Materiał promocyjny

Rurki z pomarańczowym kremem i...

Beata Kartowicz wraz z córką przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z twarogów świata - naszego polskiego twarogu, mascarpone i ricotty. Wypróbuj lasagne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i świeżą ricottą, naleśniki nadziewane twarożkiem, boczkiem i cebulą i sprawdź, jak smakują rurki z pomarańczowym kremem z serka mascarpone.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Rurki z pomarańczowym kremem z serka mascarpone

Składniki:

ciasto na rurki

0,5 kg mąki

250 g masła

180 ml śmietany 12%

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, schłodzone masło pokroić w kostkę, dodać śmietanę, wszystko siekając nożem. Dobrze posiekane ciasto szybko wyrobić, uformować w kulę i w worku foliowym włożyć do lodówki. Wychłodzone ciasto cienko wałkujemy (szerokość 3cm, długość ok. 30 cm) i tak przygotowane spirale nawijamy na specjalnie przygotowane w tym celu rurki metalowe . Wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Ttrzymamy do lekkiego zarumienienia. Ostudzone wyjmujemy z foremek. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Pomarańczowy krem z serka

Składniki:

0,5 kg serka mascarpone

4 żółtka

pół szklanki cukru

25 g likieru quantro

1 pomarańcza

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodając serek w dalszym ciągu ucieramy. Pomarańczę parzymy, następnie ocieramy skórkę na tarce. Dodajemy do przygotowanej masy. Dolewamy likier i skórkę, mieszamy i tak przygotowanym kremem napełniamy rurki.

Pyry z gzikiem

Składniki:

0,5 kg twarogu półtłustego

125 ml śmietany kremówki 30-36%

1 duża cebula

szczypiorek

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kruszymy ser, dodajemy śmietanę, całość ugniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, pokrojony szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Lasagne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i świeżą ricottą

Składniki na 4 porcje:

20 płatów makaronu lasagne

2 opakowania mrożonego szpinaku

2 opakowania ricotty (po 250g)

100g suszonych pomidorów

50g żółtego sera (np. cheddara)

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

sól, biały pieprz

5 łyżek masła

5 łyżek mąki

3 szklanki mleka

oliwa z oliwek

oregano

odrobina gałki muszkatołowej

200g sera mozzarella

Świeża rukola do dekoracji

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać oliwę, i zeszklić cebulę. Dodać drobno posiekany czosnek i mrożony szpinak. Kiedy szpinak się rozmrozi, dodać sól, pieprz i oregano. Gotować jeszcze 15 minut, aż masa nieco zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Płaty makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i rozłożyć na ręczniku, żeby przeschły. Można użyć również makaronu, który nie wymaga wstępnego gotowania. Do szpinaku dodać ricottę i posiekane suszone pomidory, całość dokładnie wymieszać. W garnku rozpuścić masło i wsypać mąkę, dokładnie wymieszać i gotować około minuty. Wlać mleko i gotować aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatową (możemy zostawić odrobinę sosu beszamelowego do dekoracji).

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wylać cienką warstwę sosu beszamelowego i układać: płaty makaronu, masę szpinakowo-serową z suszonym pomidorami, sos beszamelowy, ostatnią warstwę posypać rozdrobnionym serem mozzarella i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Udekorować danie świeżą rukolą i sosem beszamelowym.

Naleśniki nadziewane twarożkiem, boczkiem i cebulą – zapiekane pod parmezanem i chedarem, podane z salsą pomidorową i kolendrą

Składniki na 4 porcje:

Ciasto naleśnikowe:

Składniki:

2 niepełne szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka gazowanej wody mineralne

2 jajka

mała płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować, ciasto cieniutko rozprowadzić na całej patelni. Uwaga: patelnia powinna być lekko natłuszczona. Naleśnik nie powinien pływać w tłuszczu. Tłuszcz ewentualnie można podlać już w trakcie smażenia.

Farsz:

350g twarożku

2 cebule

ząbek czosnku

150g boczku wędzonego

150g sera żółtego najlepiej Cheddara

50g parmezanu

Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Posiekać cebule i boczek w drobna kostkę. Podsmażyć na patelni razem z czosnkiem. Ostudzić i wymieszać dokładnie z twarożkiem, można dodać trochę śmietany dla uzyskania puszystości. Doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować farsz na naleśnikach, a następnie zwinąć w ruloniki. Włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać cheddarem i parmezanem, piec w 180 stopniach przez około 8 minut, aż do zarumienienia się sera.

Salsa pomidorowa ze świeża kolendrą

Składniki:

3 pomidory concasse bez skóry i gniazd nasiennych

1 ząbek czosnku

200 ml pikantnego soku pomidorowego

sok z 1 cytryny

1 pęczek kolendry

1 czerwona cebula

8 łyżek oliwy z oliwek

2 średnie czerwone papryczki chili

sól, czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w kostkę i włożyć do dużej szklanej misy. Dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, sok pomidorowy, posiekaną cebulę i kolendrę oraz oliwę z oliwek i doprawić do smaku. Gotową salsę wstawić na chwilę do lodówki, by aromaty dobrze się połączyły. Przed podaniem warto jeszcze raz spróbować salsę i w razie potrzeby ponownie doprawić. Gotowe naleśniki posypać salsą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości