Pieczone pączki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 125 g mleka,
- 20 g drożdży,
- jajko,
- 4 żółtka,
- 75 g cukru,
- 400 g mąki pszennej,
- 70 g masła,
- Polewa:
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła,
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- drobny cukier do posypania.
Sposób przygotowania:
- Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę. Wymieszać i lekko zarobić, a następnie partiami dodawać rozpuszczone masło. Wyrobić na gładką i elastyczną masę.
- Przełożyć rękawa cukierniczego i pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wycisnąć ciasto do specjalnej formy do pieczenia w kształcie oponek. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut i upiec w rozgrzanym do 220°C piekarniku przez 8-10 minut.
- W rym czasie podgrzać masło z miodem i sokiem z cytryny.
- Każdego pączka po upieczeniu posmarować syropem i obtoczyć w cukrze.
Faworki - przepis krok po kroku
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej,
- 150 g kwaśniej śmietany 18%,
- 4 duże żółtka,
- 20 ml spirytusu,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru pudru plus do posypania,
- około 1 litra oleju rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto umieść w misce robota do wyrabiania i wyrobić na gładkie ciasto.
- Następnie rozwałkować na prostokąt. Złożyć na trzy i ponownie rozwałkować. Im więcej razy złożymy, tym faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche po usmażeniu.
- Rozgrzać olej do 180°C.
- Faworki pokroić na paski, w środku każdego zrobić na cięcie i zawinąć.
- Faworki smażyć po 30-40 sekund w gorącym oleju.
- Następnie osuszyć na ręczniku papierowym i oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Tłusty czwartek. Łatwy i przyjemny przepis na domowe pączki
- Ile kalorii mają pączki? Jak na ich kaloryczność wpływa lukier i różne nadzienia?
- Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: