Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zwyczajowo piekło się go w formie walca z ciasta drożdżowego, nadziewany był kapustą, kaszą gryczaną, jajkami na twardo i gotowanymi rybami. Z kuchni rosyjskiej kulebiak trafił do kuchni kresowej. Najczęściej piecze się go na Wigilię.
Więcej:
- Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje?
- Kozia broda – grzyb jadalny i niezwykle smaczny
- Jakim grzybem jest goryczak żółciowy?
Tradycyjne kulebiaki
Na listę polskich produktów tradycyjnych w 2009 r. trafił kulebiak generałowej Kickiej, a w 2016 r. – kulebiak z Perkowic.
Kulebiak generałowej Kickiej pochodzi z centralnej części województwa lubelskiego. Ma formę strucli o długości 36 cm, szerokości 11 cm i wysokości 9 cm. Farsz jest mięsno-warzywny.
Kulebiak z Perkowic jest wykonywany z ciasta krucho-drożdżowego. Ma kształt półokrągłego rogala. Istnieją małe kulebiaki, o długości 10 cm, i duże, o długości 30–40 cm. Farsz do kulebiaka to kasza jaglana, grzyby i mięso z cebulą.
Prosty przepis na kulebiak z kapustą i grzybami (z ciasta francuskiego)
Jak zrobić kulebiak? Stosunkowo najszybszy i prosty przepis na kulebiak z kapustą i grzybami wymaga wykorzystania gotowego ciasta francuskiego. Nie da się uniknąć jednak ok. 1,5 godziny samego przyrządzania farszu.
Składniki (na 1 kulebiak):
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 500 g kiszonej kapusty,
· 50 g suszonych grzybów,
· 2 cebule,
· 2 liście laurowe,
· 3 ziela angielskie,
· 5 ziaren czarnego pieprzu,
· 1 jajko do posmarowania,
· 1 łyżka oleju do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Grzyby zalej na noc wodą. Następnego dnia gotuj je przez ok. 1 godzinę, do miękkości. Zachowaj wodę z gotowania.
2. Pokrój grzyby w paseczki. Kiszoną kapustę opłucz i poszatkuj.
3. Gotuj kapustę w wywarze grzybowym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu przez 30 minut.
4. Zeszklij na oleju cebulę, dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż chwilę, mieszając.
5. Usuń przyprawy, odcedź kapustę i wymieszaj ją z cebulą i grzybami.
6. Na blaszce z piekarnika rozłóż płat ciasta francuskiego i ułóż na nim farsz. Zwiń w roladę.
7. Wierzch kulebiaka posmaruj roztrzepanym jajkiem.
8. Piecz w temperaturze 200℃ przez pół godziny.
Przepis na kulebiak z pieczarkami i żółtym serem (z ciasta drożdżowego)
Wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego do kulebiaka również zajmie ponad godzinę. Aby maksymalnie skrócić czas przyrządzania, można do poniższego przepisu na farsz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Pieczarki z żółtym serem to nietypowy i nietradycyjny dodatek do kulebiaka. Jest jednak bardzo smaczny i szybki do wykonania.
Składniki (na 1 kulebiak):
· 100 ml mleka,
· 250 g mąki,
· pół łyżeczki cukru,
· 25 g drożdży,
· pół łyżeczki soli,
· 25 g masła,
· 1 jajko,
· 250 g pieczarek,
· 1 cebula,
· 150 g startego żółtego sera,
· 1 łyżka masła do smażenia,
· sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Wsyp mąkę do miski i zrób dołek. Do dołka włóż drożdże i posyp je cukrem. Powoli wlewaj ciepłe mleko, zagarniając mąkę i mieszając.
2. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
3. Dodaj do ciasta sól i jajko. Wymieszaj delikatnie.
4. Rozpuszczone i ostudzone masło dodaj do ciasta.
5. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut.
6. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
7. Uduś na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pieczarki i smaż ok. 10 minut. Przypraw solą i pieprzem.
8. Ciasto rozwałkuj mniej więcej do wielkości blaszki z piekarnika.
9. Na cieście ułóż cebulę z pieczarkami, posyp serem i zwiń w roladę. Pozostaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
10. Piecz w 180℃ przez 40 minut, do zrumienienia skórki.
Wielkanocny lub wigilijny kulebiak , czy kulebiak pieczony na inną większą okazję, można udekorować z wierzchu, np. odciskając na nim foremki do ciastek, posypując go makiem, kminkiem, lub naklejając na wierzch kulebiaka kształty z ciasta (wycięte np. za pomocą foremek do pierniczków). Tradycyjnie górną warstwę ciasta można zapleść w efektowny warkocz.
Jak się je kulebiak?
Kulebiak najlepiej smakuje z filiżanką czerwonego barszczu. Po pokrojeniu w plastry kulebiak można zjeść od razu po upieczeniu lub przysmażać go na złoto.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN