Materiał promocyjny

Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana

W roli głównej… kurczak
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wyczarował pyszne dania z ekologicznego kurczaka. Wypróbuj jego sposoby na udka z kurczaka, pieczonego kurczaka w borowikach oraz kurczacze filety z marchewką, groszkiem i kluskiem. 

Udko z kurczaka w sam raz na obiad, sałata co wymiata - przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka zagrodowego Bio,
    • pęczek szczypiorku,
      • mała kajzerka,
        • pęczek koperku,
          • pęczek natki pietruszki,
            • papryka czerwona,
              • jabłko,
                • masło klarowane,
                  • sałata masłowa,
                    • 200 ml śmietany 18%,
                      • 4 morele,
                        • sól,
                          • pieprz czarny,
                            • sok z cytryny.

                              Sposób przygotowania:

                              Z udek zdejmujemy skórę, odcinamy udko pozostawiając jego końcówkę wraz ze skórą. Odcięty kawałek udka pozbawiamy kości. Na oleju przez kilka sekund przesmażamy szczypiorek i po chwili dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i paprykę czerwoną. Mięso z udka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną, odciśniętą kajzerką. Mięso łączymy z kajzerką, dodajemy przesmażony szczypiorek, paprykę i jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Takim farszem wypełniamy skórę z udek kurczaka. Całość smarujemy masłem i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 200 stopni C, na czas około 25 minut.

                              Sałatę masłową pozbawiamy zewnętrznych liści, które wraz ze śmietaną miksujemy razem, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Środkowe liście układamy na talerzu, posypujemy startym ogórkiem, pokrojonymi morelami. Polewamy sosem i podajemy do faszerowanych udek.

                              Pieczony kurczak w borowikach, sos tatarski - przepis

                              Składniki:

                              • Kurczak zagrodowy BIO,
                                • kilka (najlepiej świeżych) borowików,
                                  • 2 cebule,
                                    • włoszczyzna,
                                      • 200 g masła polskiego,
                                        • sól,
                                          • pieprz czarny,
                                            • papryka słodka,
                                              • papryka ostra,
                                                • 250 ml śmietany 18%,
                                                  • 2 łyżki majonezu,
                                                    • łyżka tartego chrzanu,
                                                      • kilka ogórków kiszonych,
                                                        • pęczek szczypiorku,
                                                          • pęczek koperku,
                                                            • 2 pęczki natki pietruszki,
                                                              • kilka sliwek,
                                                                • 2 pomidory malinowe,
                                                                  • ocet jabłkowy,
                                                                    • folia do pieczenia.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Od czego zaczynamy? Od solanki i kąpieli kurczaka w niej, w tym celu na litr wody wsypujemy 2 czubate łyżki soli, dokładnie mieszamy i wrzucamy kurczaka całego na noc do kąpieli. Na dzień następny kurczaka wyjmujemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w rozpuszczonym maśle wraz z przyprawami. Włoszczyznę kroimy dowolnie, mieszamy w misce doprawiamy przyprawami i wypełniamy wnętrze kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy do worka, ale nie za karę, a następnie wstawiamy do piekarnika, czas pieczenia około 120 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i zapiekamy kurczaka na złoty kolor.

                                                                      Na maśle przesmażamy szczypiorek i dodajemy borowiki pokrojone w plastry lub kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Sosem polewamy upieczonego kurczaka.

                                                                      Pomidor, ogórek kiszony, koperek, chrzan, majonez, śmietanę i śliwki mieszamy, doprawiamy octem jabłkowym i sos tatarski inny gotowy. 

                                                                      Kurczacze filety z marchewką, groszkiem i kluskiem - przepis

                                                                      Składniki:

                                                                      • 4 filety Kurczaka Zagrodowego Bio,
                                                                        • 2-3 łyżki masła klarowanego,
                                                                          • 1 kg marchwi,
                                                                            • 250 g zielonego groszku (może być mrożony),
                                                                              • 600 gotowanych ziemniaków,
                                                                                • 100 g tartego sera dojrzewającego,
                                                                                  • sól,
                                                                                    • pieprz czarny,
                                                                                      • papryka ostra,
                                                                                        • kminek mielony,
                                                                                          • szczypiorek,
                                                                                            • koperek.

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z mąką ziemniaczaną, serem dojrzewającym, solą, pieprzem i koperkiem. Na maśle przesmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie do kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę marchew, delikatnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiedy marchew będzie prawie miękka, wrzucamy do niej małe pyzy ziemniaczane. Na wierzch wysypujemy zielony groszek. Gotujemy około 10 minut. A kiedy ten czas minie, będzie smacznie.

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Źródło: Andrzej Polan

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                              Materiał promocyjny

                                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana