Paella, tortilla i churros. Hiszpańskie smaki w kuchni Dzień Dobry TVN

Hiszpańskie smaki w kuchni Dzień Dobry TVN
Kuchnia pełna hiszpańskiego temperamentu
Źródło: Dzień Dobry TVN

Dania kuchni hiszpańskiej są nie tylko przepyszne, ale też przywodzą na myśl same pozytywne skojarzenia. Choć wielu z nas chętnie sięga po paellę, tortillę czy churros, nie wiemy, jak je przygotować. Dlatego też zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry TVN Ignacio i Dominikę, którzy w mediach społecznościowych uczą, jak przygotować dania kuchni hiszpańskiej.

Dominika i Ignacio przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN churros, tortillę de patatas i paellę.

Churros

Składniki:

  • 150 g mąki bezglutenowej 
  • łyżka cukru waniliowego bezglutenowego
  • sól
  • 3 jajka
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier i cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy cukier w wodzie i doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej, smażąc, aż churros nabiorą złocistego koloru.

Churros
Churros
Źródło: Michał Woźniak/East News

Tortilla de patatas

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 l oleju do smażenia
  • 8 jajek
  • cebula

Sposób przygotowania:

Kroimy ziemniaki w cienkie paski i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. W międzyczasie roztrzepujemy jajka w misce, a następnie zalewamy nimi podsmażone ziemniaki. Smażymy z obu stron na złoto, przykrywając patelnię folią aluminiową, aby masa jajeczna równomiernie się ścięła.

Tortilla de patatas
Tortilla de patatas
Źródło: Michał Woźniak/East News

Paella

Składniki:

  • małże
  • krewetki
  • bulion szafranowy
  • ryż do paelli
  • oliwa
  • czosnek
  • papryka - żółta zielona i czerwona
  • puszka krojonych pomidorów
  • słodka papryka - przyprawa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Na oliwie smażymy paprykę, następnie krewetki - mieszamy razem i odstawiamy. Smażymy ryż, nie może się przypalić, dodajemy krewetki i paprykę do ryżu, dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy bulionem, gotujemy przez kilkanaście minut pod przykryciem, posypujemy pietruszką wedle uznania.

Paella
Paella
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
Jak przekazać 1,5% na Fundację TVN? Kliknij w obraz
podziel się:

Pozostałe wiadomości