Pikantne krewetki z salsą brzoskwiniową - przepis
Składniki:
- 18 krewetek bez pancerza (nie gotowanych)
- pieprz i sól
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- Salsa: 2 dojrzałe brzoskwinie, 1 papryczka chili, pęczek kolendry, sok i skórka otarta z limonki, oliwa z oliwek, 1 mała czerwona cebula
- bagietka do podania
Pikantne krewetki z salsą brzoskwiniową - sposób przygotowania
- Krewetki oczyść, przypraw pieprzem i posiekanym czosnkiem i papryczką chili. Odstaw do lodówki do zamarynowania na minimum 30 minut.
- Brzoskwinie pokrój w drobną kostkę, posiekaj chili i czerwoną cebulę. Składniki skrop sokiem z limonki i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Przed samym podaniem wymieszaj z kolendrą.
- Krewetki nabij na pięć patyczków od szaszłyków, przypraw solą, skrop oliwą z oliwek i usmaż z obu stron po 1 minucie na rozgrzanej patelni grillowej. Podawaj z bagietką.
Zobacz także:
- Domowy dżem z brzoskwiń - słodki dodatek do pieczywa i nie tylko. Jak go zrobić?
- Przepis na sernik z brzoskwiniami, który warto wypróbować
- Sok brzoskwiniowy – przepis na sok z brzoskwini. Jak zrobić?
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: