Sałatka izraelska z granatem
Składniki:
- pomidory (w sumie około kilograma, może trochę więcej) w różnych kolorach, gatunkach i rozmiarach (im bardziej kolorowo i rozmaicie, tym lepiej)
- doniczka świeżego oregano
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- pół białej cebuli (najlepiej cukrowej albo dymka)
- 1 granat albo wyłuskanie już pestki z jednego owoca granatu
- 1 pomarańcza
- dwa ząbki czosnku
- świeża papryka (1 sztuka każdej: czerwonej, zielonej, żółtej)
- jedna papryka chilli
- ziele angielskie
- szczypta pieprzu i soli
- trzy małe łyżki melasy z granatów (jeśli nie będzie to ewentualnie sos balsamiczny i syrop z malin)
- oliwa z oliwek
- 1 chałka
Przygotowanie:
Pokrojone w drobną kostkę pomidory, cebulę, paprykę i papryczkę chilli wkładamy do dużej miski. Z pomidorów warto usunąć gniazda nasienne, żeby sałatka nie była zbyt wodnista. Do wszystkiego dodajemy wyciśnięty albo posiekany czosnek, pestki z granatu i liście oregano. No i przyprawiamy: dodajemy oliwę, sól, pieprz, ziele angielskie. Dolewamy trochę melasy z granatów i sok z wyciśniętej pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę, żeby się wszystkie składniki „przegryzły”.
W tym czasie kroimy pieczywo, smarujemy odrobiną oliwy lub masła i rumienimy w piekarniku. Podajemy jak włoską bruschettę
Własnej roboty tagiatelle z grzybami
Składniki:
Na makaron:
- 6 jajek
- Pół kilograma mąki pszennej i 250g semoliny
- Sól
Przygotowanie:
Do mąki usypanej na blacie dodajemy sól, trzy jajka i trzy żółtka. Wyrabiamy na jednolitą masę, wałkujemy. Cienkie ciasto dzielimy na plastry i kroimy w tagiatelle. Świeży makaron gotujemy 3 minuty.
Na sos:
- Różne grzyby (borowiki, podgrzybki, kurki, pieczarki) - dosłownie 2-3 grzyby z każdego typu
- Cebula
- Papryczka chilli
- Dwa żabki czosnku
- Pół kostki masła
- Oliwa z oliwek
- 2 pęczki świeżej pietruszki
- 1 pomidor
- Bulion z grzybów
- Przypieczone okruchy z chleba
Przygotowanie:
Na patelni na oliwie smażymy czosnek, cebule i papryczki. Dodajemy oczyszczone wcześniej i pokrojone w plastry grzyby. Smażymy kilka minut, dodajemy trochę masła i zalewamy odrobiną bulionu grzybowego. Dusimy kilka minut, żeby sos zredukował i na koniec wsypujemy pokrojoną natkę, dodajemy pomidory.
Do gotowego sosu wrzucamy makaron i na koniec posypujemy przypieczonymi okruchami z chleba (zamiast parmezanu)
Owoce pod kruszonką
Składniki:
- Na kruszonkę:
- 200 gr maki pszennej
- 100 gr masła
- 100 gr białego najlepiej drobnego cukru (ale nie cukier puder)
- cukier waniliowy lub łaska prawdziwej wanilii (najlepiej)
- Składniki łączymy w misce aż zrobią się odpowiedniej wielkości grudki.
- Owoce:
- Mieszanka sezonowych owoców: śliwek (8 sztuk) , borówek (150 gr) i jabłek (2 sztuki)
Przygotowanie:
Owoce myjemy, kroimy w kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym, wszystko posypujemy kruszoną i pieczemy w 180 st aż kruszonka się zrumieni.
Zobacz też:
- Kuchnia Polana latem pachnąca!
- Faszerowane pomidory, sernik dyniowy i placuszki z cukinii - jesienne przepisy Piotra Kucharskiego
- W kuchni DTVN kurczak w roli głównej
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN