Pani Małgorzata z Drezdenka uczy Filipa Chajzera, jak zrobić naleśniki

Naleśniki zapiekane z serem
Naleśniki zapiekane z serem
Źródło: Michał Żebrowski/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Małgorzata Mucha uczyła Filipa Chajzera, jak zrobić danie, które uwielbia wiele osób. Poznaj jej przepis na pyszne, klasyczne naleśniki. 

Naleśniki pani Małgorzaty - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
    • 3 szklanki mąki
      • 1,5 szklanki mleka
        • 4 łyżki oleju
          • sól (szczypta)
            • 2 szklanki gorącej wody

              Składniki na farsz:

              • 3 kostki sera białego (twaróg półtłusty mielony)
                • 2 paczki skórki pomarańczowej
                  • żółtko
                    • olejek pomarańczowy
                      • cukier waniliowy
                        • 2 czubate łyżki cukru białego
                          • śmietana kremówka 30%
                            • płatki migdałowe
                              • masło do wysmarowania formy

                                Sposób przygotowania naleśników pani Małgorzaty

                                1. Wymieszać jajka, mąkę, mleko, olej i szczyptę soli. Całość odstawić na 10 min., a następnie dodać 2 szklanki gorącej wody. 
                                  1. Ciasto ponownie wymieszać i smażyć placki.
                                    1. Twaróg przełożyć do miski i podusić cały widelcem, dodać żółtko, wlać cały olejek pomarańczowy, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru. Wszystko razem wymieszać.
                                      1. Usmażone naleśniki uzupełnić serem i zwinąć w ruloniki. wszystkie naleśniki przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
                                        1. Polać śmietaną i posypać płatkami migdałowymi.
                                          1. Piekarnik nagrzany na 180 st. C.
                                            1. Zapiec ok 20-25 min. (aż się zarumienią).

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Małgorzata Mucha

                                              Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana