Pieczony kurczak z cytrusami, miodem wrzosowym i tymiankiem
Dodatki:
- Sos z pieczenia
- Karmelizowana młoda marchew z pomarańczą
- Ziemniaki w rozmarynie
Składniki:
Farsz:
- 2 pomarańcze
- 1 grapefruit
- 1 cytryna
- Sól
- Pieprz
- 1/2 pęczka mięty
- 1/2 pęczka kolendry
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Cytrusy (pomarańcz, grejpfrut, cytrynę) pociąć na mniejsze kawałki i przełożyć do dużej miski, dodać sól, czarny pieprz, posiekane zioła (miętę, kolendrę i pietruszkę), wszystko dokładnie wymieszać.
Kurczak:
- 100 g masła
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 cytryna
- 1/2 pęczka mięty
- 1 łyżeczka soli
- 2 kurczaki w całości o masie 1,2-1,5 kg/sztuka (najlepiej ekologiczne)
- 2 pęczki tymianku
- 1 kg cebulki szalotki
- 2 główki czosnku
- 500 ml soku pomarańczowego
- 100 g miodu akacjowego
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać masło, płatki chili, sól, skórkę z cytryny i posiekaną miętę. Przygotować kurczaka do pieczenia, odciąć skrzydełka i łapki, nasmarować dokładnie wcześniej przygotowanym masłem pod skórą, jak i na wierzchu. Gotowy farsz w postaci cytrusów włożyć do środka i zawinąć sznurkiem. Kurczaka przełożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, dodać tymianek, cebulę szalotkę oraz czosnek i polać sokiem pomarańczowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140°C na 1,5 godziny. Co 20 minut polewać sokiem, który będzie powstawał przy pieczeniu. Na koniec posmarować kurczaka za pomocą pędzla miodem wrzosowym i obsypać listkami tymianku, ustawić piekarnik na 240°C i piec kurczaka przez około 15 minut. Po tym czasie kurczak się pięknie zarumieni. Wyjąć kurczaka z pieca, przełożyć na deskę i pokroić na elementy lub pozostawić w całości. Powstały sos z pieczenia odcedzić i zagotować, podać go osobno.
Karmelizowane marchewki:
- 300 g młodych marchewek
- 25 ml oleju do smażenia
- 100 ml soku pomarańczowego
- 50 ml miodu akacjowego
- 100 g masła
- Sok z cytryny do smaku
Marchewki dokładnie obrać i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Podlać sokiem pomarańczowym, dodać miód i zimne masło. Mieszać, aż powstanie gęsty sos, do smaku doprawić sokiem z cytryny.
Ziemniaki w rozmarynie:
- 2 kg ziemniaków
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 g rozmarynu
- Sól
- Pieprz
Ziemniaki pokroić na plastry o grubości 1 cm, ułożyć na pergaminie. Plastry polać oliwą, posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Wstawić do pieczenia tak samo, jak kurczaka. Po upieczeniu wyjąć i ułożyć na półmisku.
Zobacz też:
- Przekąski dla gości: pieczone warzywa z hummusem i nie tylko! Przepisy
- Smażmy dżemy i marmolady. Przepisy Piotra Kucharskiego
- Przygotuj drugie śniadanie razem z dzieckiem, ale nie nudne kanapki! Przepis Lary Gessler
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN