Raclette - przepis
- 1 sałata lodowa
 - 1 endywia
 - 300 g Prosciutto di Parma
 - 200 g korniszonów
 - 4 plastry sera raclette - każdy grubości 3 mm
 - 3 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżka octu balsamicznego
 - 1 łyżka miodu
 - sól
 - świeżo zmielony pieprz
 
Raclette - sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać i ugotować. Kiedy ziemniaki będą się gotować, przygotować sałatkę - umyć i osuszyć sałatę, endywię oraz jabłko.
 - Sałatę podzielić na liście, endywię pokroić na pół, wzdłuż i następnie na trzy milimetrowe plastry. Jabłko obrać, pozbawić serca i pokroić w drobną kosteczkę.
 - Całość wymieszać w dużej misce. Przygotować dressing.
 - W misce wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sól.
 - Na talerzach gości ułożyć porcję sałaty, Prosciutto di Parma oraz korniszonów.
 - Tuż po odcedzeniu ziemniaków rozgrzać dużą teflonową patelnię. Ułożyć na niej plastry sera i roztapiać je około 3 minuty.
 - W tym czasie wyłożyć na talerze ziemniaki i polać sałatę dressingiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Przelać ser na ziemniaki.
 
Zobacz także:
- Przepisy Sebastiana Olmy na dania z serem w roli głównej. W pozostałych: grillowana cukinia, szparagi i pieczony łosoś
 - Camembert - przysmak francuskiej kuchni. Przepisy Andrzeja Polana
 - Pyszności z serem - kanapki, zapiekane warzywa i ciasto. Oto niezwykłe przepisy Darii Ładochy
 
Źródło: Carolina Pietyra
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages/Diana Miller
podziel się: