Siostry Pszczółki i ich rurki z kremem, czyli przepisy na pyszny deser z sezonowymi owocami

Siostry Pszczółki w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Siostry Pszczółki robią rurki
Siostry Pszczółki robią rurki
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Dlaczego trzeba myć owoce i warzywa?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu
Justyna i Dorota Pszczółka to siostry z góralskim rodowodem. Pasję do gotowania odziedziczyły po mamie i to jej zawdzięczają swoje wypieki. W kuchni Dzień Dobry TVN podzieliły się swoją wiedzą i przepisami na klasyczne rurki z kremem budyniowym, francuskie rurki z podwójnym nadzieniem oraz czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami.
Rurki z kremem budyniowym
Rurki z kremem budyniowym
Rurki z kremem budyniowym
Źródło: Ola Skowron

Rurki z kremem budyniowym - przepis

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 250 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • gruby cukier dekoracyjny,
  • żółtko,
  • łyżka mleka.

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka,
  • ziarenka z laski wanilii,
  • 150 g cukru,
  • 6 żółtek,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 g miękkiego masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę, sól i masło rozcieraj między palcami lub miksuj do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj kwaśną śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki na grubość ok. 2 mm. Nożem do pizzy lub radełkiem wykrawaj długie paski o szerokości 1,5 cm. Na foremki do rurek (długość foremki 9 cm) nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Wierzch rurki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp cukrem. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 200ºC – funkcja grzania "góra – dół". Rurki powinny mieć złoty kolor. Studź na metalowej kratce.

Krem: Zagotuj 2/3 mleka z cukrem i ziarenkami laski wanilii. W misce wymieszaj żółtka, pozostałe mleko i mąkę. Płyn wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszaj i gotuj do zgęstnienia, około 2 minuty. Budyń przełóż do miski i przykryj folią spożywczą tak, aby stykała się z powierzchnią budyniu. Dzięki temu nie utworzy się na budyniu "kożuch". Odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Zmiksuj miękkie masło na puch. Stopniowo dodawaj budyń cały czas miksując. Gotowy krem powinien być lekki i aksamitny, a masło niewyczuwalne. Rurki nadziewaj kremem przy pomocy worka cukierniczego.

Francuskie rurki z podwójnym nadzieniem - przepis

Składniki na rurki:

  • opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • żółtko,
  • łyżka mleka,
  • gruby cukier dekoracyjny.

Składniki na curd rabarbarowy:

  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • ok. 250 g rabarbaru,
  • 65 ml wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 60 g miękkiego masła.

Składniki na krem z białą czekoladą:

  • 110 g śmietanki 36% tł. (do podgrzania),
  • 120 g białej czekolady,
  • 200 g schłodzonej śmietanki 36% tł. (do ubijania),
  • 3 g żelatyny,
  • 15 g wody,
  • ziarenka z ½ laski wanilii.

Sposób przygotowania:

Rurki: Ciasto umieść na stolnicy. Nożem do pizzy lub radełkiem wykrawaj długie paski o szerokości około 1,5 cm. Na foremki do rurek (długość foremki 9 cm) nawijaj paski, zaczynając od części węższej w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i obtocz w cukrze. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w temperaturze 210ºC – funkcja grzania "góra – dół". Rurki powinny mieć złoty kolor. Studź na metalowej kratce.

Curd rabarbarowy: Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę. Przełóż do garnka, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 100 g cukru - zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie - możesz dodatkowo całość zblendować. Pozostały cukier wymieszaj z jajkami. Dodaj do jajek 3 łyżki gotowego rabarbaru, wymieszaj. Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdejmij garnek z palnika, przełóż curd do miski i dodaj miękkie masło. Dokładnie wymieszaj.

Krem z białą czekoladą: Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Białą czekoladę posiekaj. Śmietankę podgrzej w garnku z wydrążonymi nasionami laski wanilii. Zalej nią czekoladę, dodaj napęczniałą żelatynę. Wymieszaj. Gotową bazę odstaw w temperaturze pokojowej. W osobnej misie ubij schłodzoną śmietankę. Wmieszaj do wystudzonej bazy w 2-3 partiach. Gotowym kremem nadziewaj wypieczone rurki.

Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami
Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami
Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami
Źródło: Ola Skowron

Czekoladowe ptysie z kruszonką i owocami - przepis

Składniki na ciasto parzone:

  • 125 g wody,
  • 125 g mleka 3,2 %,
  • 125 g masła,
  • 5 g soli,
  • 10 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • ok. 250 g jajek (ok. 5 sztuk).

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g brązowego cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 20 g kakao.

Składniki na krem:

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 500 g śmietanki 36%.

Dodatkowo:

  • 300 g mieszanki świeżych owoców: malin, truskawek i borówek amerykańskich,
  • listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Kruszonka: Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Kruszonkę rozwałkuj pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia lub matami silikonowymi na grubość ok 3-4 mm i schładzaj w lodówce. Okrągłą foremką o średnicy ok. 3 cm wytnij kółka. Należy zrobić to dopiero przed nałożeniem kruszonki na ptysie. Ważne żeby ciasto na kruszonkę było dobrze schłodzone, dzięki temu znacznie łatwiej wycina się kółka.

Ciasto parzone: Mleko, wodę, masło i sól umieść w garnuszku z grubym dnem i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż masło się stopi. Doprowadź płyn do wrzenia. Odmierz odpowiednią ilość mąki i wsyp do płynnych składników. Mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Umieść garnek ponownie na palniku i podgrzewaj na małej mocy, mieszając do momentu, aż masa będzie gładka. Ciasto powinno mieć konsystencję zwartej kuli. Masa powinna odchodzić od ścianek rondla ok. 2 minuty.

Masę przełóż do misy miksera, ustaw na niskie obroty i stopniowo dodawaj jajka, pomiędzy kolejnymi partiami zwiększając prędkość na 9-10 sekund, aby nie napowietrzyć masy. Na początku dodaj 3 jajka i sprawdź, czy konsystencja jest odpowiednia. Ciasto powinno wolno spadać z łopatek miksera. Miksuj do połączenia, aż masa będzie gładka i gęsta. Nie może być zbyt rzadka. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na macie silikonowej lub papierze do pieczenia 4 cm ptysie w dużych odstępach. Na każdym ptysiu ułóż krążek kruszonki.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza z funkcją góra-dół. Włóż ptysie i od razu obniż temperaturę do 170 stopni i kontynuuj pieczenie przez 30-40 minut. W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika! Następnie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, aby ptysie podeschły ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika i studź na kratce.

Krem: Wszystkie składniki na krem przełóż do misy miksera i ubij na sztywny krem. Dodaj posiekaną mleczną czekoladę i wymieszaj. Krem wyciskaj na ptysiach. Całość udekoruj świeżymi owocami.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości