu masa będzie bardziej zbita. Gotową masę przełóż do lodówki w rękawie cukierniczym.
Przygotowanie słonego karmelu:
W rondelku rozpuść cukier na małej temperaturze, następnie, gdy cukier będzie nabierał złotego koloru, dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij mieszać. Po kilku minutach grudki się rozpuszczą, a masa się ładnie połączy, następnie dodaj śmietankę i gotuj, aż zgęstnieje, na koniec dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.
Pączki nadziej słonym karmelem, na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp wszystko orzechami.
Zobacz także:
- Ile kalorii mają pączki? Jak na ich kaloryczność wpływa lukier i różne nadzienia?
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
- Pączki bezglutenowe - najlepszy przepis krok po kroku
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: KateSmirnova/Getty Images