Bułeczki maślane odrywane, czyli klasyczny smak drożdżówki od Sióstr Pszczółek

Źródło: Dzień Dobry TVN
Słodkie wypieki sióstr Pszczółek
Słodkie wypieki sióstr Pszczółek
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
W kuchni Dzień Dobry TVN Siostry Pszczółki przygotowały pyszne bułeczki maślane odrywane oraz inne wariacje drożdżówek. Poznaj przepis i ciesz się klasycznym smakiem pysznych wypieków.

Bułeczki maślane odrywane - przepis

Składniki na ciasto:

  • 150 g mleka, lekko ciepłego,
    • 100 g śmietanki 30%,
      • 30 g cukru,
        • 25 g drożdży świeżych,
          • 500 g mąki pszennej,
            • 2 jajka, o temperaturze pokojowej,
              • 1/3 łyżeczki soli.

                Składniki na kruszonkę:

                • 100 g mąki pszennej,
                  • 75 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki,
                    • 75 g cukru brązowego,
                      • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

                        Sposób przygotowania odrywanych bułeczek maślanych

                        Zacznij od rozczynu. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru do momentu, aż staną się płynne. Wlej mleko, dodaj 2 – 3 łyżeczki mąki, wymieszaj rózgą kuchenną i odstaw na 15 minut.

                        Do misy miksera przesiej pozostałą mąkę z solą. Dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, pozostały cukier i śmietankę 30%. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 45 minut.

                        Wyrośnięte ciasto odgazuj, uderzając w nie energicznie pięścią. Przełóż na stolnicę i powyrabiaj nieco. Następnie podziel na 16 równych porcji. Każda powinna mieć ok. 55 g. Uformuj kulki i układaj obok siebie na blaszce o wymiarach ok. 20 cm x 30 cm lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe posmaruj rozmąconym jajkiem. Odstaw na 30 min do wyrośnięcia. Posyp kruszonką i piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra - dół ok. 15 – 20 min na złotobrązowy kolor. Studź na kratce. Smacznego!

                        Sposób przygotowania kruszonki:

                        Masło rozetrzyj palcami z mąką wymieszaną z cukrem do uzyskania konsystencji kruszonki.

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło: Siostry Pszczółki

                        Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/EastNews

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana