Jak zrobić idealne domowe frytki? Poznaj sposób Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Przepisy na frytki
Źródło: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować idealne frytki smażone, pieczone, a nawet z batata. Zaprezentował też przepisy na dodatki, które doskonale pasują do frytek, np. na majonez domowy i sos tatarski.

Jak zrobić frytki smażone - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typ B lub BC,
    • sól,
      • 1 l oleju do smażenia.

        Sposób przygotowania:

        Ziemniaki obrać i pokroić na frytki grubości kciuka. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać z ziemniaków skrobię. Ugotować aż będą miękkie w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, dokładnie osuszyć najlepiej w lodówce.

        Olej rozgrzać do temperatury około 180º C. Frytki usmażyć partiami w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.

        Jak zrobić frytki pieczone - przepis

        Składniki:

        • 1 kg ziemniaków typ B lub BC,
          • oliwa z oliwek,
            • sól,
              • łyżeczka wędzonej papryki.

                Sposób przygotowania:

                Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie frytki. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać z ziemniaków skrobię. Frytki dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Rozgrzać piekarnik do 150º C. Ziemniaki najlepiej ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 250º C. Następnie skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i wędzoną papryką, wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W trakcie można całość przemieszać.

                389A9116
                389A9116

                Jak zrobić frytki z batatów - przepis

                Składniki:

                • 1 kg batatów,
                  • oliwa z oliwek,
                    • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
                      • 0,5 łyżeczki soli,
                        • 1 l oleju do smażenia.

                          Sposób przygotowania:

                          Bataty obrać i pokroić na cienkie frytki. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać skrobię. Frytki dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Skropić oliwą z oliwek i obtoczyć dokładnie wszystkie frytki. Mąkę wymieszać z solą i posypać nią frytki, i obtoczyć je w mące.

                          Olej rozgrzać do około 180º C. Frytki usmażyć partiami w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu osuszyć na ręcznikach papierowych.

                          389A9102
                          389A9102

                          Zapiekane frytki z czosnkiem i serem - przepis

                          Składniki:

                          • 800 g gotowych frytek,
                            • 50 g tartego parmezanu,
                              • 50 g sera cheddar,
                                • 2 ząbki czosnku,
                                  • pęczek natki pietruszki.

                                    Sposób przygotowania:

                                    Frytki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Parmezan i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chedar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i posypać tym frytki.

                                    Zapiec w piekarniki rozgrzanym do 200º C przez około 15 minut.

                                    Sól cytrynowo-rozmarynowa - przepis

                                    Składniki:

                                    • 8 łyżek soli morskiej,
                                      • otarta skórka z jednej cytryny,
                                        • łyżka świeżych listków rozmarynu.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.

                                          Majonez domowy

                                          Składniki:

                                          • jajko,
                                            • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
                                              • sok z połowy cytryny,
                                                • łyżka musztardy,
                                                  • 350 ml oleju z pestek winogron,
                                                    • sól i pieprz.

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać musztardę, sól i pieprz, kilka kropel soku z cytryny, na końcu wleć olej. Do naczynia włożyć blender, tak aby w końcówce blendera nie było powietrza. Włączyć blender i blendować, unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Po ok. 5 sekundach majonez jest gotowy.

                                                      Sos tatarski

                                                      Składniki:

                                                      • 3 korniszony,
                                                        • szalotka,
                                                          • 2 łyżki kaparów,
                                                            • jajko ugotowane na twardo,
                                                              • łyżka posiekanego szczypiorku,
                                                                • 200 g domowego majonezu,
                                                                  • sól i pieprz.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Korniszony i szalotkę pokroić w kostkę. Dodać kapary oraz jajko pokrojone w kostkę. Dodać szczypiorek i majonez. Całość razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do frytek i ryby.

                                                                    389A9302
                                                                    389A9302

                                                                    Fish and chips

                                                                    Składniki:

                                                                    • 4 filety z dorsza (około 170 g/szt.),
                                                                      • sól i pierz,
                                                                        • 100 g mąki pszennej.

                                                                          Składniki na panierkę:

                                                                          • 200 g mąki pszennej,
                                                                            • 150 ml wody mineralnej,
                                                                              • łyżeczka soli,
                                                                                • łyżeczka pieprzu,
                                                                                  • 150 ml jasnego piwa.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Składniki na panierkę, z wyjątkiem piwa, dokładnie wymieszać. Na sam koniec powoli dolewać piwo, delikatnie mieszając, aby nie odgazować ciasta. Całość w konsystencji powinno przypominać lejące ciasto na naleśniki.

                                                                                    Rybę przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć w cieście i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju do 180º C.

                                                                                    Rybę podawać z frytkami i sosem tatarskim.

                                                                                    389A9303
                                                                                    389A9303

                                                                                    Zobacz także:

                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                    Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana