Kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem - przepis Caroliny Pietyry

Różne rodzaje serów na drewnianej desce
Derek Cooper/Getty Images
Źródło: Moment RF
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem? Sprawdź przepis.

Kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem - przepis

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 6 łyżeczek miodu
  • 2 kawałki chabichou
  • 200 g dżemu figowego
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1-2 żółtka
  • świeżo zmielony pieprz

Kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem - sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 200°.
  2. Ciasto posmarować cienką warstwą miodu i pokroić na kwadraty o dwunastocentymetrowych bokach.
  3. Chabichou ułożyć na boku i pokroić na plastry o grubości 2,5 cm.
  4. Ułożyć plastry sera po środku każdego kwadratu. Na ser nałożyć półtorej łyżki dżemu figowego i posypać odrobiną tymianku i świeżego pieprzu.
  5. Kwadrat złapać za rogi unieść je i zakręcić tak, aby uformować sakiewkę.
  6. Sakiewki posmarować rozbełtanym żółtkiem i włożyć do piekarnika na 15 minut, aż będą miały złoty kolor.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości