Drożdżówki z rabarbarem - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 375 ml mleka,
- 50 g cukru,
- Szczypta soli,
- 100 g drożdży,
- 800 g mąki pszennej,
- 150 g cukru,
- 200 g masła,
- 10 żółtek,
- świeży rabarbar.
Składniki na kruszonkę:
- 200 g masła,
- 125 g cukru,
- 375 g mąki.
Sposób przygotowania drożdżówek z rabarbarem
- Do rondelka wlewamy mleko, cukier oraz szczyptę soli. Delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
- Do miski robota kuchennego dajemy mąkę, masło, żółtka oraz cukier. Przelewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy po powstania gładkiego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia
- Po wyrośnięciu formujemy bułki, na które nakładamy pokrojony rabarbar i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w temp 175 stopni Celsjusza na złoty kolor
- Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Rabarbar na obiad, przekąskę i deser. Poznaj przepisy Jakuba Kasprzaka
- Jak zrobić kompot z rabarbaru? Przepisy z jabłkami i truskawkami
- Placek "Skubaniec" i gazowana rabarbarada, czyli przepisy Piotra Kucharskiego na dania z rabarbarem
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Bartek Boratyn
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
podziel się: