Dania kuchni hiszpańskiej są nie tylko przepyszne, ale też przywodzą na myśl same pozytywne skojarzenia. Choć wielu z nas chętnie sięga po paellę, tortillę czy churros, nie wiemy, jak je przygotować. Dlatego też zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry TVN Ignacio i Dominikę, którzy w mediach społecznościowych uczą, jak przygotować dania kuchni hiszpańskiej.
Dominika i Ignacio przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN churros, tortillę de patatas i paellę.
Churros
Składniki:
- 150 g mąki bezglutenowej
- łyżka cukru waniliowego bezglutenowego
- sól
- 3 jajka
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 l oleju do smażenia
- cukier i cynamon do posypania
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy cukier w wodzie i doprowadzamy do lekkiego wrzenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Po zdjęciu z ognia wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Przekładamy je do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej, smażąc, aż churros nabiorą złocistego koloru.
Tortilla de patatas
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 l oleju do smażenia
- 8 jajek
- cebula
Sposób przygotowania:
Kroimy ziemniaki w cienkie paski i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. W międzyczasie roztrzepujemy jajka w misce, a następnie zalewamy nimi podsmażone ziemniaki. Smażymy z obu stron na złoto, przykrywając patelnię folią aluminiową, aby masa jajeczna równomiernie się ścięła.
Paella
Składniki:
- małże
- krewetki
- bulion szafranowy
- ryż do paelli
- oliwa
- czosnek
- papryka - żółta zielona i czerwona
- puszka krojonych pomidorów
- słodka papryka - przyprawa
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Na oliwie smażymy paprykę, następnie krewetki - mieszamy razem i odstawiamy. Smażymy ryż, nie może się przypalić, dodajemy krewetki i paprykę do ryżu, dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy bulionem, gotujemy przez kilkanaście minut pod przykryciem, posypujemy pietruszką wedle uznania.
Zobacz także:
- Wyczaruj cytrusowe pyszności ze zwyciężczynią 9. edycji "MasterChefa". Te dania zachwycą w czasie świąt
- Łosoś duszony z zielonymi szparagami i cytrusami według Sebastiana Olmy
- Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem. Przepis
Źródło: Ignacio Mateja Cabello, Dominika
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News