Przepisy Sebastiana Olmy

Pączki na słodko ze słonym karmelem i bitą śmietaną według przepisu Sebastiana Olmy

Przepisy Sebastiana Olmy

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Sebastian Olma
Pączki z bitą śmietaną
KateSmirnova/Getty ImagesPączki na słodko ze słonym karmelem i bitą śmietaną według przepisu Sebastiana Olmy

Słony karmel to smak stworzony przez francuskiego cukiernika. Pasuje idealnie jako nadzienie do pączków, zwłaszcza z bitą śmietaną. Sprawdź przepis Sebastiana Olmy, który zaprezentował go w kuchni Dzień Dobry TVN. 

Pączki na słodko ze słonym karmelem według przepisu Sebastiana Olmy - składniki

Składniki na ciasto:

  • 360 g mleka zwykłego
  • 180 g cukru
  • 60 g drożdży świeżych
  • 300 g jajek
  • 300 g żółtek
  • 1200 g mąki pszennej
  • 240 g masła
  • łyżka soli

Składniki na bitą śmietanę:

  • 1 l śmietany 36 proc. do ubijania
  • 200 g cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fix

Składniki na słony karmel:

  • 200 g cukru zwykłego
  • 100 g zimnego masła
  • słodka śmietana 36 proc.
  • 25 g soli morskiej

Sposób przygotowania pączków na słodko ze słonym karmelem z przepisu Sebastiana Olmy

Przygotowanie ciasta na pączki:

Przygotuj rozczyn - mleko przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, dodaj cukier zwykły, świeże drożdże, jajka i żółtka. Rozczyn delikatnie posyp mąką i zostaw, aby wyrósł w ciepłym miejscu.

Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną i sól, dodaj rozczyn i dokładnie zagnieć ciasto, na koniec dodaj płynne masło. Gdy ciasto będzie dokładnie wymieszane, podziel je na części po 50 gramów i uformuj z niej kulki, następnie zostaw je, aby jeszcze delikatnie podrosły, później wstaw je na około 17 minut do nagrzanego na 185 st. C piekarnika.

Przygotowanie bitej śmietany:

Bardzo mocno schłodzoną śmietanę przelej do miski, dodaj cukier puder i zaczynaj ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj śmietanę fix, dzięki czemu masa będzie bardziej zbita. Gotową masę przełóż do lodówki w rękawie cukierniczym.

Przygotowanie słonego karmelu:

W rondelku rozpuść cukier na małej temperaturze, następnie, gdy cukier będzie nabierał złotego koloru, dodaj pokrojone w kostkę masło i zacznij mieszać. Po kilku minutach grudki się rozpuszczą, a masa się ładnie połączy, następnie dodaj śmietankę i gotuj, aż zgęstnieje, na koniec dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw do lodówki.

Pączki nadziej słonym karmelem, na wierzch nałóż bitą śmietanę i posyp wszystko orzechami.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Sebastian Olma

Źródło zdjęcia głównego: KateSmirnova/Getty Images

Pozostałe wiadomości