Zapiekane Brie z żurawiną
Składniki:
- 2 sery Brie
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g świeżej żurawiny
- 2 łyżeczki listków tymianku
- 1 jajko
Sałatka:
- 1 mały burak
- kawałek dyni Hokkaido
- dwie garście szpinaku
- orzechy włoskie
- 1 dojrzała gruszka
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 170ºC.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Nałożyć na nie kawałki sera. Wyciąć z ciasta trójkąty w które można zawinąć sery. Na każdy ser nałożyć żurawinę i zawinąć w ciasto. Sery ułożyć na blaszce do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. W tym czasie pokroić buraka w małą kostkę, skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć obok serów aby się upiekł. Podobnie zrobić z dynią. Pod koniec pieczenia dorzucić orzechy żeby się podprażyły.
Upieczonego buraka wymieszać z dynią, pokrojoną w kostkę gruszką, orzechami i szpinakiem. Chrzan wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Sos dodać do warzyw i wymieszać całość.
Sery podać na dużym talerzu z dodatkiem sałatki.
Zupa cebulowa z serem Raclette
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 kg cebuli
- łyżka mąki pszennej
- kieliszek białego wina
- 800 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprzu do smaku
- świeży tymianek
- 80 g sera Raclette
- 6-12 kromek czerstwej bagietki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.
Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. Ser zetrzeć na tarce.
Zupę doprawić solą i pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Sernik crème brûlée
Składniki:
Spód:
- 150 g ciastek digestive
- 70 g masła
Masa serowa:
- 1 kg serka śmietankowego z ananasem
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 120 g cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku. Ciasteczka zmiksować na proszek. Dodać masło i jeszcze raz zmiksować. Masę wysypać na tortownicę o średnicy 22 cm. Wylepić nią spód. Wstawić do lodówki aby się schłodziła.Twaróg razem z mlekiem, jajkami, cukrem i mąką. Zmiksować blenderem żeby wszystko się połączyło. Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec jeszcze 1,5 godziny.
Ratatouille sosem z sera fourme d'ambert
Składniki:
- 1 bakłażan
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 0,5 pęczka bazylii
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 200 g sera fourme d'ambert
- świeży tymianek
- pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokroić w kostkę, przełożyć do miski, posolić i odstawić na kilka minut. Łyżkę oliwy rozgrzać na dużej patelni i przesmażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię i razem przesmażyć. Warzywa przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej z dodatkiem oliwy przesmażyć pokrojone w paski papryki, dołożyć do cebuli z cukinią. Bakłażana odsączyć na ręcznikach papierowych i również przesmażyć na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dołożyć do warzyw. Wszystko posypać posiekaną natką z pietruszki i bazylią, wymieszać.
Sos:
Masło rozpuścić w rondelku i przesmażyć na nim mąkę pszenną. Dodać mleko i wymieszać. Dodać pokruszony ser i gotować na wolnym ogniu aż się rozpuści i wszystko ze sobą wymiesza. Sos dobrze doprawić pieprzem i tymiankiem. Sosem polać warzywa. Przed podaniem można zapiec w piekarniku.
Zobacz też:
- Kuchnia sezonowa: grzyby duszone z sumem i risotto z kiszonym burakiem
- Kulebiak – przepisy kulinarne. Kulebiak z pieczarkami lub kapustą i grzybami
- Mikołaj Rey w krainie pomidorów. Przepis na najlepsze gazpacho
Autor: Bernadetta Jeleń