Francuskie raclette - przepis Caroliny Pietyry

sery
Deska serów
Źródło: GettyImages/Diana Miller
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem rządzą najlepsze sery. Przygotowaniem pysznych i aromatycznych dań z ich użyciem zajęła się Carolina Pietyra. Jak zrobić francuskie raclette? Sprawdź przepis.

Raclette - przepis

  • 1 sałata lodowa
  • 1 endywia
  • 300 g Prosciutto di Parma
  • 200 g korniszonów
  • 4 plastry sera raclette - każdy grubości 3 mm
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Raclette - sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obrać i ugotować. Kiedy ziemniaki będą się gotować, przygotować sałatkę - umyć i osuszyć sałatę, endywię oraz jabłko.
  2. Sałatę podzielić na liście, endywię pokroić na pół, wzdłuż i następnie na trzy milimetrowe plastry. Jabłko obrać, pozbawić serca i pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Całość wymieszać w dużej misce. Przygotować dressing.
  4. W misce wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sól.
  5. Na talerzach gości ułożyć porcję sałaty, Prosciutto di Parma oraz korniszonów.
  6. Tuż po odcedzeniu ziemniaków rozgrzać dużą teflonową patelnię. Ułożyć na niej plastry sera i roztapiać je około 3 minuty.
  7. W tym czasie wyłożyć na talerze ziemniaki i polać sałatę dressingiem. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Przelać ser na ziemniaki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości