Jeśli szukasz pomysłu na klasyczny, domowy obiad, który zachwyci całą rodzinę, mamy dla ciebie idealne propozycje. Sebastian Olma przyrządził w kuchni Dzień Dobry TVN aromatyczny rosół, soczystego pieczonego kurczaka z chrupiącą skórką oraz wyjątkową sałatkę świąteczną. Każde z tych dań sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystych spotkań, na przykład w Wielkanoc.
Kucharz przyrządził pieczonego kurczaka zagrodowego z cytrusami, figami i gruszkami, wiosenny rosół na kurczaku zagrodowym z młodymi warzywami, a także świąteczną sałatkę z kurczakiem, makaronem orzo i warzywami. Przepisy poniżej.
Pieczony kurczak zagrodowy z cytrusami, figami i gruszkami
Składniki na farsz:
- 2 pomarańcze,
- grejpfrut,
- limonka,
- 4 figi,
- 2 gruszki,
- sól, pieprz,
- 1/2 pęczku mięty.
Składniki na kurczaka:
- tuszka kurczaka,
- 100 g masła,
- mała łyżka płatków chili,
- cytryna,
- 1/2 pęczka mięty,
- 2 pęczki tymianku,
- kilogram szalotki,
- 2 główki czosnku,
- 1/2 l soku pomarańczowego,
- 100 g miodu.
- sól.
Przygotowanie:
Cytrusy (pomarańczę, grejpfruta, limonkę) i gruszkę potnij na mniejsze kawałki, a potem przełóż do dużej miski. Dodaj sól, czarny pieprz, posiekaną miętę i figi, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. W małej misce wymieszaj masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Przygotuj kurczaka do pieczenia: odetnij skrzydełka i łapki, nasmaruj dokładnie wcześniej przygotowanym masłem, zarówno pod skórą, jak i na wierzchu. Przygotowany wcześniej farsz włóż do środka i zawiń sznurkiem. Kurczaka przełóż do brytfanny, dodając tymianek, cebulę szalotkę i czosnek, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na godzinę i 45 minut.
Co 20 minut polewaj przez górny uchwyt sokiem pomarańczowym. Na koniec posmaruj kurczaka miodem i liśćmi tymianku, ustaw piekarnik do 240 st. C i piecz jeszcze przez 15 minut. Kurczak się pięknie zarumieni. Wyjmij mięso z piekarnika, przełóż na deskę i pokrój lub pozostaw w całości. Powstały sos z pieczenia odcedź i zagotuj, podaj go osobno.
Wiosenny rosół na kurczaku zagrodowym z młodymi warzywami
Składniki na rosół:
- tuszka kurczaka,
- duży pęczek włoszczyzny,
- pęczek świeżego tymianku,
- 3 cebule białe cukrowe,
- 50 g cukru,
- olej roślinny,
- listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty (po jednej łyżce).
Młode warzywa:
- opakowanie mini cukinii,
- opakowanie młodych brokułów,
- 100 g groszku,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek młodej marchwi.
Składniki na ziołowe lane ciasto:
- pęczek natki pietruszki,
- 250 g młodego szpinaku,
- pęczek koperku,
- 2 jajka,
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Tuszkę kurczaka zagrodowego podziel na elementy lub zostaw w całości. Włoszczyznę umyj dokładnie i pokrój na małe kawałki, przełóż na blaszkę do pieczenia, dodając tymianek i kawałki kurczaka, a potem wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika na 30 minut. Cebulę białą przetnij na połówki, zanurz z cukrze i lekko podsmaż na patelni. Gdy cebula będzie rumiana i lekko karmelowa, przełóż ją do garnka, dodając mięso i upieczone warzywa. Do garnka dodaj też listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Po ugotowaniu wyjmij mięso i odcedź sam płyn.
Młode warzywa pokrój w kostkę, blanszuj w rosole przez około 4 minuty. W mikserze zmiksuj ze sobą natkę pietruszki, młody szpinak, koperek i jajko. Dodaj mąkę pszenną, sól i rozpuszczone masło. Ciasto nakładaj do gotującej się wody za pomocą łyżki i poczekaj, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Do małej miski nalej porcję rosołu, dodając porcję ugotowanych młodych warzy i ziołowe lane ciasto, nadal chrupiące.
Świąteczna sałatka z kurczakiem, makaronem orzo i warzywami
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- sól, papryka słodka, curry - do smaku,
- olej do smażenia,
- opakowanie makaronu orzo,
- brokuł,
- 100 g fasolki szparagowej zielonej,
- 100 g groszku,
- oliwa,
- sól,
- sok z cytryny - do smaku,
- 400 g pomidorków koktajlowych,
- 2 papryki kolorowe,
- ogórek zielony,
- 400 ml jogurtu,
- 100 ml majonezu,
- 4 ząbki czosnku,
- pęczki natki pietruszki,
- świeże zioła do dekoracji.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dopraw solą, papryką słodką i curry. Następnie obsmaż na patelni na złoty kolor z każdej strony i przykryj pokrywką, zmniejszając płomień, aby kurczak doszedł w środku. Makaron orzo ugotuj w posolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Brokuł, fasolkę szparagową i groszek blanszuj w posolonej wodzie, a następnie przełóż do wody z lodem. Warzywa można położyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Następnie potnij je na mniejsze kawałki i przełóż do miski, doprawiając je oliwą, solą i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszaj ze sobą pokrojone pomidorki koktajlowe, paprykę i ogórka zielonego. Dodaj jogurt, tarty czosnek, majonez i posiekaną natkę pietruszki. W głębokiej misce ułóż warzywa z jogurtem, dodaj ugotowane zielone warzywa z makaronem, a na wierzch sałatki ułóż pociętego kurczaka i dodaj świeże zioła.
Kurczak zagrodowy - poleca się na obiad
Kurczak zagrodowy wolnorosnącej rasy to prawdziwy synonim jakości i naturalności. Dzięki swobodnemu dostępowi do wybiegu ptaki mogą cieszyć się ruchem na świeżym powietrzu, co przekłada się na wyjątkową strukturę mięsa. Ich nogi są smuklejsze i dłuższe, co zauważysz, dzieląc tuszkę. Hodowla odbywa się bez użycia antybiotyków, a pasza, którą karmione są kurczaki, jest w 100% roślinna i wolna od GMO. Dodatkowo cały proces produkcji jest realizowany w małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu, co gwarantuje troskę i indywidualne podejście do każdego zwierzęcia.
Zobacz także:
- Smak i jakość na twoim talerzu zapewni pyszny drób. Co Daria Ładocha proponuje przyrządzić z kurczaka?
- Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana
- Szałwiowy kurczak z rabarbarem i jabłkiem - przepis Piotra Kucharskiego
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: East News/Wojciech Olkuśnik