Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?

Świeżo upieczone pączki
Dlaczego pączki powinny mieć jasne obwódki? Jak je zrobić?
Źródło: Dar1930/Getty Images
Najlepsze pączki, to te z obwódką? Być może spotkaliście się z takim stwierdzeniem. Prawdziwe polskie pączki, powinny mieć jaśniejsza obwódkę w połowie. Dlaczego? Jak się ją robi? Podpowiadamy.

Pączki i tłusty czwartek

Źródło: Dzień Dobry TVN
Drogi czy tani pączek?
Drogi czy tani pączek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Skąd wywodzi się tłusty czwartek?
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Modne, najmodniejsze, dziwne - pączki 2022
Pączki doskonałe
Pączki doskonałe
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
W czym tkwi sekret pysznych pączków Magdy Gessler?
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki na słodko i wytrawnie
Pączki od sióstr z Dobromila
Pączki od sióstr z Dobromila

Obwódka na pączku - dlaczego powinna być i o czym świadczy?

Pączek z obwódką będzie najsmaczniejszy i idealny, to nie jest przesadzone zdanie. Jej obecność świadczy o tym, że ciasto zostało idealnie wyrobione, a po upieczeniu będzie rozpływać się w ustach. Dlaczego? Tradycyjne pączki smaży się w głębokim oleju. Jeżeli ciasto jest odpowiednio wyrobione i puszyste, to w tłuszczu zanurza się 1/3 ciasta. Po przewróceniu pączka, aby usmażył się na drugą stronę znów zamacza się jedynie 1/3 ciasta i w ten sposób powstaje obwódka mniej na wysokości połowy.

Przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa

Jak zrobić, żeby pączek miał jasną obwódkę?

Żeby podczas pieczenia powstała obwódka należy odpowiednio wyrobić ciasto. Kluczem do idealnych pączków jest odpowiednie napowietrzenie ciasta. Odbywa się to poprzed długie ręczne wyrabianie lub przy użyciu robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciast. Kolejnym krokiem jest odstawienie ciasta, aby wyrosło, minimum przez godzinę. Po tym czasie ciasto jeszcze raz się zagniata i formuje pączki.

Kluczowa jest również temperatura tłuszczu, w którym smaży się pączki. Ciasto trzeba kłaść na tłuszcz rozgrzany do 180 stopni Celsjusza, nie mniej, nie więcej. Kiedy kładzie się pączek powinien on lekko zanurzyć się w tłuszczu (na wysokość 1/3) i zacząć smażyć. Powinno sie stale kontrolować temperaturę oleju. Nie ma jednak znaczenia, czy wybierzemy olej roślinny czy smalec. Prawdziwie tradycyjne pączki robiono jednak na tym drugim tłuszczu.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: gazeta.pl

Źródło zdjęcia głównego: Dar1930/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości