Materiał promocyjny

Zupa cebulowa, ratatouille, a na deser sernik crème brûlée. Przepisy Piotra Kucharskiego

W kuchni DDTVN - smaki Francji. Piotr Kucharski zaprezentował swoje przepisy na zapiekane brie z żurawiną, zupę cebulową z serem Raclette, sernik crème brûlée i ratatouille sosem z sera fourme d'ambert

Zapiekane Brie z żurawiną

Składniki:

  • 2 sery Brie
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g świeżej żurawiny
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • 1 jajko

Sałatka:

  • 1 mały burak
  • kawałek dyni Hokkaido
  • dwie garście szpinaku
  • orzechy włoskie
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 170ºC.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Nałożyć na nie kawałki sera. Wyciąć z ciasta trójkąty w które można zawinąć sery. Na każdy ser nałożyć żurawinę i zawinąć w ciasto. Sery ułożyć na blaszce do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie pokroić buraka w małą kostkę, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć obok serów aby się upiekł. Podobnie zrobić z dynią. Pod koniec pieczenia dorzucić orzechy żeby się podprażyły.

Upieczonego buraka wymieszać z dynią, pokrojoną w kostkę gruszką, orzechami i szpinakiem. Chrzan wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Sos dodać do warzyw i wymieszać całość.

Sery podać na dużym talerzu z dodatkiem sałatki.

Zupa cebulowa z serem Raclette

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 kg cebuli
  • łyżka mąki pszennej
  • kieliszek białego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprzu do smaku
  • świeży tymianek
  • 80 g sera Raclette
  • 6-12 kromek czerstwej bagietki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.

Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.

Zupę doprawić solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Sernik crème brûlée

Składniki:

Spód:

  • 150 g ciastek digestive
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg serka śmietankowego z ananasem
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 120 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm. Wylepić nią spód. Wstawić do lodówki aby się schłodziła.Twaróg razem z mlekiem, jajkami, cukrem i mąką. Zmiksować blenderem żeby wszystko się połączyło. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec jeszcze 1,5 godziny.

Ratatouille sosem z sera fourme d'ambert

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 pęczka bazylii
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sos:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 200 g sera fourme d'ambert
  • świeży tymianek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokroić w kostkę, przełożyć do miski, posolić i odstawić na kilka minut. Łyżkę oliwy rozgrzać na dużej patelni i przesmażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i razem przesmażyć. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej z dodatkiem oliwy przesmażyć pokrojone w paski papryki, dołożyć do cebuli z cukinią. Bakłażana odsączyć na ręcznikach papierowych i również przesmażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dołożyć do warzyw. Wszystko posypać posiekaną natką z pietruszki i bazylią, wymieszać.

Sos:

Masło rozpuścić w rondelku i przesmażyć na nim mąkę pszenną. Dodać mleko i wymieszać. Dodać pokruszony ser i gotować na wolnym ogniu aż się rozpuści i wszystko ze sobą wymiesza. Sos dobrze doprawić pieprzem i tymiankiem. Sosem polać warzywa. Przed podaniem można zapiec w piekarniku.

Zobacz też:

Autor: Bernadetta Jeleń

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości