Udko z kurczaka w sam raz na obiad, sałata co wymiata - przepis
Składniki:
- 4 udka z kurczaka zagrodowego Bio,
- pęczek szczypiorku,
- mała kajzerka,
- pęczek koperku,
- pęczek natki pietruszki,
- papryka czerwona,
- jabłko,
- masło klarowane,
- sałata masłowa,
- 200 ml śmietany 18%,
- 4 morele,
- sól,
- pieprz czarny,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
Z udek zdejmujemy skórę, odcinamy udko pozostawiając jego końcówkę wraz ze skórą. Odcięty kawałek udka pozbawiamy kości. Na oleju przez kilka sekund przesmażamy szczypiorek i po chwili dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i paprykę czerwoną. Mięso z udka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną, odciśniętą kajzerką. Mięso łączymy z kajzerką, dodajemy przesmażony szczypiorek, paprykę i jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Takim farszem wypełniamy skórę z udek kurczaka. Całość smarujemy masłem i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 200 stopni C, na czas około 25 minut.
Sałatę masłową pozbawiamy zewnętrznych liści, które wraz ze śmietaną miksujemy razem, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Środkowe liście układamy na talerzu, posypujemy startym ogórkiem, pokrojonymi morelami. Polewamy sosem i podajemy do faszerowanych udek.
Pieczony kurczak w borowikach, sos tatarski - przepis
Składniki:
- Kurczak zagrodowy BIO,
- kilka (najlepiej świeżych) borowików,
- 2 cebule,
- włoszczyzna,
- 200 g masła polskiego,
- sól,
- pieprz czarny,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- 250 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka tartego chrzanu,
- kilka ogórków kiszonych,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- kilka sliwek,
- 2 pomidory malinowe,
- ocet jabłkowy,
- folia do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Od czego zaczynamy? Od solanki i kąpieli kurczaka w niej, w tym celu na litr wody wsypujemy 2 czubate łyżki soli, dokładnie mieszamy i wrzucamy kurczaka całego na noc do kąpieli. Na dzień następny kurczaka wyjmujemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w rozpuszczonym maśle wraz z przyprawami. Włoszczyznę kroimy dowolnie, mieszamy w misce doprawiamy przyprawami i wypełniamy wnętrze kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy do worka, ale nie za karę, a następnie wstawiamy do piekarnika, czas pieczenia około 120 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i zapiekamy kurczaka na złoty kolor.
Na maśle przesmażamy szczypiorek i dodajemy borowiki pokrojone w plastry lub kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Sosem polewamy upieczonego kurczaka.
Pomidor, ogórek kiszony, koperek, chrzan, majonez, śmietanę i śliwki mieszamy, doprawiamy octem jabłkowym i sos tatarski inny gotowy.
Kurczacze filety z marchewką, groszkiem i kluskiem - przepis
Składniki:
- 4 filety Kurczaka Zagrodowego Bio,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 1 kg marchwi,
- 250 g zielonego groszku (może być mrożony),
- 600 gotowanych ziemniaków,
- 100 g tartego sera dojrzewającego,
- sól,
- pieprz czarny,
- papryka ostra,
- kminek mielony,
- szczypiorek,
- koperek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z mąką ziemniaczaną, serem dojrzewającym, solą, pieprzem i koperkiem. Na maśle przesmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie do kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę marchew, delikatnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiedy marchew będzie prawie miękka, wrzucamy do niej małe pyzy ziemniaczane. Na wierzch wysypujemy zielony groszek. Gotujemy około 10 minut. A kiedy ten czas minie, będzie smacznie.
Zobacz także:
- W kuchni śródziemnomorskiej króluje kurczak z przepisów Andrzeja Polana
- Pieczony kurczak z warzywami – kurczak w całości, udka lub pierś z kurczaka – jak zrobić?
- Kurczak po malajsku – jak go przygotować?
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN