Rurki z kremem budyniowym - przepis
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 250 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- gruby cukier dekoracyjny,
- żółtko,
- łyżka mleka.
Składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka,
- ziarenka z laski wanilii,
- 150 g cukru,
- 6 żółtek,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 250 g miękkiego masła.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę, sól i masło rozcieraj między palcami lub miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj kwaśną śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki na grubość ok. 2 mm. Nożem do pizzy lub radełkiem wykrawaj długie paski o szerokości 1,5 cm. Na foremki do rurek (długość foremki 9 cm) nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Wierzch rurki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp cukrem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC – funkcja grzania "góra – dół". Rurki powinny mieć złoty kolor. Studź na metalowej kratce.
Krem: Zagotuj 2/3 mleka z cukrem i ziarenkami laski wanilii. W misce wymieszaj żółtka, pozostałe mleko i mąkę. Płyn wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj i gotuj do zgęstnienia, około 2 minuty. Budyń przełóż do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu. Dzięki temu nie utworzy się na budyniu "kożuch". Odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Zmiksuj miękkie masło na puch. Stopniowo dodawaj budyń cały czas miksując. Gotowy krem powinien być lekki i aksamitny, a masło niewyczuwalne. Rurki nadziewaj kremem przy pomocy worka cukierniczego.
Francuskie rurki z podwójnym nadzieniem - przepis
Składniki na rurki:
- opakowanie ciasta francuskiego XXL,
- żółtko,
- łyżka mleka,
- gruby cukier dekoracyjny.
Składniki na curd rabarbarowy:
- 2 jajka,
- 150 g cukru,
- ok. 250 g rabarbaru,
- 65 ml wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 60 g miękkiego masła.
Składniki na krem z białą czekoladą:
- 110 g śmietanki 36% tł. (do podgrzania),
- 120 g białej czekolady,
- 200 g schłodzonej śmietanki 36% tł. (do ubijania),
- 3 g żelatyny,
- 15 g wody,
- ziarenka z ½ laski wanilii.
Sposób przygotowania:
Rurki: Ciasto umieść na stolnicy. Nożem do pizzy lub radełkiem wykrawaj długie paski o szerokości około 1,5 cm. Na foremki do rurek (długość foremki 9 cm) nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i obtocz w cukrze. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 210ºC – funkcja grzania "góra – dół". Rurki powinny mieć złoty kolor. Studź na metalowej kratce.
Curd rabarbarowy: Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 100 g cukru - zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie - możesz dodatkowo całość zblendować. Pozostały cukier wymieszaj z jajkami. Dodaj do jajek 3 łyżki gotowego rabarbaru, wymieszaj. Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika, przełóż curd do miski i dodaj miękkie masło. Dokładnie wymieszaj.
Krem z białą czekoladą: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Białą czekoladę posiekaj. Śmietankę podgrzej w garnku z wydrążonymi nasionami laski wanilii. Zalej nią czekoladę, dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj. Gotową bazę odstaw w temperaturze pokojowej. W osobnej misie ubij schłodzoną śmietankę. Wmieszaj do wystudzonej bazy w 2-3 partiach. Gotowym kremem nadziewaj wypieczone rurki.
Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami - przepis
Składniki na ciasto parzone:
- 125 g wody,
- 125 g mleka 3,2 %,
- 125 g masła,
- 5 g soli,
- 10 g cukru,
- 150 g mąki pszennej,
- ok. 250 g jajek (ok. 5 sztuk).
Składniki na kruszonkę:
- 100 g brązowego cukru,
- 80 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 20 g kakao.
Składniki na krem:
- 100 g mlecznej czekolady,
- 300 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 500 g śmietanki 36%.
Dodatkowo:
- 300 g mieszanki świeżych owoców: malin, truskawek i borówek amerykańskich,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Kruszonka: Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia lub matami silikonowymi na grubość ok 3-4 mm i schładzaj w lodówce. Okrągłą foremką o średnicy ok. 3 cm wytnij kółka. Należy zrobić to dopiero przed nałożeniem kruszonki na ptysie. Ważne żeby ciasto na kruszonkę było dobrze schłodzone, dzięki temu znacznie łatwiej wycina się kółka.
Ciasto parzone: Mleko, wodę, masło i sól umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i wsyp do płynnych składników. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i podgrzewaj na małej mocy, mieszając do momentu, aż masa będzie gładka. Ciasto powinno mieć konsystencję zwartej kuli. Masa powinna odchodzić od ścianek rondla ok. 2 minuty.
Masę przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 3 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia. Ciasto powinno wolno spadać z łopatek miksera. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia 4 cm ptysie w dużych odstępach. Na każdym ptysiu ułóż krążek kruszonki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza z funkcją góra-dół. Włóż ptysie i od razu obniż temperaturę do 170 stopni i kontynuuj pieczenie przez 30-40 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby ptysie podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.
Krem: Wszystkie składniki na krem przełóż do misy miksera i ubij na sztywny krem. Dodaj posiekaną mleczną czekoladę i wymieszaj. Krem wyciskaj na ptysiach. Całość udekoruj świeżymi owocami.
Zobacz także:
- Prosty przepis na rurki z kremem. Sprawdź, jakie nadzienia warto wypróbować
- Rurki z budyniem truskawkowym - przepis Damiana Kordasa
- Rurki z pomarańczowym kremem z serka mascarpone
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dorota Pszczółka-Habdas i Justyna Pszczółka-Oślizło
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN