Suflet z ziemniaków z provolone i mozarellą - przepis Cristiny Catese

Babcine przepisy od Cristiny Catese
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN wraz z początkiem marca rozpoczynamy pyszny cykl "w marcu jak w garncu", w którym kucharze (i nie tylko) przypominają smaki swojego dzieciństwa. Jak zrobić suflet z ziemniaków z provolone i mozarellą? Sprawdź przepis Cristiny Catese.

Suflet z ziemniaków z provolone i mozarellą - przepis

Składniki:

  • 1,2 kg czerwonych ziemniaków
    • 2 jajka
      • 120 g Parmigiano Reggiano
        • 200 g mortadella italiana
          • 100 g mozzarelli
            • 100 g sera provolone
              • 1 szczypta gałki muszkatołowej
                • sól i pieprz
                  • 80 g bułki tartej
                    • 20 g masła

                      Jak zrobić suflet z ziemniaków z provolone i mozarellą?

                      1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz i rozgnieć na masę. Całość przełóż do miski, dodaj starty Parmigiano, gałkę muszkatołową, jaka, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj.
                        1. Do masy ziemniaczanej dodaj posiekane plastry mortadeli.
                          1. Mozzarellę i provolonę pokrój w kostkę, odsącz i dodaj do masy ziemniaczanej.
                            1. Połącz wszystkie składniki.
                              1. Masę wlej do wysmarowanego i oprószonego bułką tartą naczynia. Wierzch posyp odrobiną bułki tartej i kosteczkami masła.
                                1. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 30-40 min. Na 10 minut przed końcem przełączyć na tryb grillowania, aby uzyskać skórkę na powierzchni. Podawaj wystudzone.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Diana Ryściuk

                                  Źródło: Cristina Catese

                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana