Przepis naszej widzki: rogaliki drożdżowe pani Katarzyny Polaszek
Przepis ma ponad 30 lat. Jest to przepisz mojej babci, który odwzorowywała zawsze moja mama, a teraz ja. Babcia uwielbiała gotować i piec. Chodziła na takie spotkania z paniami, które gotowały wspólnie, wymieniały się przepisami. Te rogaliki są smaczne, sprawdzone i robimy je od lat.
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 50 g drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- ¼ szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1/5 łyżeczki zapachu rumowego.
Sposób przygotowania:
Mąkę wsyp do miski. Dodaj rozrobione w garnuszku drożdże, cukier, mleko i łyżeczkę mąki - poczekaj, aż wyrośnie. Jajko roztrzep i dodaj do drożdży. Wsyp do mąki trochę soli i wlej zapach rumowy, następnie wymieszaj wszystko w misce z mąką. Masło rozpuść i wlej przestudzone do ciasta. Wyrób ciasto i zawiń folią spożywczą (szczelnie). Włóż do zimnej wody, aż wyrośnie (poczekaj, aż wypłynie na powierzchnię). Wyjmij ciasto z wody i podziel na 4 kawałki, każdy z nich rozwałkuj i podziel na trójkąty. Dodaj trochę marmolady na środek z szerszej strony. Zawiń jak rogalik. Piecz z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 20 minut.
Lukier do rogali: W garnuszku utrzyj trochę wody, cukier puder, zapach rumowy. Polej mieszanką gorące rogale.
Rada Ewy: Do ciasta na rogaliki warto dodać szczyptę soli.
Zacierka z kwaśnym mlekiem według przepisu Ewy Drzyzgi
Składniki:
- 1 żółtko,
- 2 łyżki mąki,
- szklanka kwaśnego lub słodkiego mleka,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Na głęboki talerz wsyp mąkę i dodaj żółtko. Palcami uformuj zacierki ( mini-kluseczki). Całość przecedź przez sitko, tak żeby pozbyć się nadmiaru mąki i żeby na sitku zostały same zacierki.
Jeśli chcesz je podać z kwaśnym mlekiem, wrzuć je do wrzącej osolonej wody i zagotuj. Poczekaj 2-3 minuty odcedź. Przełóż na talerz i zalej kwaśnym mlekiem.
Jeśli chcesz zrobić zupę mleczną, wrzuć je na gotujące się mleko. Dodaj szczyptę soli. Gotuj przez 2,3 minuty. Podawaj od razu na talerzu.
Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN: Krupnik
Składniki:
- 50 dag szponderka albo nogi z kurczaka ( mogą być też skrzydełka albo miks mięs),
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/3 pora,
- ½ selera,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- pieprz ziarnisty,
- 2 listki laurowe,
- ¾ łyżki soli,
- ¾ szklanki kaszy perłowej,
- posiekana natka pietruszki, może też być koperek (do posypania dania na talerzu).
Sposób przygotowania:
Z mięsa i soli przygotuj wywar ( 2 l wody). Zajmie ci to mniej więcej godzinę. Dodaj pokrojone ( w dowolną formę ) warzywa i przepłukaną zimną wodą kaszę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze przez mniej więcej 30 min.
Posiekaną natkę pietruszki i koperku dodaj do krupniku, kiedy będzie już na talerzu.
Kogel mogel Ewy Drzyzgi
Składniki:
- 2 żółtka,
- 4 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania:
Całe jajka sparz wrzątkiem ( 10-15 sek). Oddziel żółtka od białek. Utrzyj żółtka z cukrem do momentu aż nie będzie wyczuwalny cukier. Możesz to zrobić ręcznie lub przy pomocy rózgi kuchennej. Powstałą kremową masę przełóż do pucharka. Jeśli masz ochotę na czekoladowy kogel-mogel do ukręconej masy dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Przepisy Ewy Drzyzgi: ciasto z białek
Składniki:
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka maku lub wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru może być trzcinowy
- ¾ kostki masła/ margaryny
- Szczypta soli
- Wąska forma do ciasta, papier do pieczenia, patyczek drewniany ( wykałaczka)
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło na małej mocy palnika, odstaw do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni ( góra-dół)
W misce wymieszaj sypkie produkty: mąkę, mak ( lub wiórki kokosowe), proszek do pieczenia.
Ubij pianę mikserem ( lub ręcznie) ze szczyptą soli. Kiedy jest już sztywna dodaj stopniowo cukier. Następnie wymieszaj 1/3 piany z sypkimi składnikami i potem stopniowo dodaj pozostałą część cukru. Przełóż powstałą masę do wyłożonej papierem formy i wstaw do piekarnika na 40 min. Po tym czasie sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Ciasto jest gotowe, kiedy wbity weń patyczek jest suchy.
Zobacz także:
- Gołąbki w ryżem, szare kluski z okrasą, racuchy drożdżowe, ciasto z maszynki. Babcina kuchnia Szymona Czerwińskiego
- Kup kapustę, uratuj pana Marka. "Troszkę lepiej obrodziło, ale koniunktura jest paskudna i zostało"
- "W marcu jak w garncu". Rusza nowa akcja kulinarna Dzień Dobry TVN. Jak dołączyć?
Reporter: Katarzyna Poleszek, Ewa Drzyzga
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN