Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna

Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna
Źródło: Jerzy Dudek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Dzień Pieczenia. Z tej okazji cukiernik Bartek Boratyn przygotował przepisy na przepyszne wypieki. Sprawdź, jak przygotować idealne drożdżówki z rabarbarem i ciesz się smakiem sezonowego owocu.

Drożdżówki z rabarbarem - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 375 ml mleka,
  • 50 g cukru,
  • Szczypta soli,
  • 100 g drożdży,
  • 800 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 10 żółtek,
  • świeży rabarbar.

Składniki na kruszonkę:

  • 200 g masła,
  • 125 g cukru,
  • 375 g mąki.

Sposób przygotowania drożdżówek z rabarbarem

  1. Do rondelka wlewamy mleko, cukier oraz szczyptę soli. Delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Do miski robota kuchennego dajemy mąkę, masło, żółtka oraz cukier. Przelewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy po powstania gładkiego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia
  3. Po wyrośnięciu formujemy bułki, na które nakładamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką.
  4. Pieczemy w temp 175 stopni Celsjusza na złoty kolor
  5. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości