W kuchni Dzień Dobry TVN otwieramy sezon na szparagi. To pyszna nowalijka, którą można dostać jedynie na wiosnę. Co przygotować ze szparagów? Sebastian Olma wyczarował pyszne dania z tym warzywem nie tyko w roli głównej, ale również jako dodatkiem do posiłku. Poznajcie jego przepisy.
Pieczona dorada na smażonych szparagach z młodą marchewką
Składniki:
- 1 kg filetu dorady,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 ml jasnego sosu sojowego,
- 100 ml płynnego miodu,
- sok z cytryny do smaku,
- po pęczku białych i zielonych szparagów,
- pęczek młodej marchwi,
- oliwa z oliwek,
- po pęczku świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, kolendra),
- pomarańcza.
Sposób przygotowania:
Filet dorady dopraw dobrze solą, pieprzem, sosem sojowym i polej płynnym miodem. Ułóż na pergaminie i wstaw do pieczenia na około 15 minut do temp. 190 st. C. z funkcją grilla i piecz tak, aby skórka była chrupka. Po wyjęciu ryby, skrop ją sokiem z cytryny.
Białe i zielone szparagi obierz ze skóry. Zblanszuj je w gorącej wodzie, a następnie potnij na mniejsze kawałki. To samo zrób z młodą marchewką, tylko gotuj ją dłużej, aż będzie miękka. Gdy wszystkie warzywa będą ugotowane i pocięte, wymieszaj je razem w misce z oliwą i świeżymi ziołami.
Na talerzu ułóż warzywa, na wierzch dodaj kawałek pieczonej ryby i polej całość powstałym podczas pieczenia sosem, doprawiając go na koniec sokiem z pomarańczy.
Tosty z grillowanymi szparagami, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 50 g masła,
- cytryna,
- chleb pszenny na zakwasie,
- 4 ząbki czosnku,
- 50 g masła,
- opakowanie dojrzewającej szynki parmeńskiej,
- 4 sztuki jajek,
- po pęczku świeżych ziół (natka, koperek, trybuli).
Sposób przygotowania:
Zielone szparagi lekko obierz z dolnej części, obtocz w oliwie, dodając sól i pieprz, a następnie obsmaż je na patelni grillowej, aby zmiękły i nabrały rumianego koloru. Pod koniec smażenia szparagów dodaj na patelnię zimne masło i sok z cytryny.
Chleb na zakwasie posmaruj masłem, zetrzyj na niego świeży czosnek i całość tostuj aż pieczywo będzie chrupiące. Na chrupiący chleb nałóż porcję smażonych szparagów, następnie dodaj plastry szynki dojrzewającej i sadzone jajko. Całość posyp świeżymi ziołami.
Krem ziemniaczany z chrzanem, czosnkiem niedźwiedzim i białymi szparagami
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 25 g klarowanego masła,
- por,
- 5 ząbków czosnku,
- 100 g szalotki,
- 100 g chrzanu w słoiczku,
- mały pęczek świeżego tymianku,
- 1l rosołu drobiowego,
- 0,5l słodkiej śmietany 36%,
- 100 g czosnku niedźwiedziego,
- opakowanie kwaśnej śmietany 18%,
- łyżka soli,
- 20 g pestek słonecznika,
- 2 pęczki białych szparagów,
- sztuka cytryny,
- sól,
- cukier,
- oliwa do smaku.
Sposób przygotowania:
Białe szparagi obierz, potnij na cienkie plastry i przełóż do miski. Dodaj do nich sok z cytryny, sól, cukier i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na 30 minut, aby się zamarynowały. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W garnku podsmaż na klarowanym maśle, na małym ogniu: czosnek, szalotkę i białe części pora razem z posiekanym tymiankiem, tak, aby nabrały złotego koloru. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i następnie zalej rosołem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę. Dalej, za pomocą robota kuchennego, zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku posiekanym czosnkiem niedźwiedzim i solą.
Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj kwaśną śmietanę, marynowane białe szparagi i posyp prażonymi pestkami słonecznika.
Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i wiosennymi warzywami
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 50 g soli zwykłej,
- 50 g młotkowanego pieprzu,
- łyżka suszonego majeranku,
- łyżka suszonego czosnku,
- 1 kg jabłek,
- 2 główki czosnku,
- 100 ml zwykłego miodu,
- 50 g nasion gorczycy,
- 5 sztuk liścia laurowego,
- 5 sztuk ziela angielskiego,
- 0,5 kg marchwi w pęczku,
- seler naciowy,
- kalafior,
- brokuł,
- pęczek zielonych szparagów.
Sposób przygotowania:
Schab bez kości natrzyj dokładnie solą, pieprzem młotkowanym, majerankiem i suszonym czosnkiem. Zwiąż sznurkiem do wiązania mięsa. Następnie obsmaż mięso na oleju z każdej strony, aby zamknąć wszystkie pory mięsa.
Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone cząstki jabłek, czosnek, miód, nasiona gorczycy, liść laurowy i ziele angielskie. Połóż na wierzch wcześniej obsmażone mięso i wstaw do pieczenia na 30 minut w temp. 190 st. C.
Młode warzywa, takie jak marchew, seler naciowy, kalafior, brokuł, szparagi, ugotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Mięso po upieczeniu wyjmij i potnij na cienkie plastry, ułóż na warzywach i podlej oliwą z oliwek.
Zobacz także:
- Szparagi - Sekrety ich gotowania i przyrządzania. Z czym je podawać?
- Jak rozpoznać, że szparagi są świeże? Istnieją trzy sposoby
- Szparagi w nieoczywistej formie - przepisy Andrzeja Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News