Spanakopita, grecki placek ze szpinakiem - przepis
Składniki:
- 1 kg świeżego szpinaku,
- 6-7 cebul,
- 300 g sera feta,
- 2 jaja,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 500 g ciasta filo.
Sposób przygotowania:
- Bardzo dobrze opłucz szpinak, zblanszuj we wrzątku, dobrze odsącz i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
- Po ostygnięciu odciśnij ręcznikiem kuchennym nadmiar wody, grubo posiekaj.
- Drobno posiekaj cebulę, zrumień na patelni i odłóż na bok.
- W dużej misce dodaj posiekany szpinak, cebulę, posiekaj koperek, pokrusz fetę na małe kawałki i wbij jajka.
- Dobrze wymieszaj i możesz dodać mieszankę szpinaku do ciasta.
- Na posmarowanej blasze oliwą z oliwek połóż 3 arkusze ciasta filo, rozprowadź farsz ze szpinaku, przykryj to dwoma arkuszami ciasta filo i rozprowadź kolejną warstwę farszu, na koniec przykryj ją trzema arkuszami ciasta filo.
- Pamiętaj tylko o równomiernym rozłożeniu nadzienia i ciasta.
- Posmaruj 3 wierzchnie warstwy filo oliwą z oliwek.
- Natnij przed pieczeniem. Piecz od 40 do 50 minut w 180 st. C.
Eskalopki z łososia ze szczawiem - przepis
Składniki:
- 600 g świeżego szkockiego łososia,
- 300 ml tłustej śmietanki,
- 120 ml wermutu,
- 300 ml wina,
- 300 ml wywaru rybnego,
- garść świeżego szczawiu,
- 2 szalotki,
- 1/2 cytryny,
- sól,
- biały pieprz.
Sposób przygotowania:
- Całego łososia podziel na dwa filety nożem o długim ostrzu. Usuń znajdujące się w mięsie ości.
- Pokrój filety na 6 eskalopków równej wielkości, po 100 g każdy.
- Delikatnie rozbij drewnianym tłuczkiem.
- Oddziel liście szczawiu. Umyj je, a największe porwij na dwie lub trzy części.
- Obierz i pokrój szalotki.
- Na patelnię wlej białe wino i wermut, a następnie dodaj szalotki.
- Postaw patelnię na ogniu. Pozwól, by sos redukował się, aż do uzyskania klarownego syropu.
- Dolej bulion rybny i zredukuj o 3/4, po czym dodaj śmietankę i zagotuj.
- Dołóż liście szczawiu i zestaw patelnię z ognia. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz.
- Rozgrzej dużą teflonową patelnię. Posól kawałki łososia z obu stron. Umieść je na gorącej patelni. Odlicz 20 sekund, obróć i odlicz kolejne 15 sekund. Łosoś musi być "niedosmażony", by zachował delikatność.
Sałatka z ogórków - przepis naszej widzki Zofii Walkowiak z Krotoszyna
Składniki:
- 400 g ogórków sałatkowych,
- 250 g ziemniaków,
- pęczek rzodkiewki,
- 1/4 główki kapusty lub 200 g kapusty kiszonej,
- 3 jajka,
- koper,
- pietruszka,
- cebula,
- sól,
- cukier,
- 0,25 l śmietany.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane, wystudzone ziemniaki pokrój w kostkę.
- Ogórki obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w słupki, dodaj płatki rzodkiewki i pokrój kapustę.
- Posyp siekanym koprem, cebulą, natką pietruszki i jajkami ugotowanymi na twardo. Osól, posłódź do smaku i zmieszaj ze śmietaną.
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
- "W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Ania Kalczyńska
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: