Właściwości zdrowotne masła
Masło jest tłuszczem jadalnym pochodzenia naturalnego otrzymanym w wyniku zmaślenia wydzielonej z mleka krowiego i odpowiednio przygotowanej śmietanki. Najważniejszym składnikiem masła jest tłuszcz mlekowy, który charakteryzuje się wysoką zawartością cennych witamin z grupy A, D, E oraz K.
Witamina D ma wpływ na prawidłowy rozwój kości. Dorosłych może chronić przed osteoporozą, a dzieci przed krzywicą. Z kolei witamina A znajdująca się w maśle, odpowiada za prawidłowe widzenie, wzmacnia układ immunologiczny, a także ma zbawienny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Witamina K odpowiada m.in. za krzepnięcie krwi i oraz zwiększa mineralizację kości. Witamina E wspomaga pracę mięśni oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca czy nowotworów.
Porównując tłuszcz mleczny z innymi tłuszczami pochodzenia zwierzęcego należy zwrócić szczególną uwagę, że zawiera stosunkowo niewielką ilość cholesterolu. Tłuszcz mlekowy całkowicie wykorzystywany jest jako paliwo energetyczne m.in. w sercu, nerkach, wątrobie, mięśniach oraz układzie nerwowym. Dzięki swojemu niezwykłemu składowi, a przede wszystkim naturalnie występującemu izomerowi kwasu linolowego, posiada właściwości przeciwnowotworowe.
W maśle znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć, koncentrację oraz przyspiesza regenerację organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym.
Rodzaje maseł:
- Masło łowickie ekstra 82% to najlepiej przyswajalny tłuszcz mleczny, który powinien stanowić składnik naszej codziennej diety. Produkt został wyróżniony znakiem "Jakość Tradycja". To certyfikat Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznawany produktom tradycyjnym spełniającym wysokie standardy jakości.
- Masło łowickie ekstra 82% występuje również w wersji bez laktozy. Jest to produkt odpowiedni dla osób ograniczających bądź eliminujących laktozę ze swojej diety.
- Masło łowickie śmietankowe 60% stanowi idealne rozwiązanie dla osób dbających o sylwetkę i ceniących sobie niepowtarzalny smak oraz skład prawdziwego masła. To czyste masło produkowane ze śmietanki pasteryzowanej uzyskanej z najlepszej jakości mleka.
Masło - wszechstronne zastosowanie w kuchni
Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dodatek masła łowickiego do dań sprawi, że staną się bardziej wyraziste. Jest rewelacyjnym dodatkiem do mięs, ryb, sosów czy zup. Nadaje się do smażenia i pieczenia. Ugotowane warzywa czy surówki warto polać odrobiną masła, by przyswoić więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Przepis na korzenne pierniczki z lukrem królewskim
Składniki na ciasto:
- 125 g masła łowickiego ekstra 82%,
- 500 g mąki,
- 150 g cukru,
- 200 ml miodu,
- płaska łyżeczka sody,
- 1 jajko,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru,
- sok z cytryny,
- białko z 1 jajka,
- kolorowe posypki do dekoracji.
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło łowickie extra 82%, dodaj miód, cukier, przyprawę korzenną i cynamon. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw do wystudzenia.
Do miski wsyp mąkę, sól i sodę. Wymieszaj. Dodaj jajko i ostudzoną zawartość garnka. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Następnie owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Chłodne ciasto rozwałkuj na stolnicy, można ją delikatnie podsypać mąką. Wytnij foremkami kształty gwiazdek, piernikowych ludzików, choinek itp. Piecz w 180 stopniach C przez około 8-10 minut. Wyjmij z pieca, kiedy się zarumienią. Odstaw do wystudzenia.
Czas przygotować lukier królewski. Do miski wlej białko, cukier puder i sok z cytryny. Miksuj na niskich obrotach, aż uzyskasz gładki i lśniący lukier. Pierniczki dekoruj lukrem oraz kolorowymi posypkami.
Gotowe. Smacznego!
Przepis na kieszonki z ciasta francuskiego z grzybowym nadzieniem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g masła łowickiego ekstra 82%,
- 50 g suszonych grzybów,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby. Pieczarki umyj, obierz. Oba składniki drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Smaż grzyby, pieczarki i cebulę na rozgrzanym maśle. Dodaj sól i pieprz. Poczekaj, aż pieczarki puszczą wodę, musi się zredukować, by nadzienie nie było zbyt mokre.
Ciasto wyjmij z opakowania i podziel na równe kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż grzybowe nadzienie, a następnie złóż kawałki ciasta w trójkąty. Krawędzie złącz widelcem. Kieszonki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180 stopniach C przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika, kiedy staną się złociste.
Gotowe. Smacznego!
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu znana jest od pokoleń z produkcji wyrobów mleczarskich. Polski producent wykorzystujący polskie mleko. Charakterystyczna Łowiczanka widniejąca w logotypie marki rozpoznawana przez wszystkich, jest widoczna na półkach sklepowych w całej Polsce oraz ponad 74 krajach świata.
Źródło zdjęcia głównego: YelenaYemchuk/Getty Images