Jak zrobić idealne domowe frytki? Poznaj sposób Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Przepisy na frytki
Źródło: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak przygotować idealne frytki smażone, pieczone, a nawet z batata. Zaprezentował też przepisy na dodatki, które doskonale pasują do frytek, np. na majonez domowy i sos tatarski.

Jak zrobić frytki smażone - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typ B lub BC,
  • sól,
  • 1 l oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić na frytki grubości kciuka. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać z ziemniaków skrobię. Ugotować aż będą miękkie w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, dokładnie osuszyć najlepiej w lodówce.

Olej rozgrzać do temperatury około 180º C. Frytki usmażyć partiami w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.

Jak zrobić frytki pieczone - przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków typ B lub BC,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • łyżeczka wędzonej papryki.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie frytki. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać z ziemniaków skrobię. Frytki dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Rozgrzać piekarnik do 150º C. Ziemniaki najlepiej ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 250º C. Następnie skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i wędzoną papryką, wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W trakcie można całość przemieszać.

389A9116
389A9116

Jak zrobić frytki z batatów - przepis

Składniki:

  • 1 kg batatów,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 l oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

Bataty obrać i pokroić na cienkie frytki. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać skrobię. Frytki dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Skropić oliwą z oliwek i obtoczyć dokładnie wszystkie frytki. Mąkę wymieszać z solą i posypać nią frytki, i obtoczyć je w mące.

Olej rozgrzać do około 180º C. Frytki usmażyć partiami w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu osuszyć na ręcznikach papierowych.

389A9102
389A9102

Zapiekane frytki z czosnkiem i serem - przepis

Składniki:

  • 800 g gotowych frytek,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 50 g sera cheddar,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Frytki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Parmezan i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chedar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i posypać tym frytki.

Zapiec w piekarniki rozgrzanym do 200º C przez około 15 minut.

Sól cytrynowo-rozmarynowa - przepis

Składniki:

  • 8 łyżek soli morskiej,
  • otarta skórka z jednej cytryny,
  • łyżka świeżych listków rozmarynu.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.

Majonez domowy

Składniki:

  • jajko,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
  • sok z połowy cytryny,
  • łyżka musztardy,
  • 350 ml oleju z pestek winogron,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać musztardę, sól i pieprz, kilka kropel soku z cytryny, na końcu wleć olej. Do naczynia włożyć blender, tak aby w końcówce blendera nie było powietrza. Włączyć blender i blendować, unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Po ok. 5 sekundach majonez jest gotowy.

Sos tatarski

Składniki:

  • 3 korniszony,
  • szalotka,
  • 2 łyżki kaparów,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 200 g domowego majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Korniszony i szalotkę pokroić w kostkę. Dodać kapary oraz jajko pokrojone w kostkę. Dodać szczypiorek i majonez. Całość razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do frytek i ryby.

389A9302
389A9302

Fish and chips

Składniki:

  • 4 filety z dorsza (około 170 g/szt.),
  • sól i pierz,
  • 100 g mąki pszennej.

Składniki na panierkę:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 ml wody mineralnej,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • 150 ml jasnego piwa.

Sposób przygotowania:

Składniki na panierkę, z wyjątkiem piwa, dokładnie wymieszać. Na sam koniec powoli dolewać piwo, delikatnie mieszając, aby nie odgazować ciasta. Całość w konsystencji powinno przypominać lejące ciasto na naleśniki.

Rybę przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć w cieście i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju do 180º C.

Rybę podawać z frytkami i sosem tatarskim.

389A9303
389A9303

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości