Frytki na różne sposoby, ziemniaki zapiekane i babka. Najlepsze przepisy Jaśka Kuronia

Frytki belgijskie jak ze smażalni
Ziemniaki, grule, kartofle - co z nich przygotować? Poznaj przepisy Jaśka Kuronia na frytki belgijskie z sosem tatarskim, fitfrytki, serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback, babkę i ziemniaczki zapiekane w parmezanie. Które danie wybierasz?

Frytki belgijskie z sosem tatarskim:

Składniki na frytki belgijskie:

  • kilka ziemniaków o odpowiedniej długości – od 10 do 14 cm – odmiana bintje, Melody lub gold Jukon, w Polsce może być Denar
  • wołowy łój lub olej rzepakowy do smażenia
  • sól

Jak przygotować frytki belgijskie?

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o specyficznych wymiarach (dł. 5 – 12 cm, szer. 9 – 14 mm). Osusz i smaż w tłuszczu nagrzanym do ok. 140 st. C przez 6 minut. Wyjmij odstaw do osuszenia i ostygnięcia. Zajmie to około 30 minut, ale lepiej poczekać przynajmniej godzinę.
  2. Po tym czasie smaż frytki w temperaturze 175 st. C przez 3 – 4 minuty. Serwuj z sosem tatarskim.

Składniki na sos tatarski:

  • 200 g majonezu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 10 marynowanych grzybków
  • 1/2 cebuli (białej lub czerwonej)
  • 1/2 pęczku szczypiorku
  • opcjonalnie 2 łyżki koperku

Jak przygotować sos tatarski?

Wszystkie składniki drobno posiekaj. Połącz z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, możesz lekko dosłodzić cukrem i ponownie wymieszać.

Fitfrytki

Składniki na fitfrytki:

  • 1 kg ziemniaków o dużej ilości skrobi (klasa B) np. denar, lord
  • łyżka oleju
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka soli

Jak przygotować fitfrytki?

  1. Piekarnik nagrzej do 200 st. C z termoobiegiem.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój na frytki. Osusz przez kilkanaście minut. Natrzyj olejem, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
  3. Rozłóż na papierze do pieczenia, tak, aby frytki się nie stykały i piecz około 25 minut lub do odpowiedniego zbrązowienia.

Serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback

Składniki na ziemniaki serowo-boczkowe:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte
  • 1/2 posiekanej papryczki pepperoni
  • 1/3 słodkiej papryki lub papryki wędzonej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka obsmażonych plastrów boczku
  • ostry ser do posypania przed podaniem, np. cheddar, bursztyn, parmezan lub grana padano

Jak przygotować serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback?

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, bez termoobiegu.
  2. Ziemniaki dobrze umyj i osusz, a następnie ponacinaj od góry w odstępach co 2 mm, ale nie przecinaj ich do spodu, tak do 2/3 wysokości. Aby ułatwić sobie życie, możesz położyć wzdłuż ziemniaka ołówek – będzie służył za ogranicznik.
  3. W misce przygotuj olej ze wszystkimi dodatkami oprócz natki pietruszki, sera i boczku. Dobrze wymieszaj i zachowaj połowę na później. Tak przyrządzoną miksturą smaruj pędzlem ziemniaki, aby lepiej się rozprowadziła, możesz rozewrzeć delikatnie nacięcia.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem, aby uchronić przed przywieraniem. Ułóż ziemniaki w naczyniu i zapiekaj przez 40 minut. Dodaj natkę pietruszki, Ser i pokrojony boczek dodaj do oleju i posmaruj nim ziemniaki. Wstaw na ostatnie 5 – 10 minut.

Ziemniaczki zapiekane w parmezanie i ziołach

Składniki na zapiekane ziemniaczki:

  • 1 kg niewielkich zwartych ziemniaków (typ A lub AB), mogą być młode
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • 100 g masła
  • 50 g parmezanu lub innego twardego dojrzałego sera
  • 2 czubate łyżki ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Jak przygotować zapiekane ziemniaczki?

  1. Do zimnego piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z masłem w środku i ustaw 200 st. C bez termoobiegu. Ziemniaki przekrój w poprzek na połówki. Polej je oliwą, dopraw solą, przeciśniętym czosnkiem i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Zostaw pozostałość oliwy po mieszaniu.
  2. Ziemniaki ponacinaj "na szachownicę" od przeciętej strony.
  3. Kiedy masło się rozpuści, dodaj do niego parmezan wymieszany z ziołami prowansalskimi, rozmieszaj i poukładaj ziemniaki płaską stroną (od nacięcia). Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 40 minut lub do miękkości.

Babka ziemniaczana

Składniki na babkę ziemniaczaną:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 200 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka "L"
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu

Jak przygotować babkę ziemniaczaną?

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Ziemniaki obierz i zetrzyj jak do placków ziemniaczanych.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż do lekkiego zrumienienia na oleju razem z boczkiem i łopatką. Połącz ziemniaki z mięsem i cebulą
  3. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  4. Do dwóch nasmarowanych olejem mniejszych keksówek wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz bez termoobiegu przez około godzinę lub suchego patyczka.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Zielone dania Darii Ładochy. Jak połączyć ze sobą warzywa, by zjeść pożywne i smaczne potrawy?

Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"

Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Jola Marat

Źródło: Jasiek Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości