Naleśniki pani Małgorzaty - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- sól (szczypta)
- 2 szklanki gorącej wody
Składniki na farsz:
- 3 kostki sera białego (twaróg półtłusty mielony)
- 2 paczki skórki pomarańczowej
- żółtko
- olejek pomarańczowy
- cukier waniliowy
- 2 czubate łyżki cukru białego
- śmietana kremówka 30%
- płatki migdałowe
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania naleśników pani Małgorzaty
- Wymieszać jajka, mąkę, mleko, olej i szczyptę soli. Całość odstawić na 10 min., a następnie dodać 2 szklanki gorącej wody.
- Ciasto ponownie wymieszać i smażyć placki.
- Twaróg przełożyć do miski i podusić cały widelcem, dodać żółtko, wlać cały olejek pomarańczowy, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru. Wszystko razem wymieszać.
- Usmażone naleśniki uzupełnić serem i zwinąć w ruloniki. wszystkie naleśniki przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Polać śmietaną i posypać płatkami migdałowymi.
- Piekarnik nagrzany na 180 st. C.
- Zapiec ok 20-25 min. (aż się zarumienią).
Zobacz także:
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Czym je nadziać? Sprawdź najlepsze przepisy
- Naleśniki z topionym masłem, sokiem z cytryny i cukrem
- Naleśniki idealne według Polana
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Małgorzata Mucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: