Suflet z ziemniaków z provolone i mozarellą - przepis
Składniki:
- 1,2 kg czerwonych ziemniaków
- 2 jajka
- 120 g Parmigiano Reggiano
- 200 g mortadella italiana
- 100 g mozzarelli
- 100 g sera provolone
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 80 g bułki tartej
- 20 g masła
Jak zrobić suflet z ziemniaków z provolone i mozarellą?
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz i rozgnieć na masę. Całość przełóż do miski, dodaj starty Parmigiano, gałkę muszkatołową, jaka, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj.
- Do masy ziemniaczanej dodaj posiekane plastry mortadeli.
- Mozzarellę i provolonę pokrój w kostkę, odsącz i dodaj do masy ziemniaczanej.
- Połącz wszystkie składniki.
- Masę wlej do wysmarowanego i oprószonego bułką tartą naczynia. Wierzch posyp odrobiną bułki tartej i kosteczkami masła.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 30-40 min. Na 10 minut przed końcem przełączyć na tryb grillowania, aby uzyskać skórkę na powierzchni. Podawaj wystudzone.
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Rusza nowa akcja kulinarna Dzień Dobry TVN. Jak dołączyć?
- Dania kuchni polskiej: potrawka z kurczaka, naleśniki zapiekane, babka ziemniaczana, skubaniec i burakowa
- Przepisy kulinarne kuchni Dzień Dobry TVN
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Cristina Catese
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: