Materiał promocyjny

Pyszne i ekologiczne dania z drobiu. Przepisy Andrzeja Polana

Ekologiczne udka, filety i cały kurczak z przepisów Andrzeja Polana
W roli głównej… kurczak
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan wyczarował pyszne dania z ekologicznego kurczaka. Wypróbuj jego sposoby na udka z kurczaka, pieczonego kurczaka w borowikach oraz kurczacze filety z marchewką, groszkiem i kluskiem. 

Udko z kurczaka w sam raz na obiad, sałata co wymiata - przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka zagrodowego Bio,
  • pęczek szczypiorku,
  • mała kajzerka,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • papryka czerwona,
  • jabłko,
  • masło klarowane,
  • sałata masłowa,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 4 morele,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

Z udek zdejmujemy skórę, odcinamy udko pozostawiając jego końcówkę wraz ze skórą. Odcięty kawałek udka pozbawiamy kości. Na oleju przez kilka sekund przesmażamy szczypiorek i po chwili dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i paprykę czerwoną. Mięso z udka mielimy w maszynce do mięsa wraz z namoczoną, odciśniętą kajzerką. Mięso łączymy z kajzerką, dodajemy przesmażony szczypiorek, paprykę i jabłko. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę i koperek. Takim farszem wypełniamy skórę z udek kurczaka. Całość smarujemy masłem i wstawiamy do pieczenia w temperaturze 200 stopni C, na czas około 25 minut.

Sałatę masłową pozbawiamy zewnętrznych liści, które wraz ze śmietaną miksujemy razem, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Środkowe liście układamy na talerzu, posypujemy startym ogórkiem, pokrojonymi morelami. Polewamy sosem i podajemy do faszerowanych udek.

Pieczony kurczak w borowikach, sos tatarski - przepis

Składniki:

  • Kurczak zagrodowy BIO,
  • kilka (najlepiej świeżych) borowików,
  • 2 cebule,
  • włoszczyzna,
  • 200 g masła polskiego,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka tartego chrzanu,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • kilka sliwek,
  • 2 pomidory malinowe,
  • ocet jabłkowy,
  • folia do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Od czego zaczynamy? Od solanki i kąpieli kurczaka w niej, w tym celu na litr wody wsypujemy 2 czubate łyżki soli, dokładnie mieszamy i wrzucamy kurczaka całego na noc do kąpieli. Na dzień następny kurczaka wyjmujemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w rozpuszczonym maśle wraz z przyprawami. Włoszczyznę kroimy dowolnie, mieszamy w misce doprawiamy przyprawami i wypełniamy wnętrze kurczaka. Tak przygotowanego kurczaka wrzucamy do worka, ale nie za karę, a następnie wstawiamy do piekarnika, czas pieczenia około 120 minut. Po tym czasie worek rozcinamy i zapiekamy kurczaka na złoty kolor.

Na maśle przesmażamy szczypiorek i dodajemy borowiki pokrojone w plastry lub kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy natkę pietruszki. Sosem polewamy upieczonego kurczaka.

Pomidor, ogórek kiszony, koperek, chrzan, majonez, śmietanę i śliwki mieszamy, doprawiamy octem jabłkowym i sos tatarski inny gotowy. 

Kurczacze filety z marchewką, groszkiem i kluskiem - przepis

Składniki:

  • 4 filety Kurczaka Zagrodowego Bio,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego,
  • 1 kg marchwi,
  • 250 g zielonego groszku (może być mrożony),
  • 600 gotowanych ziemniaków,
  • 100 g tartego sera dojrzewającego,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • papryka ostra,
  • kminek mielony,
  • szczypiorek,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, łączymy z mąką ziemniaczaną, serem dojrzewającym, solą, pieprzem i koperkiem. Na maśle przesmażamy kurczaka na złoty kolor. Następnie do kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę marchew, delikatnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Kiedy marchew będzie prawie miękka, wrzucamy do niej małe pyzy ziemniaczane. Na wierzch wysypujemy zielony groszek. Gotujemy około 10 minut. A kiedy ten czas minie, będzie smacznie.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości