Sezon na szparagi otwarty! Zainspiruj się przepisami Sebastiana Olmy

Sezon na szparagi otwarty! Zainspiruj się przepisami Sebastiana Olmy
Idziemy w szparagi – wiosenne przepisy Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN

W kuchni Dzień Dobry TVN otwieramy sezon na szparagi. To pyszna nowalijka, którą można dostać jedynie na wiosnę. Co przygotować ze szparagów? Sebastian Olma wyczarował pyszne dania z tym warzywem nie tyko w roli głównej, ale również jako dodatkiem do posiłku. Poznajcie jego przepisy.

Pieczona dorada na smażonych szparagach z młodą marchewką

Pieczona dorada na smażonych szparagach z młodą marchewką
Pieczona dorada na smażonych szparagach z młodą marchewką
Pieczona dorada na smażonych szparagach z młodą marchewką
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 1 kg filetu dorady,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 ml jasnego sosu sojowego,
  • 100 ml płynnego miodu,
  • sok z cytryny do smaku,
  • po pęczku białych i zielonych szparagów,
  • pęczek młodej marchwi,
  • oliwa z oliwek,
  • po pęczku świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, kolendra),
  • pomarańcza.

Sposób przygotowania:

Filet dorady dopraw dobrze solą, pieprzem, sosem sojowym i polej płynnym miodem. Ułóż na pergaminie i wstaw do pieczenia na około 15 minut do temp. 190 st. C. z funkcją grilla i piecz tak, aby skórka była chrupka. Po wyjęciu ryby, skrop ją sokiem z cytryny.

Białe i zielone szparagi obierz ze skóry. Zblanszuj je w gorącej wodzie, a następnie potnij na mniejsze kawałki. To samo zrób z młodą marchewką, tylko gotuj ją dłużej, aż będzie miękka. Gdy wszystkie warzywa będą ugotowane i pocięte, wymieszaj je razem w misce z oliwą i świeżymi ziołami.

Na talerzu ułóż warzywa, na wierzch dodaj kawałek pieczonej ryby i polej całość powstałym podczas pieczenia sosem, doprawiając go na koniec sokiem z pomarańczy.

Tosty z grillowanymi szparagami, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym

Tosty z grillowanymi szparagami, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym
Tosty z grillowanymi szparagami, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym
Tosty z grillowanymi szparagami, szynką dojrzewającą i jajkiem sadzonym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 50 g masła,
  • cytryna,
  • chleb pszenny na zakwasie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • opakowanie dojrzewającej szynki parmeńskiej,
  • 4 sztuki jajek,
  • po pęczku świeżych ziół (natka, koperek, trybuli).

Sposób przygotowania:

Zielone szparagi lekko obierz z dolnej części, obtocz w oliwie, dodając sól i pieprz, a następnie obsmaż je na patelni grillowej, aby zmiękły i nabrały rumianego koloru. Pod koniec smażenia szparagów dodaj na patelnię zimne masło i sok z cytryny.

Chleb na zakwasie posmaruj masłem, zetrzyj na niego świeży czosnek i całość tostuj aż pieczywo będzie chrupiące. Na chrupiący chleb nałóż porcję smażonych szparagów, następnie dodaj plastry szynki dojrzewającej i sadzone jajko. Całość posyp świeżymi ziołami.

Krem ziemniaczany z chrzanem, czosnkiem niedźwiedzim i białymi szparagami

Krem ziemniaczany z chrzanem, czosnkiem niedźwiedzi i białymi szparagami
Krem ziemniaczany z chrzanem, czosnkiem niedźwiedzim i białymi szparagami
Krem ziemniaczany z chrzanem, czosnkiem niedźwiedzi i białymi szparagami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 25 g klarowanego masła,
  • por,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 100 g szalotki,
  • 100 g chrzanu w słoiczku,
  • mały pęczek świeżego tymianku,
  • 1l rosołu drobiowego,
  • 0,5l słodkiej śmietany 36%,
  • 100 g czosnku niedźwiedziego,
  • opakowanie kwaśnej śmietany 18%,
  • łyżka soli,
  • 20 g pestek słonecznika,
  • 2 pęczki białych szparagów,
  • sztuka cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • oliwa do smaku.

Sposób przygotowania:

Białe szparagi obierz, potnij na cienkie plastry i przełóż do miski. Dodaj do nich sok z cytryny, sól, cukier i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na 30 minut, aby się zamarynowały. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku podsmaż na klarowanym maśle, na małym ogniu: czosnek, szalotkę i białe części pora razem z posiekanym tymiankiem, tak, aby nabrały złotego koloru. Dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, smaż jeszcze kilka minut i następnie zalej rosołem. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, dodaj słodką śmietanę. Dalej, za pomocą robota kuchennego, zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku posiekanym czosnkiem niedźwiedzim i solą.

Porcję zupy nalej do miski, na wierzch dodaj kwaśną śmietanę, marynowane białe szparagi i posyp prażonymi pestkami słonecznika.

Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i wiosennymi warzywami

Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i wiosennymi warzywami
Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i wiosennymi warzywami
Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i wiosennymi warzywami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 50 g soli zwykłej,
  • 50 g młotkowanego pieprzu,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • łyżka suszonego czosnku,
  • 1 kg jabłek,
  • 2 główki czosnku,
  • 100 ml zwykłego miodu,
  • 50 g nasion gorczycy,
  • 5 sztuk liścia laurowego,
  • 5 sztuk ziela angielskiego,
  • 0,5 kg marchwi w pęczku,
  • seler naciowy,
  • kalafior,
  • brokuł,
  • pęczek zielonych szparagów.
Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i warzywami
Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i warzywami
Pieczony schab z jabłkami, gorczycą i warzywami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Sposób przygotowania:

Schab bez kości natrzyj dokładnie solą, pieprzem młotkowanym, majerankiem i suszonym czosnkiem. Zwiąż sznurkiem do wiązania mięsa. Następnie obsmaż mięso na oleju z każdej strony, aby zamknąć wszystkie pory mięsa.

Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone cząstki jabłek, czosnek, miód, nasiona gorczycy, liść laurowy i ziele angielskie. Połóż na wierzch wcześniej obsmażone mięso i wstaw do pieczenia na 30 minut w temp. 190 st. C.

Młode warzywa, takie jak marchew, seler naciowy, kalafior, brokuł, szparagi, ugotuj w posolonej wodzie, aż będą miękkie. Mięso po upieczeniu wyjmij i potnij na cienkie plastry, ułóż na warzywach i podlej oliwą z oliwek.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości