Bułeczki maślane odrywane - przepis
Składniki na ciasto:
- 150 g mleka, lekko ciepłego,
- 100 g śmietanki 30%,
- 30 g cukru,
- 25 g drożdży świeżych,
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka, o temperaturze pokojowej,
- 1/3 łyżeczki soli.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki,
- 75 g cukru brązowego,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania odrywanych bułeczek maślanych
Zacznij od rozczynu. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru do momentu, aż staną się płynne. Wlej mleko, dodaj 2 – 3 łyżeczki mąki, wymieszaj rózgą kuchenną i odstaw na 15 minut.
Do misy miksera przesiej pozostałą mąkę z solą. Dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, pozostały cukier i śmietankę 30%. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 45 minut.
Wyrośnięte ciasto odgazuj, uderzając w nie energicznie pięścią. Przełóż na stolnicę i powyrabiaj nieco. Następnie podziel na 16 równych porcji. Każda powinna mieć ok. 55 g. Uformuj kulki i układaj obok siebie na blaszce o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe posmaruj rozmąconym jajkiem. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Posyp kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra - dół ok. 15 – 20 min na złotobrązowy kolor. Studź na kratce. Smacznego!
Sposób przygotowania kruszonki:
Masło rozetrzyj palcami z mąką wymieszaną z cukrem do uzyskania konsystencji kruszonki.
Zobacz także:
- Słodkie drożdżówki dla smakoszy domowych wypieków. Sprawdzone przepisy Bartka Boratyna
- Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna
- Pyszne drożdżówki Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Siostry Pszczółki
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews