Temperatury rosną, a majówka zbliża się wielkimi krokami. Pogoda sprzyja organizacji imprez w ogródku, w tym grilla. W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska-Chmarycz przygotowała zdrowe, lekkie i smaczne dania z rożna. Poznaj jej przepisy.
Kurczak na patyku
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka,
- mleko kokosowe,
- jogurt grecki,
- 1,2 łyżki masła orzechowego,
- 2 papryki chili,
- 3 cm imbiru,
- 2 cytryny lub limonki,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz,
- olej sezamowy,
- świeża kolendra,
- patyki do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę. Mięso marynuj przez godzinę. W garnku na wolnym ogniu połącz ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz odrobinę bulionu. Chwilę gotuj. Na zimno dodaj jogurt grecki, dopraw sokiem z cytryny i siekaną kolendrą.
Kurczaka nabij na patyczki i grilluj. Tak przygotowanego kurczaka maczaj w sosie.
Szaszłyk z krewetek
Składniki:
- 10 dużych obranych krewetek (mogą być tygrysie)
- sól i pieprz,
- cytryna lub limonka.
Składniki na sos:
- pęczek pietruszki,
- garść szpinaku,
- papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku,
- limonka,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki miodu,
- oregano,
- bazylia,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżki musztardy Dijon,
- płatki chili do smaku.
Sposób przygotowania:
Zamarynuj krewetki w soli, pieprzu, oliwie i odrobinie limonki. Następnie nabij je na patyki i grilluj - bardzo krótko, z obu stron po 2 min.
Sos: wszystkie składniki sosu zblenduj w blenderze i gotowe.
Kofty drobiowe we wrapie
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 papryki chili,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- suszona kolendra,
- główka sałaty lodowej,
- 4 cebule czerwone,
- 3 łyżki cukru,
- 5 łyżek octu.
Sposób przygotowania:
Zmiel mięso z kurczaka, dodaj sól, pieprz, paprykę, świeżo pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Ułóż coś na kształt kofty i obsmaż na patelni. Następnie posmaruj wrapy majonezem oraz keczupem. Cebulę pokrój na talarki, zasyp cukrem oraz skrop octem. Odstaw na chwilę. Włóż kofty do wrapa razem z cebulką i posiekaną sałatą lodową.
Sałatka tajska
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe,
- 2 marchewki,
- pęczek rzodkiewek,
- 50 g orzeszków ziemnych,
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie).
Składniki na sos:
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 2 łyżki soku z limonki,
- łyżeczka sosu rybnego,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- sól do smaku,
- świeża kolendra do podania.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu na gładką masę. Podawaj z warzywną sałatką.
Zobacz także:
- Przepisy na szaszłyki z grilla dla każdego. Jak przygotować tę piknikową przekąskę?
- Szaszłyki na wiele sposobów z przepisów Piotra Kucharskiego
- Jak zrobić suwlaki? Przepis na greckie szaszłyki, które zrobisz sam w domu!
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sylwia Garska-Chmarycz
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News