Kulebiak – przepisy kulinarne. Kulebiak z pieczarkami lub kapustą i grzybami

kulebiak
Fot. Nobilior / Getty Images
W zależności od wybranego przepisu kulebiak może być bardzo czasochłonny lub dość szybki do wykonania (nie wliczając czasu potrzebnego na namoczenie grzybów). Najszybszy jest przepis na kulebiak z ciasta francuskiego. Farsz do kulebiaka może zawierać kapustę z grzybami, pieczarki, ryż, mielone mięso i gotowaną rybę. Nietradycyjną formą kulebiaka jest strucla drożdżowa, lub z ciasta francuskiego, z pieczarkami i żółtym serem.

Kulebiak to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Zwyczajowo piekło się go w formie walca z ciasta drożdżowego, nadziewany był kapustą, kaszą gryczaną, jajkami na twardo i gotowanymi rybami. Z kuchni rosyjskiej kulebiak trafił do kuchni kresowej. Najczęściej piecze się go na Wigilię.

Więcej:

Tradycyjne kulebiaki

Na listę polskich produktów tradycyjnych w 2009 r. trafił kulebiak generałowej Kickiej, a w 2016 r. – kulebiak z Perkowic.

Kulebiak generałowej Kickiej pochodzi z centralnej części województwa lubelskiego. Ma formę strucli o długości 36 cm, szerokości 11 cm i wysokości 9 cm. Farsz jest mięsno-warzywny.

Kulebiak z Perkowic jest wykonywany z ciasta krucho-drożdżowego. Ma kształt półokrągłego rogala. Istnieją małe kulebiaki, o długości 10 cm, i duże, o długości 30–40 cm. Farsz do kulebiaka to kasza jaglana, grzyby i mięso z cebulą.

Prosty przepis na kulebiak z kapustą i grzybami (z ciasta francuskiego)

Jak zrobić kulebiak? Stosunkowo najszybszy i prosty przepis na kulebiak z kapustą i grzybami wymaga wykorzystania gotowego ciasta francuskiego. Nie da się uniknąć jednak ok. 1,5 godziny samego przyrządzania farszu.

Składniki (na 1 kulebiak):

· 1 opakowanie ciasta francuskiego,

· 500 g kiszonej kapusty,

· 50 g suszonych grzybów,

· 2 cebule,

· 2 liście laurowe,

· 3 ziela angielskie,

· 5 ziaren czarnego pieprzu,

· 1 jajko do posmarowania,

· 1 łyżka oleju do smażenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Grzyby zalej na noc wodą. Następnego dnia gotuj je przez ok. 1 godzinę, do miękkości. Zachowaj wodę z gotowania.

2. Pokrój grzyby w paseczki. Kiszoną kapustę opłucz i poszatkuj.

3. Gotuj kapustę w wywarze grzybowym z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu przez 30 minut.

4. Zeszklij na oleju cebulę, dodaj grzyby, sól i pieprz. Smaż chwilę, mieszając.

5. Usuń przyprawy, odcedź kapustę i wymieszaj ją z cebulą i grzybami.

6. Na blaszce z piekarnika rozłóż płat ciasta francuskiego i ułóż na nim farsz. Zwiń w roladę.

7. Wierzch kulebiaka posmaruj roztrzepanym jajkiem.

8. Piecz w temperaturze 200℃ przez pół godziny.

Przepis na kulebiak z pieczarkami i żółtym serem (z ciasta drożdżowego)

Wyrabianie i wyrastanie ciasta drożdżowego do kulebiaka również zajmie ponad godzinę. Aby maksymalnie skrócić czas przyrządzania, można do poniższego przepisu na farsz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Pieczarki z żółtym serem to nietypowy i nietradycyjny dodatek do kulebiaka. Jest jednak bardzo smaczny i szybki do wykonania.

Składniki (na 1 kulebiak):

· 100 ml mleka,

· 250 g mąki,

· pół łyżeczki cukru,

· 25 g drożdży,

· pół łyżeczki soli,

· 25 g masła,

· 1 jajko,

· 250 g pieczarek,

· 1 cebula,

· 150 g startego żółtego sera,

· 1 łyżka masła do smażenia,

· sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Wsyp mąkę do miski i zrób dołek. Do dołka włóż drożdże i posyp je cukrem. Powoli wlewaj ciepłe mleko, zagarniając mąkę i mieszając.

2. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 10 minut.

3. Dodaj do ciasta sól i jajko. Wymieszaj delikatnie.

4. Rozpuszczone i ostudzone masło dodaj do ciasta.

5. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut.

6. Odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

7. Uduś na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj pieczarki i smaż ok. 10 minut. Przypraw solą i pieprzem.

8. Ciasto rozwałkuj mniej więcej do wielkości blaszki z piekarnika.

9. Na cieście ułóż cebulę z pieczarkami, posyp serem i zwiń w roladę. Pozostaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

10. Piecz w 180℃ przez 40 minut, do zrumienienia skórki.

Wielkanocny lub wigilijny kulebiak , czy kulebiak pieczony na inną większą okazję, można udekorować z wierzchu, np. odciskając na nim foremki do ciastek, posypując go makiem, kminkiem, lub naklejając na wierzch kulebiaka kształty z ciasta (wycięte np. za pomocą foremek do pierniczków). Tradycyjnie górną warstwę ciasta można zapleść w efektowny warkocz.

Zobacz film: Kuchnia grzybowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak się je kulebiak?

Kulebiak najlepiej smakuje z filiżanką czerwonego barszczu. Po pokrojeniu w plastry kulebiak można zjeść od razu po upieczeniu lub przysmażać go na złoto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości