Frytki belgijskie z sosem tatarskim:
Składniki na frytki belgijskie:
- kilka ziemniaków o odpowiedniej długości – od 10 do 14 cm – odmiana bintje, Melody lub gold Jukon, w Polsce może być Denar
- wołowy łój lub olej rzepakowy do smażenia
- sól
Jak przygotować frytki belgijskie?
- Ziemniaki obierz i pokrój w słupki o specyficznych wymiarach (dł. 5 – 12 cm, szer. 9 – 14 mm). Osusz i smaż w tłuszczu nagrzanym do ok. 140 st. C przez 6 minut. Wyjmij odstaw do osuszenia i ostygnięcia. Zajmie to około 30 minut, ale lepiej poczekać przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie smaż frytki w temperaturze 175 st. C przez 3 – 4 minuty. Serwuj z sosem tatarskim.
Składniki na sos tatarski:
- 200 g majonezu
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 ogórki konserwowe
- 10 marynowanych grzybków
- 1/2 cebuli (białej lub czerwonej)
- 1/2 pęczku szczypiorku
- opcjonalnie 2 łyżki koperku
Jak przygotować sos tatarski?
Wszystkie składniki drobno posiekaj. Połącz z majonezem i jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, możesz lekko dosłodzić cukrem i ponownie wymieszać.
Fitfrytki
Składniki na fitfrytki:
- 1 kg ziemniaków o dużej ilości skrobi (klasa B) np. denar, lord
- łyżka oleju
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka soli
Jak przygotować fitfrytki?
- Piekarnik nagrzej do 200 st. C z termoobiegiem.
- Ziemniaki obierz i pokrój na frytki. Osusz przez kilkanaście minut. Natrzyj olejem, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
- Rozłóż na papierze do pieczenia, tak, aby frytki się nie stykały i piecz około 25 minut lub do odpowiedniego zbrązowienia.
Serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback
Składniki na ziemniaki serowo-boczkowe:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- 10 łyżek oleju
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 1/2 posiekanej papryczki pepperoni
- 1/3 słodkiej papryki lub papryki wędzonej
- sól, pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kilka obsmażonych plastrów boczku
- ostry ser do posypania przed podaniem, np. cheddar, bursztyn, parmezan lub grana padano
Jak przygotować serowo-boczkowe ziemniaki Hasselback?
- Piekarnik rozgrzej do 200 st. C, bez termoobiegu.
- Ziemniaki dobrze umyj i osusz, a następnie ponacinaj od góry w odstępach co 2 mm, ale nie przecinaj ich do spodu, tak do 2/3 wysokości. Aby ułatwić sobie życie, możesz położyć wzdłuż ziemniaka ołówek – będzie służył za ogranicznik.
- W misce przygotuj olej ze wszystkimi dodatkami oprócz natki pietruszki, sera i boczku. Dobrze wymieszaj i zachowaj połowę na później. Tak przyrządzoną miksturą smaruj pędzlem ziemniaki, aby lepiej się rozprowadziła, możesz rozewrzeć delikatnie nacięcia.
- Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem, aby uchronić przed przywieraniem. Ułóż ziemniaki w naczyniu i zapiekaj przez 40 minut. Dodaj natkę pietruszki, Ser i pokrojony boczek dodaj do oleju i posmaruj nim ziemniaki. Wstaw na ostatnie 5 – 10 minut.
Ziemniaczki zapiekane w parmezanie i ziołach
Składniki na zapiekane ziemniaczki:
- 1 kg niewielkich zwartych ziemniaków (typ A lub AB), mogą być młode
- 2 – 3 łyżki oliwy
- 100 g masła
- 50 g parmezanu lub innego twardego dojrzałego sera
- 2 czubate łyżki ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Jak przygotować zapiekane ziemniaczki?
- Do zimnego piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z masłem w środku i ustaw 200 st. C bez termoobiegu. Ziemniaki przekrój w poprzek na połówki. Polej je oliwą, dopraw solą, przeciśniętym czosnkiem i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Zostaw pozostałość oliwy po mieszaniu.
- Ziemniaki ponacinaj "na szachownicę" od przeciętej strony.
- Kiedy masło się rozpuści, dodaj do niego parmezan wymieszany z ziołami prowansalskimi, rozmieszaj i poukładaj ziemniaki płaską stroną (od nacięcia). Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez 40 minut lub do miękkości.
Babka ziemniaczana
Składniki na babkę ziemniaczaną:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 spore cebule
- 3 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 200 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kosteczkę
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 jajka "L"
- 2 łyżki suszonego majeranku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- łyżeczka soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
Jak przygotować babkę ziemniaczaną?
- Piekarnik rozgrzej do 170 st. C. Ziemniaki obierz i zetrzyj jak do placków ziemniaczanych.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż do lekkiego zrumienienia na oleju razem z boczkiem i łopatką. Połącz ziemniaki z mięsem i cebulą
- Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
- Do dwóch nasmarowanych olejem mniejszych keksówek wlej ciasto, wstaw do piekarnika i piecz bez termoobiegu przez około godzinę lub suchego patyczka.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Zielone dania Darii Ładochy. Jak połączyć ze sobą warzywa, by zjeść pożywne i smaczne potrawy?
Hamburgery mięsne i wege. Łatwe przepisy finalistki programu "Masterchef"
Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: Jasiek Kuroń
podziel się: