Jak zrobić frytki smażone - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typ B lub BC,
- sól,
- 1 l oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić na frytki grubości kciuka. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać z ziemniaków skrobię. Ugotować aż będą miękkie w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, dokładnie osuszyć najlepiej w lodówce.
Olej rozgrzać do temperatury około 180º C. Frytki usmażyć partiami w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.
Jak zrobić frytki pieczone - przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typ B lub BC,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- łyżeczka wędzonej papryki.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie frytki. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać z ziemniaków skrobię. Frytki dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Rozgrzać piekarnik do 150º C. Ziemniaki najlepiej ułożyć na kratce do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut. Rozgrzać piekarnik do 250º C. Następnie skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i wędzoną papryką, wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do piekarnika na 10-12 minut. W trakcie można całość przemieszać.
Jak zrobić frytki z batatów - przepis
Składniki:
- 1 kg batatów,
- oliwa z oliwek,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 l oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Bataty obrać i pokroić na cienkie frytki. Przełożyć do miski, zalać wodą i odstawić na 30 minut, aby wypłukać skrobię. Frytki dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych. Skropić oliwą z oliwek i obtoczyć dokładnie wszystkie frytki. Mąkę wymieszać z solą i posypać nią frytki, i obtoczyć je w mące.
Olej rozgrzać do około 180º C. Frytki usmażyć partiami w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu osuszyć na ręcznikach papierowych.
Zapiekane frytki z czosnkiem i serem - przepis
Składniki:
- 800 g gotowych frytek,
- 50 g tartego parmezanu,
- 50 g sera cheddar,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Frytki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Parmezan i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chedar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i posypać tym frytki.
Zapiec w piekarniki rozgrzanym do 200º C przez około 15 minut.
Sól cytrynowo-rozmarynowa - przepis
Składniki:
- 8 łyżek soli morskiej,
- otarta skórka z jednej cytryny,
- łyżka świeżych listków rozmarynu.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.
Majonez domowy
Składniki:
- jajko,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka musztardy,
- 350 ml oleju z pestek winogron,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać musztardę, sól i pieprz, kilka kropel soku z cytryny, na końcu wleć olej. Do naczynia włożyć blender, tak aby w końcówce blendera nie było powietrza. Włączyć blender i blendować, unosząc końcówkę w górę i w dół kilka razy. Po ok. 5 sekundach majonez jest gotowy.
Sos tatarski
Składniki:
- 3 korniszony,
- szalotka,
- 2 łyżki kaparów,
- jajko ugotowane na twardo,
- łyżka posiekanego szczypiorku,
- 200 g domowego majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Korniszony i szalotkę pokroić w kostkę. Dodać kapary oraz jajko pokrojone w kostkę. Dodać szczypiorek i majonez. Całość razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do frytek i ryby.
Fish and chips
Składniki:
- 4 filety z dorsza (około 170 g/szt.),
- sól i pierz,
- 100 g mąki pszennej.
Składniki na panierkę:
- 200 g mąki pszennej,
- 150 ml wody mineralnej,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu,
- 150 ml jasnego piwa.
Sposób przygotowania:
Składniki na panierkę, z wyjątkiem piwa, dokładnie wymieszać. Na sam koniec powoli dolewać piwo, delikatnie mieszając, aby nie odgazować ciasta. Całość w konsystencji powinno przypominać lejące ciasto na naleśniki.
Rybę przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Następnie zanurzyć w cieście i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju do 180º C.
Rybę podawać z frytkami i sosem tatarskim.
Zobacz także:
- Jak zrobić frytki francuskie i jak je podawać? Wiele przepisów
- Frytki na różne sposoby, ziemniaki zapiekane i babka. Najlepsze przepisy Jaśka Kuronia
- Dzień Frytek. Historia i najlepsze przepisy na frytki z ziemniaków i nie tylko
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN