Materiał promocyjny

Tradycyjny obiad z kurczakiem - na co dzień i od święta. Jakie propozycje ma Sebastian Olma?

Kurczak zagrodowy z ryżem i warzywami
Chrupiący i soczysty kurczak na rodzinny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN

Jeśli szukasz pomysłu na klasyczny, domowy obiad, który zachwyci całą rodzinę, mamy dla ciebie idealne propozycje. Sebastian Olma przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN aromatyczny rosół, soczystego pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką oraz wyjątkową sałatkę świąteczną. Każde z tych dań sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych spotkań, na przykład w Wielkanoc.

Kucharz przyrządził pieczonego kurczaka zagrodowego z cytrusami, figami i gruszkami, wiosenny rosół na kurczaku zagrodowym z młodymi warzywami, a także świąteczną sałatkę z kurczakiem, makaronem orzo i warzywami. Przepisy poniżej.

Pieczony kurczak zagrodowy z cytrusami, figami i gruszkami

Pieczony kurczak zagrodowy z cytrusami, figami i gruszkami
Pieczony kurczak zagrodowy z cytrusami, figami i gruszkami
Pieczony kurczak zagrodowy z cytrusami, figami i gruszkami
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki na farsz:

  • 2 pomarańcze,
  • grejpfrut,
  • limonka,
  • 4 figi,
  • 2 gruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1/2 pęczku mięty.

Składniki na kurczaka:

  • tuszka kurczaka,
  • 100 g masła,
  • mała łyżka płatków chili,
  • cytryna,
  • 1/2 pęczka mięty,
  • 2 pęczki tymianku,
  • kilogram szalotki,
  • 2 główki czosnku,
  • 1/2 l soku pomarańczowego,
  • 100 g miodu.
  • sól.

Przygotowanie:

Cytrusy (pomarańczę, grejpfruta, limonkę) i gruszkę potnij na mniejsze kawałki, a potem przełóż do dużej miski. Dodaj sól, czarny pieprz, posiekaną miętę i figi, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Przygotuj kurczaka do pieczenia: odetnij skrzydełka i łapki, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym masłem, zarówno pod skórą, jak i na wierzchu. Przygotowany wcześniej farsz włóż do środka i zawiń sznurkiem. Kurczaka przełóż do brytfanny, dodając tymianek, cebulę szalotkę i czosnek, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na godzinę i 45 minut.

Co 20 minut polewaj przez górny uchwyt sokiem pomarańczowym. Na koniec posmaruj kurczaka miodem i liśćmi tymianku, ustaw piekarnik do 240 st. C i piecz jeszcze przez 15 minut. Kurczak się pięknie zarumieni. Wyjmij mięso z piekarnika, przełóż na deskę i pokrój lub pozostaw w całości. Powstały sos z pieczenia odcedź i zagotuj, podaj go osobno. 

Wiosenny rosół na kurczaku zagrodowym z młodymi warzywami 

Wiosenny rosół na kurczaku zagrodowym z młodymi warzywami 
Wiosenny rosół na kurczaku zagrodowym z młodymi warzywami 
Wiosenny rosół na kurczaku zagrodowym z młodymi warzywami 
Źródło: East News/Wojciech Olkuśnik

Składniki na rosół:

  • tuszka kurczaka,
  • duży pęczek włoszczyzny,
  • pęczek świeżego tymianku,
  • 3 cebule białe cukrowe,
  • 50 g cukru,
  • olej roślinny,
  • listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty (po jednej łyżce).

Młode warzywa:

  • opakowanie mini cukinii,
  • opakowanie młodych brokułów,
  • 100 g groszku,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek młodej marchwi.

Składniki na ziołowe lane ciasto:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 250 g młodego szpinaku,
  • pęczek koperku,
  • 2 jajka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

Tuszkę kurczaka zagrodowego podziel na elementy lub zostaw w całości. Włoszczyznę umyj dokładnie i pokrój na małe kawałki, przełóż na blaszkę do pieczenia, dodając tymianek i kawałki kurczaka, a potem wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na 30 minut. Cebulę białą przetnij na połówki, zanurz z cukrze i lekko podsmaż na patelni. Gdy cebula będzie rumiana i lekko karmelowa, przełóż ją do garnka, dodając mięso i upieczone warzywa. Do garnka dodaj też listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po ugotowaniu wyjmij mięso i odcedź sam płyn.

Młode warzywa pokrój w kostkę, blanszuj w rosole przez około 4 minuty. W mikserze zmiksuj ze sobą natkę pietruszki, młody szpinak, koperek i jajko. Dodaj mąkę pszenną, sól i rozpuszczone masło. Ciasto nakładaj do gotującej się wody za pomocą łyżki i poczekaj, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Do małej miski nalej porcję rosołu, dodając porcję ugotowanych młodych warzy i ziołowe lane ciasto, nadal chrupiące.

Świąteczna sałatka z kurczakiem, makaronem orzo i warzywami

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • sól, papryka słodka, curry - do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opakowanie makaronu orzo,
  • brokuł,
  • 100 g fasolki szparagowej zielonej,
  • 100 g groszku,
  • oliwa,
  • sól,
  • sok z cytryny - do smaku,
  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 papryki kolorowe,
  • ogórek zielony,
  • 400 ml jogurtu,
  • 100 ml majonezu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pęczki natki pietruszki,
  • świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dopraw solą, papryką słodką i curry. Następnie obsmaż na patelni na złoty kolor z każdej strony i przykryj pokrywką, zmniejszając płomień, aby kurczak doszedł w środku. Makaron orzo ugotuj w posolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Brokuł, fasolkę szparagową i groszek blanszuj w posolonej wodzie, a następnie przełóż do wody z lodem. Warzywa można położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Następnie potnij je na mniejsze kawałki i przełóż do miski, doprawiając je oliwą, solą i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszaj ze sobą pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę i ogórka zielonego. Dodaj jogurt, tarty czosnek, majonez i posiekaną natkę pietruszki. W głębokiej misce ułóż warzywa z jogurtem, dodaj ugotowane zielone warzywa z makaronem, a na wierzch sałatki ułóż pociętego kurczaka i dodaj świeże zioła.

Kurczak zagrodowy - poleca się na obiad

Kurczak zagrodowy wolnorosnącej rasy to prawdziwy synonim jakości i naturalności. Dzięki swobodnemu dostępowi do wybiegu ptaki mogą cieszyć się ruchem na świeżym powietrzu, co przekłada się na wyjątkową strukturę mięsa. Ich nogi są smuklejsze i dłuższe, co zauważysz, dzieląc tuszkę. Hodowla odbywa się bez użycia antybiotyków, a pasza, którą karmione są kurczaki, jest w 100% roślinna i wolna od GMO. Dodatkowo cały proces produkcji jest realizowany w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu, co gwarantuje troskę i indywidualne podejście do każdego zwierzęcia.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości