Małgorzata Rozenek-Majdan w kuchni. Przepisy na bulion warzywny i pijane kluski

Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowa kuchnia Małgorzaty Rozenek
Domowa kuchnia Małgorzaty Rozenek
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym do wspólnego odkrywania smaków Polski i całego świata zapraszamy również naszych widzów i prowadzących. Tym razem w roli kucharki Małgorzata Rozenek-Majdan. Jak zrobić pyszny bulion warzywny i pijane kluski? Sprawdź przepisy.

Bulion warzywny - przepis

Składniki:

  • 2 l wody
    • 3 marchewki
      • mała cebula
        • korzeń pietruszki
          • kawałek korzenia selera
            • kawałek pora
              • ćwiartka kapusty włoskiej
                • natka pietruszki
                  • kilka ząbków czosnku
                    • 3 łodygi selera naciowego
                      • 2 suszone grzybki
                        • 2 liście laurowe
                          • 3 ziarna ziela angielskiego
                            • łyżeczka ziaren pieprzu
                              • łyżka soli
                                Bulion warzywny
                                Bulion warzywny
                                Bulion warzywny
                                Źródło: Ola Skowron/East News

                                Wskazówki Małgosi: Często gotuję więcej wywaru z warzyw, by część wykorzystać do zupy lub sosu a część zamrozić. Przelewam wówczas bulion warzywny do woreczków do mrożenia. Odmierzam porcje po 500 ml, podpisuję i mrożę. To świetny sposób na szybki i zdrowy bulion, który wystarczy tylko rozmrozić i użyć jako bazę pod planowaną zupę.

                                Pijane kluski - przepis

                                Składniki:

                                • 250 g surowych krewetek
                                  • 4 dojrzałe pomidory
                                    • ząbek czosnku
                                      • jajko
                                        • 200 g makaronu ryżowego
                                          • 3 łyżki sosu sojowego
                                            • łyżka sosu rybnego
                                              • łyżka słodkiego chili
                                                • 3 łyżki oleju
                                                  • łyżeczka cukru
                                                    • bazylia

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej zimną wodą. Odstaw.
                                                        1. W woku lub na patelni rozgrzej olej i wysyp na niego posiekany czosnek. Smaż mieszając, po minucie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się różowe – 2-3 minuty.
                                                          1. W małej miseczce ubij lekko jajko, wylej na patelnię z krewetkami, smaż aż się zetnie.
                                                            1. Wówczas wyłóż na patelnię posiekane pomidory, dodaj sos sojowy i rybny, sos chili i łyżeczkę cukru, wymieszaj i smaż z 5 minut, aż wytworzy się lekki sos pomidorowy.
                                                              1. Przełóż na patelnię makaron, wymieszaj z sosem. Całość posyp porwanymi na kawałki liśćmi bazylii.

                                                                Wskazówki Małgosi: Czasem dodaję szczypiorek zamiast bazylii, czasem ścieram ser. Moi chłopcy uwielbiają to robić również w wersji z tuńczykiem i pesto. W daniu nie ma grama alkoholu, a nazwa wzięła się od legendy, że pijany Taj wrócił do domu i wrzucił co miał na patelnie i wyszło danie.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                                Źródło: Małgorzata Rozenek-Majdan

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                Materiał promocyjny

                                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana