Kurczak po malajsku – jak go przygotować?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pierś z kurczaka w różnych wydaniach
Pierś z kurczaka w różnych wydaniach
Jogurt w roli głównej
Jogurt w roli głównej
Naleśniki na 100 sposobów
Naleśniki na 100 sposobów
Pomidor w roli głównej
Pomidor w roli głównej
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Przysmaki Piotra Kucharskiego
Szybkie obiady dla zbieganych
Szybkie obiady dla zbieganych
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Okopowa kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
Dania z piekarnika Piotra Kucharskiego
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
"Projekt zima" w Szklarskiej Porębie. "Wasze dzieciaki pokochają to danie"
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Co Za Tydzień: Jakie dania można przygotować z produktów Sokołów?
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Kuchnia śródziemno-polska Piotra Kucharskiego
Serowe królestwo
Serowe królestwo
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Owsiankowe wariacje Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kuchnia na pełnej parze Piotra Kucharskiego
Kurczak po malajsku to pikantne danie na bazie curry. W Malezji tę sycącą potrawę podaje się z ryżem kokosowym. Jest to obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów kuchni orientalnej!

Przyrządzenie kurczaka po malajsku składa się z dwóch etapów: przygotowania pasty curry oraz połączenia jej z mięsem i dodatkowymi składnikami na patelni lub woku. Dzięki temu kurczak po malajsku ma niezwykle złożony smak.

Orientalny kurczak po malajsku – typowe danie kuchni malezyjskiej

Kurczak po malajsku (lub malezyjsku) pochodzi, jak wskazuje sama nazwa, z Malezji. Jako rezultat historycznych migracji, kolonizacji przez państwa ościenne oraz swojego geograficznego umiejscowienia kuchnia malezyjska to oryginalna mieszanka. Znajdują się w niej więc wyraźne wpływy chińskie, indyjskie oraz japońskie, ale także europejskie. To właśnie dlatego kuchnia malezyjska jest symfonią różnorodnych smaków.

Nieodzownym składnikiem malezyjskiej kuchni są papryczki chilli – zarówno świeże, jak i suszone. W daniach występują w różnych rozmiarach i kolorach. Drugi charakterystyczny dla Malezji składnik to trawa cytrynowa, która ze względu na swój świeży aromat, podobnie jak imbir, doskonale wzbogaca potrawy mięsne. Popularnymi składnikami dań w Malezji są także mleczko kokosowe i olej kokosowy, które czynią mięsa bardziej kruchymi lub wzbogacają smak ryżu.

Kurczak po malajsku – niezbędne składniki

Do kurczaka po malajsku przyrządź pastę curry, a następnie dopraw ją poniższym zestawem przypraw. Kurczak po malajsku najlepiej smakuje podawany z ryżem kokosowym. Składniki do przyrządzenia curry do kurczaka po malajsku (dla 2 osób):

  • · 8 udek kurczaka,
    • · 5 ząbków czosnku (obranych i grubo posiekanych),
      • · 4 lub 5 długich czerwonych papryczek chilli (posiekanych),
        • · 3 łodyżki trawy cytrynowej,
          • · 1 kawałek świeżego imbiru (posiekany),
            • · 4 duże szalotki (obrane i posiekane),
              • · 1 łyżka kurkumy,
                • · 2 lub 3 łyżki oleju arachidowego.

                  Składniki do doprawienia kurczaka po malajsku: 

                  • · 2 łyżki oleju arachidowego,
                    • · 2 cebule (obrane i cienko pokrojone),
                      • · sól morska i czarny pieprz (świeżo zmielony),
                        • · 4 liście limonki,
                          • · 1 laska cynamonu,
                            • · 3 gwiazdki anyżu,
                              • · 1 i ½ szklanki mleka kokosowego,
                                • · 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
                                  • · 2 łyżki sosu sojowego,
                                    • · garść liści kolendry.

                                      Składniki do przygotowania ryżu kokosowego podawanego z kurczakiem po malajsku: 

                                      • · 300 g ryżu jaśminowego,
                                        • · szklanka mleka kokosowego,
                                          • · ok. pięciocentymetrowy kawałek świeżego imbiru (obrany),
                                            • · szczypta soli morskiej,
                                              • · 1 szklanka wody.

                                                Kurczak po malajsku – przygotowanie

                                                • 1. Gotowanie kurczaka po malajsku rozpocznij od przygotowania pasty curry. Umieść w blenderze czosnek, papryczki chili, trawę cytrynową, imbir, szalotkę i kurkumę. Następnie zmiel je na pastę.
                                                  • 2. W trakcie mielenia dodaj nieco oleju arachidowego. Pamiętaj, aby co jakiś czas zsuwać pastę ze ścianek naczynia przy pomocy łyżki. Jeśli nie posiadasz blendera, możesz rozdrobnić składniki przy pomocy moździerza i tłuczka.
                                                    • 3. Następnie pokrój kurczaka na drobne kawałki. Rozgrzej olej arachidowy na dużej patelni lub woku. Wlej pastę curry na patelnię i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż zrobi się aromatyczna.
                                                      • 4. Dodaj do pasty cebulę i smaż, aż zmięknie.
                                                        • 5. Przypraw kawałki kurczaka solą i pieprzem. Wrzuć je na patelnię i wymieszaj ze znajdującą się na niej pastą.
                                                          • 6. Dodaj liście limonki, cynamon, anyż, mleko kokosowe, cukier, sos sojowy i doprowadź do wrzenia.
                                                            • 7. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 do 40 minut, aż kurczak zrobi się miękki.

                                                              Kurczak po malajsku – przygotowanie ryżu

                                                              • 1. Opłucz ziarna ryżu jaśminowego w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Następnie odcedź go i umieść w misce.
                                                                • 2. Mleko kokosowe oraz imbir i sól rozrób z jedną szklanką wody. Tak przygotowaną mieszankę wlej na osobną patelnię lub wok i zagotuj, następnie zmniejsz ogień.
                                                                  • 3. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
                                                                    • 4. Nie ściągając pokrywki, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5–10 minut.
                                                                      • 5. Rozłóż ryż widelcem i podawaj, gdy jest jeszcze gorący.

                                                                        Kurczak po malajsku – jak podawać? 

                                                                        • 1. Zdejmij nadmiar oleju z powierzchni curry.
                                                                          • 2. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
                                                                            • 3. Rozrzuć liście kolendry na curry i podawaj z ryżem kokosowym.

                                                                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. 

                                                                              Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Adrian Adamczyk

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: ADX Collections/Getty Images

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                              Materiał promocyjny

                                                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana