Ania Kalczyńska w kuchni. Przepisy na spanakopitę, eskalopki z łososia ze szczawiem i sałatkę z ogórka

Ania Kalczyńska w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnie świata z Anią Kalczyńską
Kuchnie świata z Anią Kalczyńską
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym wspólnie poznajemy tradycyjne i regionalne smaki z Polski i różnych części świat. Tym razem w roli kucharki Anna Kalczyńska. Jak zrobić spanakopitę, eskalopki z łososia ze szczawiem i sałatkę z ogórków? Sprawdź przepisy.

Spanakopita, grecki placek ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku,
  • 6-7 cebul,
  • 300 g sera feta,
  • 2 jaja,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 500 g ciasta filo.

Sposób przygotowania:

  1. Bardzo dobrze opłucz szpinak, zblanszuj we wrzątku, dobrze odsącz i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
  2. Po ostygnięciu odciśnij ręcznikiem kuchennym nadmiar wody, grubo posiekaj.
  3. Drobno posiekaj cebulę, zrumień na patelni i odłóż na bok.
  4. W dużej misce dodaj posiekany szpinak, cebulę, posiekaj koperek, pokrusz fetę na małe kawałki i wbij jajka.
  5. Dobrze wymieszaj i możesz dodać mieszankę szpinaku do ciasta.
  6. Na posmarowanej blasze oliwą z oliwek połóż 3 arkusze ciasta filo, rozprowadź farsz ze szpinaku, przykryj to dwoma arkuszami ciasta filo i rozprowadź kolejną warstwę farszu, na koniec przykryj ją trzema arkuszami ciasta filo.
  7. Pamiętaj tylko o równomiernym rozłożeniu nadzienia i ciasta.
  8. Posmaruj 3 wierzchnie warstwy filo oliwą z oliwek.
  9. Natnij przed pieczeniem. Piecz od 40 do 50 minut w 180 st. C.

Eskalopki z łososia ze szczawiem - przepis

Składniki:

  • 600 g świeżego szkockiego łososia,
  • 300 ml tłustej śmietanki,
  • 120 ml wermutu,
  • 300 ml wina,
  • 300 ml wywaru rybnego,
  • garść świeżego szczawiu,
  • 2 szalotki,
  • 1/2 cytryny,
  • sól,
  • biały pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Całego łososia podziel na dwa filety nożem o długim ostrzu. Usuń znajdujące się w mięsie ości.
  2. Pokrój filety na 6 eskalopków równej wielkości, po 100 g każdy.
  3. Delikatnie rozbij drewnianym tłuczkiem.
  4. Oddziel liście szczawiu. Umyj je, a największe porwij na dwie lub trzy części.
  5. Obierz i pokrój szalotki.
  6. Na patelnię wlej białe wino i wermut, a następnie dodaj szalotki.
  7. Postaw patelnię na ogniu. Pozwól, by sos redukował się, aż do uzyskania klarownego syropu.
  8. Dolej bulion rybny i zredukuj o 3/4, po czym dodaj śmietankę i zagotuj.
  9. Dołóż liście szczawiu i zestaw patelnię z ognia. Dodaj kilka kropli soku z cytryny, sól i pieprz.
  10. Rozgrzej dużą teflonową patelnię. Posól kawałki łososia z obu stron. Umieść je na gorącej patelni. Odlicz 20 sekund, obróć i odlicz kolejne 15 sekund. Łosoś musi być "niedosmażony", by zachował delikatność.

Sałatka z ogórków - przepis naszej widzki Zofii Walkowiak z Krotoszyna

Sałatka z ogórków
Sałatka z ogórków
Sałatka z ogórków
Źródło: Mateusz Grochocki/East News

Składniki:

  • 400 g ogórków sałatkowych,
  • 250 g ziemniaków,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1/4 główki kapusty lub 200 g kapusty kiszonej,
  • 3 jajka,
  • koper,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • sól,
  • cukier,
  • 0,25 l śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane, wystudzone ziemniaki pokrój w kostkę.
  2. Ogórki obierz ze skórki, usuń nasiona, pokrój w słupki, dodaj płatki rzodkiewki i pokrój kapustę.
  3. Posyp siekanym koprem, cebulą, natką pietruszki i jajkami ugotowanymi na twardo. Osól, posłódź do smaku i zmieszaj ze śmietaną.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości