Kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem - przepis
Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 6 łyżeczek miodu
- 2 kawałki chabichou
- 200 g dżemu figowego
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1-2 żółtka
- świeżo zmielony pieprz
Kieszonki z kozim serem, figami i tymiankiem - sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 200°.
- Ciasto posmarować cienką warstwą miodu i pokroić na kwadraty o dwunastocentymetrowych bokach.
- Chabichou ułożyć na boku i pokroić na plastry o grubości 2,5 cm.
- Ułożyć plastry sera po środku każdego kwadratu. Na ser nałożyć półtorej łyżki dżemu figowego i posypać odrobiną tymianku i świeżego pieprzu.
- Kwadrat złapać za rogi unieść je i zakręcić tak, aby uformować sakiewkę.
- Sakiewki posmarować rozbełtanym żółtkiem i włożyć do piekarnika na 15 minut, aż będą miały złoty kolor.
Zobacz także:
- Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś
- Camembert - przysmak francuskiej kuchni. Przepisy Andrzeja Polana
- Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy
Źródło: Carolina Pietyra
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF
podziel się: