Zdrowe, lekkie i smaczne dania, którymi zaskoczysz gości przy grillu

Szaszłyki drobiowe
Zdrowa i smaczna kuchnia w wydaniu Sylwii Garskiej-Chmarycz
Źródło: Dzień Dobry TVN

Temperatury rosną, a majówka zbliża się wielkimi krokami. Pogoda sprzyja organizacji imprez w ogródku, w tym grilla. W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska-Chmarycz przygotowała zdrowe, lekkie i smaczne dania z rożna. Poznaj jej przepisy.

Kurczak na patyku

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • mleko kokosowe,
  • jogurt grecki,
  • 1,2 łyżki masła orzechowego,
  • 2 papryki chili,
  • 3 cm imbiru,
  • 2 cytryny lub limonki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej sezamowy,
  • świeża kolendra,
  • patyki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę: do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę. Mięso marynuj przez godzinę. W garnku na wolnym ogniu połącz ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz odrobinę bulionu. Chwilę gotuj. Na zimno dodaj jogurt grecki, dopraw sokiem z cytryny i siekaną kolendrą.

Kurczaka nabij na patyczki i grilluj. Tak przygotowanego kurczaka maczaj w sosie.

Szaszłyk z krewetek

Szaszłyki
Szaszłyki
Szaszłyki
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 10 dużych obranych krewetek (mogą być tygrysie)
  • sól i pieprz,
  • cytryna lub limonka.

Składniki na sos:

  • pęczek pietruszki,
  • garść szpinaku,
  • papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • limonka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki miodu,
  • oregano,
  • bazylia,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • płatki chili do smaku.

Sposób przygotowania:

Zamarynuj krewetki w soli, pieprzu, oliwie i odrobinie limonki. Następnie nabij je na patyki i grilluj - bardzo krótko, z obu stron po 2 min.

Sos: wszystkie składniki sosu zblenduj w blenderze i gotowe.

Kofty drobiowe we wrapie

Kofty drobiowe we wrapie
Kofty drobiowe we wrapie
Kofty drobiowe we wrapie
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 papryki chili,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona kolendra,
  • główka sałaty lodowej,
  • 4 cebule czerwone,
  • 3 łyżki cukru,
  • 5 łyżek octu.

Sposób przygotowania:

Zmiel mięso z kurczaka, dodaj sól, pieprz, paprykę, świeżo pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Ułóż coś na kształt kofty i obsmaż na patelni. Następnie posmaruj wrapy majonezem oraz keczupem. Cebulę pokrój na talarki, zasyp cukrem oraz skrop octem. Odstaw na chwilę. Włóż kofty do wrapa razem z cebulką i posiekaną sałatą lodową.

Sałatka tajska

Składniki:

  • 2 ogórki szklarniowe,
  • 2 marchewki,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 50 g orzeszków ziemnych,
  • 1/2 papryczki chili (opcjonalnie).

Składniki na sos:

  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • łyżeczka sosu rybnego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka cukru trzcinowego,
  • sól do smaku,
  • świeża kolendra do podania.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu na gładką masę. Podawaj z warzywną sałatką.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości