"Magia świąt" - odcinek trzeci
W programie "Magia świąt" popularny kucharz Sebastian Olma przedstawia dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami. Trzeci odcinek kulinarnego show zobaczymy 13 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 14 grudnia o godz. 13:30.
W trzecim odcinku Sebastian Olma przygotował świąteczną tartę. Suszone owoce zwykle pojawiają się na wigilijnym stole w formie kompotu z suszu, jednak można też użyć ich jako dodatek do ciasta, w którym mieszają się aromaty wanilii, karmelu i limonki.
Przepis na świąteczną tartę z suszonymi owocami i kremem waniliowym
Składniki na ciasto:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem,
- 50 g masła łowickiego extra 82%,
- 30 g brązowego cukru,
- garść suchej fasoli,
- do dekoracji gotowego ciasta: kilka świeżych fig, świeżo starta skórka z limonki oraz cukier puder.
Przygotowanie ciasta:
Formę do tarty posmaruj masłem i posyp brązowym cukrem. Ciasto francuskie ułóż na blacie i delikatnie rozwałkuj. Przełóż do formy i odetnij nadmiar z brzegów. Przykryj ciasto pergaminem i przysyp suchą fasolą. Dzięki temu za bardzo nie urośnie. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C i piecz przez około 15 minut.
Karmelizowane suszone owoce:
- po 100 g suszonych moreli daktyli i śliwek,
- po 25 g rodzynek i żurawiny,
- 50 g masła łowickiego extra 82%,
- 50 g cukru brązowego,
- sok z 1 limonki.
Przygotowanie owoców:
Morele, daktyle i śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dodaj cukier brązowy, owoce, zimne masło i sok z limonki. Lekko podduś składniki, aby zmiękły i nabrały bardziej intensywnego smaku. Na koniec dodaj do owoców żurawinę i rodzynki.
Krem waniliowy:
- 6 żółtek,
- 2 laski wanilii,
- 150 g cukru brązowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 500 ml mleka łowickiego 3,2%,
- 50 g masła łowickiego extra 82%,
- 100 ml wody.
Przygotowanie kremu:
Do garnka wlej wodę, mleko i dodaj masło. Laski wanilii przekrój na środku i z obu stron wyciągnij nasiona nożem, dodaj je do garnka. Zagotuj, ale uważaj, by mleko nie zaczęło wrzeć. Następnie w misce utrzyj żółtka z cukrem. Kiedy składniki się połączą, dodaj mąkę ziemniaczaną i dalej ucieraj. By krem się nie zwarzył, wlej do miski odrobinę mleka z garnka i dobrze wymieszaj. Masa jest już zahartowana, więc można dolać resztę mleka.
Łączenie składników:
Wyjmij formę z piekarnika. Na ciasto nałóż równomiernie krem waniliowy oraz suszone owoce. Na górę połóż świeże figi i posyp całość świeżo startą skórką z limonki oraz cukrem pudrem. Pozostaw ciasto na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, dzięki temu będzie smakować jeszcze lepiej. Smacznego!