Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna

Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z rabarbarem - przepis Bartka Boratyna
Źródło: Jerzy Dudek/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN obchodzimy Dzień Pieczenia. Z tej okazji cukiernik Bartek Boratyn przygotował przepisy na przepyszne wypieki. Sprawdź, jak przygotować idealne drożdżówki z rabarbarem i ciesz się smakiem sezonowego owocu.

Drożdżówki z rabarbarem - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 375 ml mleka,
    • 50 g cukru,
      • Szczypta soli,
        • 100 g drożdży,
          • 800 g mąki pszennej,
            • 150 g cukru,
              • 200 g masła,
                • 10 żółtek,
                  • świeży rabarbar.

                    Składniki na kruszonkę:

                    • 200 g masła,
                      • 125 g cukru,
                        • 375 g mąki.

                          Sposób przygotowania drożdżówek z rabarbarem

                          1. Do rondelka wlewamy mleko, cukier oraz szczyptę soli. Delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
                            1. Do miski robota kuchennego dajemy mąkę, masło, żółtka oraz cukier. Przelewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy po powstania gładkiego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia
                              1. Po wyrośnięciu formujemy bułki, na które nakładamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką.
                                1. Pieczemy w temp 175 stopni Celsjusza na złoty kolor
                                  1. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Bartek Boratyn

                                    Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                    Materiał promocyjny

                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana