W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować idealne frytki smażone, pieczone, a nawet z batata. Zaprezentował też przepisy na dodatki, które doskonale pasują do frytek, np. na majonez domowy i sos tatarski.
Jak zrobić frytki smażone - przepis
Składniki:
1 kg ziemniaków typ B lub BC,
sól,
1 l oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki grubości kciuka. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać z ziemniaków skrobię. Ugotować aż będą miękkie w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, dokładnie osuszyć najlepiej w lodówce.
Olej rozgrzać do temperatury około 180º C. Frytki usmażyć partiami w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.
Jak zrobić frytki pieczone - przepis
Składniki:
1 kg ziemniaków typ B lub BC,
oliwa z oliwek,
sól,
łyżeczka wędzonej papryki.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie frytki. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać z ziemniaków skrobię. Frytki dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Rozgrzać piekarnik do 150º C. Ziemniaki najlepiej ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 250º C. Następnie skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i wędzoną papryką, wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W trakcie można całość przemieszać.
389A9116
Jak zrobić frytki z batatów - przepis
Składniki:
1 kg batatów,
oliwa z oliwek,
4 łyżki mąki kukurydzianej,
0,5 łyżeczki soli,
1 l oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Bataty obrać i pokroić na cienkie frytki. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać skrobię. Frytki dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Skropić oliwą z oliwek i obtoczyć dokładnie wszystkie frytki. Mąkę wymieszać z solą i posypać nią frytki, i obtoczyć je w mące.
Olej rozgrzać do około 180º C. Frytki usmażyć partiami w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu osuszyć na ręcznikach papierowych.
389A9102
Zapiekane frytki z czosnkiem i serem - przepis
Składniki:
800 g gotowych frytek,
50 g tartego parmezanu,
50 g sera cheddar,
2 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Frytki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Parmezan i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chedar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i posypać tym frytki.
Zapiec w piekarniki rozgrzanym do 200º C przez około 15 minut.
Sól cytrynowo-rozmarynowa - przepis
Składniki:
8 łyżek soli morskiej,
otarta skórka z jednej cytryny,
łyżka świeżych listków rozmarynu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.
Majonez domowy
Składniki:
jajko,
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
sok z połowy cytryny,
łyżka musztardy,
350 ml oleju z pestek winogron,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać musztardę, sól i pieprz, kilka kropel soku z cytryny, na końcu wleć olej. Do naczynia włożyć blender, tak aby w końcówce blendera nie było powietrza. Włączyć blender i blendować, unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Po ok. 5 sekundach majonez jest gotowy.
Sos tatarski
Składniki:
3 korniszony,
szalotka,
2 łyżki kaparów,
jajko ugotowane na twardo,
łyżka posiekanego szczypiorku,
200 g domowego majonezu,
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Korniszony i szalotkę pokroić w kostkę. Dodać kapary oraz jajko pokrojone w kostkę. Dodać szczypiorek i majonez. Całość razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do frytek i ryby.
389A9302
Fish and chips
Składniki:
4 filety z dorsza (około 170 g/szt.),
sól i pierz,
100 g mąki pszennej.
Składniki na panierkę:
200 g mąki pszennej,
150 ml wody mineralnej,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
150 ml jasnego piwa.
Sposób przygotowania:
Składniki na panierkę, z wyjątkiem piwa, dokładnie wymieszać. Na sam koniec powoli dolewać piwo, delikatnie mieszając, aby nie odgazować ciasta. Całość w konsystencji powinno przypominać lejące ciasto na naleśniki.
Rybę przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć w cieście i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju do 180º C.