Naleśniki gryczane "galettes" - przepis krok po kroku
Składniki na 10 galettes:
- 300 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- płaska łyżeczka soli
- woda o temperaturze pokojowej
Dodatki:
- 4 cienkie plastry szynki wiejskiej
- 100 g startego sera Gruyere
- 2 jajka od kury z wolnego wybiegu
- 2 plastry roladki z koziego sera
- 2 łyżki miodu
- świeży lub suszony tymianek
- olej do smażenia
- 50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania naleśników gryczanych "galettes"
- Do miski wsyp mąkę i sól. Zrób wgłębienie i wbij 3 jajka. Ubij je widelcem, a następnie wymieszaj z mąką. Dolewaj stopniowo wodę, cały czas ubijając trzepaczką, aż uzyskasz jednolitą, gęstą masę. Odstaw do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie dolej jeszcze trochę wody i wymieszaj. Ciasto powinno być rzadkie i mieć jednolitą konsystencję. Smaż galettes na oleju, na rozgrzanej patelni do naleśników.
- Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone.
- Rozgrzej patelnię. Włóż jeden usmażony galette, na środku ułóż dwa plastry szynki, zetrzyj trochę sera i połóż jedno sadzone jajko. Zawiń brzegi na kwadrat i wysmaruj je przy użyciu pędzelka roztopionym masłem. Posyp jeszcze trochę sera dookoła jajka. Smaż kilka minut i wyciągnij ostrożnie z patelni. Powtórz tę samą czynność z drugim galette.
- Na rozgrzanej patelni połóż jeden usmażony galette. Na środku ułóż jeden plaster koziego sera i zawiń brzegi na kwadrat. Wysmaruj brzegi roztopionym masłem i posyp świeżym tymiankiem. Smaż kilka minut aż ser zacznie się lekko roztapiać. Wyciągnij galette z patelni i przełóż na talerz. Polej miodem. Powtórz tę samą czynność z drugim galette.
Zobacz także:
- Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć naleśniki?
- Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
- Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
Autor: Teofila Siewko
Źródło: David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: