Daria Ładocha i Agnieszka Głowacka przygotowały krem z cukinii z groszkiem, warzywa po toskańsku z suszonymi pomidorami, cytrynowe placki z cukinii oraz krem z truskawkami. W każdym z dań główną rolę odegrał serek mascarpone. Przepisy znajdziesz poniżej.
Krem z cukinii z groszkiem i mascarpone
Składniki:
- 4 cukinie
- 400 g mrożonego zielonego groszku
- pęczek bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 250 g mascarpone
Do posypania:
- kiełki słonecznika
- orzeszki ziemne
- płatki migdałowe
- grzanki z ciabatty
Przygotowanie:
W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz cukinię i chwilę podsmażaj. Dodaj sól i pieprz. Jak cukinia zacznie się rumienić, dodaj bulion oraz groszek. Gotuj 12 minut. Następnie dodaj mascarpone, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj bazylię i zblenduj na gładki krem. Na koniec dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj grzankami, płatkami migdałowymi, kiełkami i dodaj orzeszki.
Warzywa po toskańsku z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 czerwona papryka pokrojoną w kostę
- 1 żółta papryka pokrojoną w kostkę
- 1 cukinia pokrojoną w ćwiartki
- 1 bakłażan pokrojony w ćwiartki
- przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, sól, pieprz cytrynowy, rozmaryn
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 biała cebula drobno posiekana
- 15 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki
- 3 szklanki liści szpinaku
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 200 g mascarpone
- 100 ml słodkiej śmietanki
- świeża bazylia
Do podania:
- pomidorki cherry
- rukola
- makaron
Przygotowanie:
Warzywa obtocz w przyprawach. Rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażyć wszystkie warzywa. Smaż, aż woda odparuje. Dodaj pomidory suszone oraz czosnek Następnie dodaj szpinak i całość wymieszaj. Dodaj śmietankę, mascarpone dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj parmezan. Podawaj z makaronem i rukolą oraz pomidorkami cherry i świeżą bazylią.
Cytrynowe placki z cukinii i mascarpone
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 100 g mascarpone
- skórka z cytryny
- 1 jajko
- parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża szalotka
- świeży tymianek
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¼ szklanki mąki pszennej
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
- cytryna do podania
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją na ręcznik kuchenny i odciśnij. Odciśniętą cukinię przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki oprócz mąki. Wymieszaj dokładnie widelcem. Dodaj mąkę i połącz. Masa powinna być dość gęsta. Jeśli nie będzie, dosyp mąki
Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej. Nakładaj po jednej czubatej łyżce masy, rozpłaszczając ją widelcem. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia. Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Serwuj posypane parmezanem, odrobiną soli i tymianku, oraz z cząstkami cytryny do skropienia.
Krem z mascarpone z truskawkami
Składniki:
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 250 g mascarpone
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 500 g truskawek, odszypułkowanych
Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru na kogel-mogel. Powinna powstać jasna i puszysta masa. Dodaj mascarpone i wanilię. Zmiksuj dokładnie. W osobnej misce ubij białka na pianę, następnie dodawaj w trzech turach pozostałe 3 łyżki cukru. Ubijaj aż powstanie gęsta piana. Delikatnie, za pomocą szpatułki, wmieszaj pianę do masy mascarpone. Krem przełóż do pucharków i podawaj z truskawkami.
Zobacz także:
- Wiosenne naleśniki na słodko i słono. Przepisy Bartka Boratyna
- Lekko, kolorowo i pysznie. Z tymi śniadaniami zaczniesz dzień z energią
- Czas na rabarbarowe szaleństwo. Poznaj najlepsze przepisy na dania i desery z nutą kwasowości
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Anita Walczewska/East News