"W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?

IMG_1486
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś w naszej kuchni wyjątkowy gość. Swoje popisowe dania przygotuje sama Ewa Drzyzga. Jesteście ciekawi, jakie smaki królują w jej domu? W ramach akcji "W marcu jak w garncu" nasi prowadzący podzielą się na ekranie wyjątkowymi recepturami. To jednak nie wszystko. Ewa upiecze dziś rogaliki drożdżowe z przepisu pani Kasi, widzki programu Dzień Dobry TVN.

Przepis naszej widzki: rogaliki drożdżowe pani Katarzyny Polaszek

Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Przepis ma ponad 30 lat. Jest to przepisz mojej babci, który odwzorowywała zawsze moja mama, a teraz ja. Babcia uwielbiała gotować i piec. Chodziła na takie spotkania z paniami, które gotowały wspólnie, wymieniały się przepisami. Te rogaliki są smaczne, sprawdzone i robimy je od lat. 

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 50 g drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • ¼ szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/5 łyżeczki zapachu rumowego.

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski. Dodaj rozrobione w garnuszku drożdże, cukier, mleko i łyżeczkę mąki - poczekaj, aż wyrośnie. Jajko roztrzep i dodaj do drożdży. Wsyp do mąki trochę soli i wlej zapach rumowy, następnie wymieszaj wszystko w misce z mąką. Masło rozpuść i wlej przestudzone do ciasta. Wyrób ciasto i zawiń folią spożywczą (szczelnie). Włóż do zimnej wody, aż wyrośnie (poczekaj, aż wypłynie na powierzchnię). Wyjmij ciasto z wody i podziel na 4 kawałki, każdy z nich rozwałkuj i podziel na trójkąty. Dodaj trochę marmolady na środek z szerszej strony. Zawiń jak rogalik. Piecz z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 20 minut.  

Lukier do rogali: W garnuszku utrzyj trochę wody, cukier puder, zapach rumowy. Polej mieszanką gorące rogale.

Rada Ewy: Do ciasta na rogaliki warto dodać szczyptę soli.

Zacierka z kwaśnym mlekiem według przepisu Ewy Drzyzgi

Zacierka z kwaśnym mlekiem
Zacierka z kwaśnym mlekiem
Zacierka z kwaśnym mlekiem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mąki,
  • szklanka kwaśnego lub słodkiego mleka,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Na głęboki talerz wsyp mąkę i dodaj żółtko. Palcami uformuj zacierki ( mini-kluseczki). Całość przecedź przez sitko, tak żeby pozbyć się nadmiaru mąki i żeby na sitku zostały same zacierki.

Jeśli chcesz je podać z kwaśnym mlekiem, wrzuć je do wrzącej osolonej wody i zagotuj. Poczekaj 2-3 minuty odcedź. Przełóż na talerz i zalej kwaśnym mlekiem.

Jeśli chcesz zrobić zupę mleczną, wrzuć je na gotujące się mleko. Dodaj szczyptę soli. Gotuj przez 2,3 minuty. Podawaj od razu na talerzu.

Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN: Krupnik

Składniki:

  • 50 dag szponderka albo nogi z kurczaka ( mogą być też skrzydełka albo miks mięs),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 pora,
  • ½ selera,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz ziarnisty,
  • 2 listki laurowe,
  • ¾ łyżki soli,
  • ¾ szklanki kaszy perłowej,
  • posiekana natka pietruszki, może też być koperek (do posypania dania na talerzu).

Sposób przygotowania:

Z mięsa i soli przygotuj wywar ( 2 l wody). Zajmie ci to mniej więcej godzinę. Dodaj pokrojone ( w dowolną formę ) warzywa i przepłukaną zimną wodą kaszę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez mniej więcej 30 min.

Posiekaną natkę pietruszki i koperku dodaj do krupniku, kiedy będzie już na talerzu.

Kogel mogel Ewy Drzyzgi

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Całe jajka sparz wrzątkiem ( 10-15 sek). Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy rózgi kuchennej. Powstałą kremową masę przełóż do pucharka. Jeśli masz ochotę na czekoladowy kogel-mogel do ukręconej masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Przepisy Ewy Drzyzgi: ciasto z białek

Składniki:

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka maku lub wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru może być trzcinowy
  • ¾ kostki masła/ margaryny
  • Szczypta soli
  • Wąska forma do ciasta, papier do pieczenia, patyczek drewniany ( wykałaczka)

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło na małej mocy palnika, odstaw do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni ( góra-dół)

W misce wymieszaj sypkie produkty: mąkę, mak ( lub wiórki kokosowe), proszek do pieczenia.

Ubij pianę mikserem ( lub ręcznie) ze szczyptą soli. Kiedy jest już sztywna dodaj stopniowo cukier. Następnie wymieszaj 1/3 piany z sypkimi składnikami i potem stopniowo dodaj pozostałą część cukru. Przełóż powstałą masę do wyłożonej papierem formy i wstaw do piekarnika na 40 min. Po tym czasie sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity weń patyczek jest suchy.

Zobacz także:

podziel się:
Prowadzący:

Pozostałe wiadomości