Piotr Kucharski przygotował dziś w Dzień Dobry TVN "kanapki konkretne"! Poznajcie jego pomysły na kanapkę z klopsikami wołowymi, z łososiem i majonezem wasabi oraz na bajgle z jajkiem i grzybami. Smacznego!
Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oliwie. Marchewkę pokroić w piórka i dodać do cebuli. Pomidory pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Poddusić aż pomidory się rozpadną.
Wołowinę wymieszać z przyprawami i odrobiną wody. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blaszce i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut, dodać do sosu. Ogórki pokroić w plastry i dodać do sosu. Całość razem poddusić, przyprawić solą i pieprzem.
Ciabatty rozkroić, nałożyć rukoli, na nią nałożyć sos i po kilka klopsików. Całość posypać posiekaną pietruszką.
Łososia przyprawić solą i pieprzem, zamarynować w miodzie i sosie sojowym. Odstawić do zamarynowania na na 30 minut.
W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Sezam podprażamy na patelni. Kapustę doprawiamy octem, cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy sezam i dokładnie mieszamy.
Sos: Majonez wymieszać z wasabi.
Łososia upiec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC, przez 10 minut. Pozostałą marynatę zredukować na patelni do konsystencji syropu i posmarować nim rybę przed końcem pieczenia.
Bułki przekroić na połowę. Na dolna część nałożyć surówkę, na niej rybę, wierzch ryby posmarować majonezem wasabi.
W misce robota kuchennego wymieszać wodę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 6 równych bułek o wadze około 110 g. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągłą bułkę. Odstawić na 15 minut aby ciasto się odprężyło.
W tym czasie przygotować w szerokim rondlu wodę do „obwarzania”. W wodzie rozpuścić miód i sodę oczyszczoną i zagotować. W misce wymieszać ze sobą nasiona i ziarna.
Z odprężonego ciasta uformować wałeczki jak na chałkę. Każdy wałeczek owinąć wokół dłoni tak żeby od spodu jego końce nachodziły na siebie po około 4 cm. Zrolować na blacie aby końce dobrze się połączyły i żeby powstała oponka. Każdego bajgla zanurzyć w wodzie i gotować około 2 min, obracając 2-3 razy. Ciasto w tym czasie powiększy objętość. Wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć i ułożyć w misce z ziarnami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną zwilżonym papierem do pieczenia, ziarnami do dołu. Czynność powtórzyć z pozostałymi bajglami.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC. Wstawić blachę do piekarnika. Piec około 8 minut a następnie obrócić bajgle i piec kolejne 8 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.
Bajgle przekroić wzdłuż na połowę. Jajka usmażyć na patelni na maśle. Grzyby pokroić w grube plastry, również usmażyć na patelni na maśle. Bajgle posmarować masłem, nałożyć szpinak, następnie jajko i grzyby.