Frytki francuskie to nie lada przysmak, który mimo zwyczajnej formy może predestynować do miana smacznego, eleganckiego dania - wszystkie zależy od dodatków.
Frytki francuskie czy belgijskie - skąd tak naprawdę pochodzą?
Znane są nam zarówno frytki belgijskie, jak i frytki francuskie . Przygotowuje się je w podobny sposób, dlatego między tymi dwoma narodami - Belgami i Francuzami, wciąż trwa walka o to, kto jako pierwszy wpadł na pomysł usmażenia na głębokim tłuszczu ziemniaków pociętych w pałeczki. Francuzi uważają się za prekursorów w tej dziedzinie. Pierwsze wspominki odnośnie do francuskich frytek pojawiają się już na początku XIX w. Zaistniały po rewolucji francuskiej i były sprzedawane na jednym ze słynniejszych francuskich mostów - Pont Neuf. Dla Francuzów jednak kwestia ta wydaje się być mało istotna. W przeciwieństwie do nich Belgowie walczą o przyznanie im palmy pierwszeństwa i miana „wynalazców frytek”. Uznają, że pojawiły się one jako pierwsze u rybaków nad Mozą. Ich ulubionym przysmakiem były małe rybki smażone w głębokim tłuszczu, jednak gdy zima uniemożliwiła im połów, zadowalali się ziemniakami przyrządzonymi w ten sposób. Spór o to, kto jest twórcą frytek, wciąż trwa, tak jak trwa moda na belgijskie i francuskie frytki, które cieszą się powodzeniem nie tylko w swoich krajach, ale i na całym świecie. Frytki francuskie można z powodzeniem zrobić w zaciszu własnego domu. Koniecznie sprawdź jak!
Przepis na domowe francuskie frytki
Aby przygotować francuskie frytki, potrzebujesz jedynie dwóch składników. Są to: ziemniaki (ok. 2 na osobę) i olej zwierzęcy do smażenia. Warto zaznaczyć, że na oleju roślinnym nie usmażymy oryginalnych frytek francuskich.
Frytki francuskie są frytkami cienkimi. Ich maksymalna grubość powinna wynosić 1 centymetr - wtedy nazywamy je słupkami Pont Neuf (od nazwy słynnego paryskiego mostu, o którym mowa była powyżej). Ziemniaki przed krojeniem należy dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokrojone w słupki wrzucamy do zimnej wody na około pół godziny, by wypłukać z nich cały krochmal. Następnie mamy dwie ścieżki przygotowania frytek - pierwsza z nich to gotowanie i smażenie ziemniaków, a druga to dwukrotne smażenie.
Popularniejsza jest ta druga, dlatego najpierw napiszemy, jak jedynie smażyć francuskie frytki. Pierwszym krokiem jest blanszowanie ziemniaków przez 8 minut w tłuszczu o temperaturze 140 ° C. Ich skórka powinna stać się chrupiąca. Następnie należy je ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Drugi etap smażenia ma miejsce w oleju o temperaturze 190°C i trwa on około 1-2 minuty, aż do apetycznego zbrązowienia skórki. Tak usmażone frytki francuskie odsączamy z tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który wchłonie jego nadmiar.
Istnieje możliwość także wcześniejszego podgotowania ziemniaków. Przygotowanie w ten sposób frytek francuskich polega na zagotowaniu posolonej wody i trzymaniu ziemniaków przez około 7-10 minut we wrzątku, by zmiękły. Należy jednak uważać, by nie rozgotować ich za bardzo! Następnie przekładamy je na kratkę do pieczenia i chłodzimy przez pół godziny. Najlepiej zrobić to w lodówce. Frytki francuskie smażymy w oleju o temperaturze 140°C przez 5 minut. Po kolejnym schłodzeniu smażymy je przez około minutę w 190°C. Przepis ten pochodzi od Hestona Blumenthala - znanego brytyjskiego szefa kuchni.
Jak podawać frytki francuskie - intrygujące sosy i wiele więcej
Frytki francuskie tradycyjnie podaje się jako dodatek do dań np. steków czy ryb. We Francji nie są często serwowane jako osobne danie. Trudno znaleźć te oryginalne w budkach przy ulicy. Frytki francuskie je się na talerzu, widelcem. Serwowane są z sosami np. ketchupem, majonezem, musztardą Dijon.
Dobrym pomysłem jest też zrobienie francuskiego sosu z marynowanego zielonego pieprzu. Wspaniale uzupełnia smak steków i frytek.
Składniki:
· 1 łyżka oliwy z oliwek,
· 1 średnia cebula szalotka,
· 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy,
· 1 łyżka zalewy z zielonego pieprzu,
· 30 g masła, podzielone na pół,
· 2 łyżki whiskey, koniaku lub brandy,
· 1 pełna łyżka mąki pszennej,
· 125 ml bulionu wołowego,
· 125 ml śmietany 30% tłuszczu,
· sól do smaku,
· mielony pieprz.
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest podsmażenie drobno posiekanej szalotki oraz odcedzonego zielonego pieprzu (należy go delikatnie rozgnieść łyżką) na połowie porcji masła wymieszanej z oliwą z oliwek. Gdy cebula się zeszkli, zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy na nią 2 łyżki whisky i podpalamy alkohol. Czekamy, aż płomienie zgasną. Do szalotki i pieprzu dodajemy mąkę, a całość smażymy przez kilka sekund. Na patelnię wlewamy bulion oraz zalewę z pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, aż do czasu zgęstnienia sosu. Następnie na patelnię wlewamy śmietanę i pozostałe masło. Po dokładnym wymieszaniu solimy i pieprzymy do smaku. Całość gotujemy około 4-5 minut, ciągle mieszając. Efektem naszej pracy powinien być jednolity i kremowy sos.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN