Siostry Pszczółki i ich rurki z kremem, czyli przepisy na pyszny deser z sezonowymi owocami

Źródło: Dzień Dobry TVN
Siostry Pszczółki robią rurki
Siostry Pszczółki robią rurki
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Justyna i Dorota Pszczółka to siostry z góralskim rodowodem. Pasję do gotowania odziedziczyły po mamie i to jej zawdzięczają swoje wypieki. W kuchni Dzień Dobry TVN podzieliły się swoją wiedzą i przepisami na klasyczne rurki z kremem budyniowym, francuskie rurki z podwójnym nadzieniem oraz czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami.
Rurki z kremem budyniowym
Rurki z kremem budyniowym
Rurki z kremem budyniowym
Źródło: Ola Skowron

Rurki z kremem budyniowym - przepis

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
    • 250 g zimnego masła,
      • 250 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%,
        • szczypta soli.

          Dodatkowo:

          • gruby cukier dekoracyjny,
            • żółtko,
              • łyżka mleka.

                Składniki na krem budyniowy:

                • 500 ml mleka,
                  • ziarenka z laski wanilii,
                    • 150 g cukru,
                      • 6 żółtek,
                        • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
                          • 250 g miękkiego masła.

                            Sposób przygotowania:

                            Ciasto: Mąkę, sól i masło rozcieraj między palcami lub miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj kwaśną śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki na grubość ok. 2 mm. Nożem do pizzy lub radełkiem wykrawaj długie paski o szerokości 1,5 cm. Na foremki do rurek (długość foremki 9 cm) nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Wierzch rurki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp cukrem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC – funkcja grzania "góra – dół". Rurki powinny mieć złoty kolor. Studź na metalowej kratce.

                            Krem: Zagotuj 2/3 mleka z cukrem i ziarenkami laski wanilii. W misce wymieszaj żółtka, pozostałe mleko i mąkę. Płyn wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj i gotuj do zgęstnienia, około 2 minuty. Budyń przełóż do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu. Dzięki temu nie utworzy się na budyniu "kożuch". Odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

                            Zmiksuj miękkie masło na puch. Stopniowo dodawaj budyń cały czas miksując. Gotowy krem powinien być lekki i aksamitny, a masło niewyczuwalne. Rurki nadziewaj kremem przy pomocy worka cukierniczego.

                            Francuskie rurki z podwójnym nadzieniem - przepis

                            Składniki na rurki:

                            • opakowanie ciasta francuskiego XXL,
                              • żółtko,
                                • łyżka mleka,
                                  • gruby cukier dekoracyjny.

                                    Składniki na curd rabarbarowy:

                                    • 2 jajka,
                                      • 150 g cukru,
                                        • ok. 250 g rabarbaru,
                                          • 65 ml wody,
                                            • 2 łyżki soku z cytryny,
                                              • 60 g miękkiego masła.

                                                Składniki na krem z białą czekoladą:

                                                • 110 g śmietanki 36% tł. (do podgrzania),
                                                  • 120 g białej czekolady,
                                                    • 200 g schłodzonej śmietanki 36% tł. (do ubijania),
                                                      • 3 g żelatyny,
                                                        • 15 g wody,
                                                          • ziarenka z ½ laski wanilii.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Rurki: Ciasto umieść na stolnicy. Nożem do pizzy lub radełkiem wykrawaj długie paski o szerokości około 1,5 cm. Na foremki do rurek (długość foremki 9 cm) nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i obtocz w cukrze. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 210ºC – funkcja grzania "góra – dół". Rurki powinny mieć złoty kolor. Studź na metalowej kratce.

                                                            Curd rabarbarowy: Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 100 g cukru - zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie - możesz dodatkowo całość zblendować. Pozostały cukier wymieszaj z jajkami. Dodaj do jajek 3 łyżki gotowego rabarbaru, wymieszaj. Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika, przełóż curd do miski i dodaj miękkie masło. Dokładnie wymieszaj.

                                                            Krem z białą czekoladą: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Białą czekoladę posiekaj. Śmietankę podgrzej w garnku z wydrążonymi nasionami laski wanilii. Zalej nią czekoladę, dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj. Gotową bazę odstaw w temperaturze pokojowej. W osobnej misie ubij schłodzoną śmietankę. Wmieszaj do wystudzonej bazy w 2-3 partiach. Gotowym kremem nadziewaj wypieczone rurki.

                                                            Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami
                                                            Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami
                                                            Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami
                                                            Źródło: Ola Skowron

                                                            Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami - przepis

                                                            Składniki na ciasto parzone:

                                                            • 125 g wody,
                                                              • 125 g mleka 3,2 %,
                                                                • 125 g masła,
                                                                  • 5 g soli,
                                                                    • 10 g cukru,
                                                                      • 150 g mąki pszennej,
                                                                        • ok. 250 g jajek (ok. 5 sztuk).

                                                                          Składniki na kruszonkę:

                                                                          • 100 g brązowego cukru,
                                                                            • 80 g mąki pszennej,
                                                                              • 100 g masła,
                                                                                • 20 g kakao.

                                                                                  Składniki na krem:

                                                                                  • 100 g mlecznej czekolady,
                                                                                    • 300 g serka mascarpone,
                                                                                      • 3 łyżki cukru pudru,
                                                                                        • 500 g śmietanki 36%.

                                                                                          Dodatkowo:

                                                                                          • 300 g mieszanki świeżych owoców: malin, truskawek i borówek amerykańskich,
                                                                                            • listki mięty do dekoracji.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Kruszonka: Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia lub matami silikonowymi na grubość ok 3-4 mm i schładzaj w lodówce. Okrągłą foremką o średnicy ok. 3 cm wytnij kółka. Należy zrobić to dopiero przed nałożeniem kruszonki na ptysie. Ważne żeby ciasto na kruszonkę było dobrze schłodzone, dzięki temu znacznie łatwiej wycina się kółka.

                                                                                              Ciasto parzone: Mleko, wodę, masło i sól umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i wsyp do płynnych składników. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i podgrzewaj na małej mocy, mieszając do momentu, aż masa będzie gładka. Ciasto powinno mieć konsystencję zwartej kuli. Masa powinna odchodzić od ścianek rondla ok. 2 minuty.

                                                                                              Masę przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 3 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia. Ciasto powinno wolno spadać z łopatek miksera. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia 4 cm ptysie w dużych odstępach. Na każdym ptysiu ułóż krążek kruszonki.

                                                                                              Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza z funkcją góra-dół. Włóż ptysie i od razu obniż temperaturę do 170 stopni i kontynuuj pieczenie przez 30-40 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby ptysie podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.

                                                                                              Krem: Wszystkie składniki na krem przełóż do misy miksera i ubij na sztywny krem. Dodaj posiekaną mleczną czekoladę i wymieszaj. Krem wyciskaj na ptysiach. Całość udekoruj świeżymi owocami.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                                              Źródło: Dorota Pszczółka-Habdas i Justyna Pszczółka-Oślizło 

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana