Ser to świetny dodatek do wielu dań. Tym razem obsadzamy go jednak w roli głównej. Poznaj przepisy Sebastiana Olmy.
Grillowane plastry cukinii z kawałkami sera i pieczona figą w formie finger food
Składniki na grillowane plastry cukinii z kawałkami sera i pieczona figą w formie finger food:
- 4 szt. zielonej cukinii
- sól, świeżo mielony pieprz do posypania
- 100 ml miodu wielokwiatowego płynnego
- 1 małe opak. rukoli
- 300 g sera
- 20 szt. figi świeżej
- 1 łyżka płatków chilli
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania grillowanych plastrów cukinii z kawałkami sera i pieczona figą w formie finger food:
- 1Cukinię potnij wzdłuż na cienkie paski (2-3mm), może być za pomocą krajalnicy lub mandoliny, posyp solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
- 2Cukinię grilluj na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej aby zmiękła, następnie zdejmij z grilla i zostaw do ostygnięcia.
- 3Plastry cukinii rozłóż na desce do krojenia, posmaruj miodem i dodaj do środka podłużnym kawałek sera i kilka listków rukoli.
- 4Zwiń cukinię i przebij wykałaczką do fingerfoodów.
- 5Figę przetnij na ćwiartki, ułóż na blaszce do pieczenia i posyp płatkami chili i cukrem pudrem używając małego sitka.
- 6Figi wstaw do piekarnika na 10 minut do temp. 190 st.
- 7Cukier będący na niej się delikatnie skarmelizuje.
- 8Upieczone figi wyjmij z pieca i nabij na wykałaczkę z cukinią i serem, gotowe finger foody podawaj na drewnianej desce.
Bartek Kurpa/East News
Grillowane szparagi z sosem serowym
Składniki na grillowane szparagi z sosem serowym:
- 2 kg grubych zielonych szparagów
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- kwiaty bratki lub inne kolorowe
Sos serowy:
- 1 pęczek tymianku
- 0,5 l białego wina
- 250 ml słodkiej śmietany 36 proc.
- 500 g sera
Sposób przygotowania grillowanych szparagów z sosem serowym:
- 1Do rondelka dodaj świeży tymianek, zalej go białym winem i wstaw do gotowania.
- 2Gdy wino odparuje do garnka dodaj słodką śmietanę i tarty na drobnych oczkach ser.
- 3Ciągle mieszając czekaj aż ser się rozpuści i powstanie gęsty, ciągnący się sos (zamiast gotowania na maślę można zrobić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody, dodając do sera również nam zgęstnieje).
- 4Ze szparagów obetnij końcówki, jeśli są one grube to należy dolną część obrać.
- 5Przy cienki nie trzeba obierać.
- 6Szparagi polej oliwą, dopraw solą i pieprzem a następnie zacznij grillować.
- 7Zielone szparagi można jeszcze na surowo, więc nie musza być one bardzo ugrillowane, najlepiej aby były sztywne tak aby można było je zamoczyć w gęstym sosie.
Bartek Kurpa/East News
Pieczone filety z łososia z panierka ziołowo serową
Składniki na pieczone filety z łososia z panierka ziołowo serową:
- 1 kg filetów z łososia
- sól i czarny pieprz do smaku
- 200 g sera
- 50 g bułki tartej
- Po 1 małym pęczku natki pietruszki, bazylii i kolendry
- 100 g masła
- 150 g świeżego niedźwiedziego czosnku
- 100 g sera
- 50 g płatków migdałów
- 200 ml oliwy z oliwek
- świeże zioła i kwiaty do dekoracji
Sposób przygotowania pieczonych filetów z łososia z panierka ziołowo serową:
- 1Filet łososia potnij na plastry szerokości około 6 cm, dopraw solą i pieprzem.
- 2Pokruszone kawałki sera zmiksuj w robocie kuchennym razem z bułką tartą, posiekanymi ziołami i masłem.
- 3Gdy całość będzie mieć „miękką” konsystencje przełóż go na pergamin i przykryj drugim płatem.
- 4Rozwałkuj za pomocą wałka do grubości 0,5 cm i wstaw do lodówki.
- 5Gdy masa zgęstnieje wyjmij ją i potnij tak aby przykryła filet łososia.
- 6Łososia w plastrem ciasta serowo ziołowego wstaw do piekarnika na 15 minut do temp. 185 st.
- 7Zielone szparagi przygotuj do gotowania, następnie włóż do posolonej wody na około 4 minuty, wyjmij i potnij na cienkie skośne plastry.
- 8W robocie kuchennym zmiksuj czosnek niedźwiedzi, ser, płatki migdałów i oliwę.
- 9Do powstałego pesto dodaj ugotowane i pocięte szparagi.
- 10Następnie ułóż je na dnie talerza a na wierzch dodaj filet łososia.
Bartek Kurpa/East News
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Mateusz Łysiak
Źródło: Sebastian Olma