Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Czym je nadziać? Sprawdź najlepsze przepisy

Aktualizacja:
Naleśniki

W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem królowały naleśniki. Jak zrobić idealne do nich ciasto? Najlepszym przepisem podzielił się Piotr Kucharski. Z okazji Dnia Naleśnika, w tym artykule również mnóstwo przepisów na rozmaite wersje - wytrawne i na słodko.

Idealne ciasto na naleśniki - o czym pamiętać? Porady Piotra Kucharskiego

  • Mieszamy rózgą, bo blender czy robot kuchenny rozbija siatkę glutenową (czyli wiązania które tworzy mąka) i ciasto jest bardziej rzadkie i musimy dodać więcej mąki. Ja zawsze wyrabiam ręcznie rózgą.
  • Mieszamy mleko z wodą - wtedy naleśniki są bardziej elastyczne.
  • Bardzo ważna jest sól w cieście - balansuje smak i daje ładniejsze wybarwienie naleśników.
  • Dodatek rozpuszczonego masła sprawia, że są smaczniejsze -maślane; podobnie ze smażeniem - lepiej na maśle.
  • Przed smażeniem odstawiamy na 30 minut. Mąka "pęcznieje", tworzy się siatka glutenowa i dzięki temu możemy smażyć ekstremalnie cienkie naleśniki.

Idealne ciasto na naleśniki - przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 300 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • masło do smażenia

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

  1. 1Jajka wbić do miski i roztrzepać rózgą.
  2. 2Dodać wodę, mleko, cukier i sól, wymieszać.
  3. 3Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  4. 4Cały czas mieszając dodać rozpuszczone masło.
  5. 5Ciasto przykryć i odstawić na minimum 20 minut.
  6. 6Patelnię rozgrzać i posmarować masłem. Wylać chochelkę ciasta i rozprowadzić je na całą patelnię. Smażyć po kilka minut z obu stron.

Zapiekane naleśniki z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 15 usmażonych cienkich naleśników
  • 8 kwaśnych jabłek np. szara reneta
  • kawałek imbiru
  • 150 g rodzynek
  • 100 g zimnego masła
  • Cynamon

Jak robić zapiekane naleśniki z jabłkami?

  1. 1Jabłka obrać pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i dusić na wolnym ogniu.
  2. 2Dodać posiekany imbir i rodzynki. Gotować aż zacznie gęstnieć.
  3. 3Konfiturę wystudzić. Nakładać na naleśniki i zwijać w rulony. Układać jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania.
  4. 4Na wierzch zetrzeć masło na tarce na grubych oczkach i posypać cynamonem.
  5. 5Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut.

Wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem - przepis

Składniki:

  • 90 g mąki gryczanej
  • 90 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 10 g drożdży
  • 320 ml letniego mleka
  • 200 ml wody
  • Wypełnienie:
  • 2 duże pieczarki
  • 8 plasterków boczku
  • 4 jajka
  • 200 g twardego żółtego sera np. bursztyn
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • masło

Jak robić wytrawne naleśniki z jajkiem, grzybami i bekonem?

  1. 1Wodę wymieszać z mlekiem i drożdżami i jajkiem.
  2. 2W osobnej misce wymieszać obie mąki i sól.
  3. 3Płyny dodać do mąk i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  4. 4W tym czasie na suchej patelni podsmażyć plasterki boczku, aż będą chrupiące.
  5. 5Pokroić pieczarki w plasterki i podsmaży na tej samej patelni. Szczypiorek posiekać aż ser zetrzeć.
  6. 6Gdy ciasto jest już podrośnięte, rozgrzać dużą patelnię (około 26 cm) posmarować masłem i wylać porcję ciasta i rozprowadzić na całej patelni, aby powstała cienka warstwa. Podsmażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
  7. 7Na środek wbić jajko i poczekać, aż zetnie się białko.
  8. 8Następnie złożyć boki do środka, żeby powstał kwadrat z widocznym żółtkiem w środku.
  9. 9Dookoła żółtka poukładać podsmażone grzyby, boczek, tarty ser i szczypiorek. Smażyć jeszcze kilka minut. Wszystko powtórzyć z resztą składników.

Przepisy na naleśniki - wytrawne i na słodko

Autor: Bartłomiej Węgrzyn/Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images/mikroman6

Pozostałe wiadomości