Pączki na słodko ze słonym karmelem i bitą śmietaną według przepisu Sebastiana Olmy

Pączki z bitą śmietaną
Pączki na słodko ze słonym karmelem i bitą śmietaną według przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: KateSmirnova/Getty Images
Słony karmel to smak stworzony przez francuskiego cukiernika. Pasuje idealnie jako nadzienie do pączków, zwłaszcza z bitą śmietaną. Sprawdź przepis Sebastiana Olmy, który zaprezentował go w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Pączki na słodko ze słonym karmelem według przepisu Sebastiana Olmy - składniki

Składniki na ciasto:

  • 360 g mleka zwykłego
    • 180 g cukru
      • 60 g drożdży świeżych
        • 300 g jajek
          • 300 g żółtek
            • 1200 g mąki pszennej
              • 240 g masła
                • łyżka soli

                  Składniki na bitą śmietanę:

                  • 1 l śmietany 36 proc. do ubijania
                    • 200 g cukru pudru
                      • 2 opakowania śmietan fix

                        Składniki na słony karmel:

                        • 200 g cukru zwykłego
                          • 100 g zimnego masła
                            • słodka śmietana 36 proc.
                              • 25 g soli morskiej

                                Sposób przygotowania pączków na słodko ze słonym karmelem z przepisu Sebastiana Olmy

                                Przygotowanie ciasta na pączki:

                                Przygotuj rozczyn - mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

                                Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na części po 50 gramów i uformuj z niej kulki, następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego na 185 st. C piekarnika.

                                Przygotowanie bitej śmietany:

                                Bardzo mocno schłodzoną śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder i zaczynaj ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj śmietanę fix, dzięki czemu masa będzie bardziej zbita. Gotową masę przełóż do lodówki w rękawie cukierniczym.

                                Przygotowanie słonego karmelu:

                                W rondelku rozpuść cukier na małej temperaturze, następnie, gdy cukier będzie nabierał złotego koloru, dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij mieszać. Po kilku minutach grudki się rozpuszczą, a masa się ładnie połączy, następnie dodaj śmietankę i gotuj, aż zgęstnieje, na koniec dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.

                                Pączki nadziej słonym karmelem, na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp wszystko orzechami.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Sebastian Olma

                                Źródło zdjęcia głównego: KateSmirnova/Getty Images

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana