Materiał promocyjny

Program "Magia świąt". Przepis na świąteczną tartę z suszonymi owocami i kremem waniliowym

Program "Magia świąt". Przepis na świąteczną tartę z suszonymi owocami i kremem waniliowym
"Magia świąt". Przepis na świąteczną tartę
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Na świątecznym stole królują nie tylko wytrawne dania, ale też znajdzie się miejsce na deser. Idealną propozycją jest chrupiąca tarta z ciasta francuskiego z aromatycznym, waniliowym nadzieniem oraz karmelizowanymi, suszonymi owocami. Słodycz fantastycznie przełamie orzeźwiający sok i świeżo starta skórka z limonki. Jak przyrządzić to ciasto?

"Magia świąt" - odcinek trzeci

W programie "Magia świąt" popularny kucharz Sebastian Olma przedstawia dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami. Trzeci odcinek kulinarnego show zobaczymy 13 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV zostanie wyemitowany 14 grudnia o godz. 13:30.

W trzecim odcinku Sebastian Olma przygotował świąteczną tartę. Suszone owoce zwykle pojawiają się na wigilijnym stole w formie kompotu z suszu, jednak można też użyć ich jako dodatek do ciasta, w którym mieszają się aromaty wanilii, karmelu i limonki.

Przepis na świąteczną tartę z suszonymi owocami i kremem waniliowym

Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem,
  • 50 g masła łowickiego extra 82%,
  • 30 g brązowego cukru,
  • garść suchej fasoli,
  • do dekoracji gotowego ciasta: kilka świeżych fig, świeżo starta skórka z limonki oraz cukier puder.

Przygotowanie ciasta:

Formę do tarty posmaruj masłem i posyp brązowym cukrem. Ciasto francuskie ułóż na blacie i delikatnie rozwałkuj. Przełóż do formy i odetnij nadmiar z brzegów. Przykryj ciasto  pergaminem i przysyp suchą fasolą. Dzięki temu za bardzo nie urośnie. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C i piecz przez około 15 minut.

Karmelizowane suszone owoce:

  • po 100 g suszonych moreli daktyli i śliwek,
  • po 25 g rodzynek i żurawiny,
  • 50 g masła łowickiego extra 82%,
  • 50 g cukru brązowego,
  • sok z 1 limonki.

Przygotowanie owoców:

Morele, daktyle i śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dodaj cukier brązowy, owoce, zimne masło i sok z limonki. Lekko podduś składniki, aby zmiękły i nabrały bardziej intensywnego smaku. Na koniec dodaj do owoców żurawinę i rodzynki.

Krem waniliowy:

  • 6 żółtek,
  • 2 laski wanilii,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 500 ml mleka łowickiego 3,2%,
  • 50 g masła łowickiego extra 82%,
  • 100 ml wody.

Przygotowanie kremu:

Do garnka wlej wodę, mleko i dodaj masło. Laski wanilii przekrój na środku i z obu stron wyciągnij nasiona nożem, dodaj je do garnka. Zagotuj, ale uważaj, by mleko nie zaczęło wrzeć. Następnie w misce utrzyj żółtka z cukrem. Kiedy składniki się połączą, dodaj mąkę ziemniaczaną i dalej ucieraj. By krem się nie zwarzył, wlej do miski odrobinę mleka z garnka i dobrze wymieszaj. Masa jest już zahartowana, więc można dolać resztę mleka.

Łączenie składników:

Wyjmij formę z piekarnika. Na ciasto nałóż równomiernie krem waniliowy oraz suszone owoce. Na górę połóż świeże figi i posyp całość świeżo startą skórką z limonki oraz cukrem pudrem. Pozostaw ciasto na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, dzięki temu będzie smakować jeszcze lepiej. Smacznego!

Materiał promocyjny
podziel się: